Za većinu proizvoda vrijedi “najbolje upotrijebiti do”, ali sir ima svoja pravila trajanja – evo što trebate znati

by Mateja Gajnik

Znate li što označava oznaka na proizvodima: „najbolje upotrijebiti do“? Upravo nas ta oznaka često navede da pomislimo da nakon tog datuma proizvod postaje neupotrebljiv.

Oznaku poznatu i kao „rok trajanja“ proizvođači koriste zbog zakonskih regulativa, a ona garantira pun okus, miris i teksturu do tog datuma, pod optimalnim uvjetima skladištenja. To ne znači da odmah nakon isteka tog roka sir gubi kvalitetu ili postaje opasan.

Na primjer, tvrdi sirevi mogu ostati sigurni za konzumaciju čak četiri do pet mjeseci nakon isteka roka trajanja, ako su pravilno skladišteni. Kod mekših sireva i svježih vrsta taj je rok znatno kraći. Meki sirevi obično ostaju svježi otprilike dva tjedna, dok polutvrdi sir može zadržati dobre karakteristike otprilike desetak dana.

Međutim, oznaka „rok uporabe“ (datum isteka) koristi se za namirnice koje se kvare brzo, i kod njih se ne preporučuje konzumacija nakon tog datuma, jer može postojati zdravstveni rizik.

Rok trajanja različitih vrsta sireva

Tvrdi sir

Tvrdi sir ima najdulji rok od svih vrsta sireva i u hladnjaku može ostati svjež nekoliko mjeseci. Razlog tome je udio vode u tvrdim sirevima kao što su emmentaler, appenzeller ili parmezan koji je puno manji nego u mekim sirevima kao što su camembert ili brie. Općenito vrijedi: što je niži udio vode, dulji je rok trajanja. 

Meki sir

Ako ga čuvate u hladnjaku, meki sir u pravilu traje do dva tjedna. Budući da često ima izražen miris, najbolje ga je pohraniti u posudu s poklopcem koja čuva svježinu. Prilikom kupnje obratite pozornost na njegov izgled i miris – tako ćete osigurati da ga možete konzumirati što dulje.

Polutvrdi sir

Bilo da imate cijeli kolut ili zapakirani komad, polutvrdi sir može u hladnjaku izdržati do desetak dana prije isteka roka trajanja. Ako nakon otvaranja primijetite da su se rubovi lagano osušili, to ne znači da je sir neispravan. Jednostavno stavite krišku na tanjur, prelijte mlijekom i ostavite pola sata – nakon toga će sir ponovno izgledati svježije.

Plavi sir

Plavi sirevi poput gorgonzole ubrajaju se među dugotrajnije vrste. Najbolje ih je pohraniti u perforiranu prijanjajuću foliju koja štiti sir od bakterija, a istovremeno omogućuje dozrijevanje. Kod plavog sira prirodno je da s vremenom razvije intenzivniji okus i miris. No, ako miris postane previše jak i neugodan, tada je vrijeme da ga bacite.

Svježi sir

Zbog visokog udjela vode, svježi je sir posebno osjetljiv i brzo se kvari. Za razliku od drugih sireva, njemu nije potrebno „disati“, pa ga treba čuvati hermetički zatvorenog u najhladnijem dijelu hladnjaka, najbolje u gornjim pretincima. Imajte na umu da se rok trajanja odnosi samo na neotvoreno pakiranje – jednom kada se otvori, svježi sir valja pojesti što prije.

Pouzdajte se u svoja osjetila

Kad se radi o siru, umjesto da slijepo vjerujete datumu, pouzdajte se u svoja osjetila: pogledajte sir, pomirišite ga i probajte mali komadić. Ako je promijenio boju, razvio plijesan (izuzev plemenite plijesni kod plavih sireva) ili ima neugodan miris, najbolje ga je odbaciti. Ako pak izgleda dobro i miriše normalno, najvjerojatnije je i dalje potpuno siguran za jesti.

Bitno je i kako čuvamo sir. Ne stavljajte različite vrste zajedno, da ne “preuzimaju” miris ili okus jedni od drugih i ne izlažite sir velikim promjenama temperature. Idealno je držati sir u hladnjaku, dobro zaštićen, a kod plavih sireva čak i u perforiranoj foliji koja dopušta stagnaciju zraka i normalno dozrijevanje.

Foto: Freepik

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Kako zamrzavanjem namirnica smanjiti bacanje hrane i sačuvati nutritivne vrijednosti?

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!