Ovaj cheesecake prava je jesenska poslastica, kremast, mirisan i savršeno začinjen. S pireom od bundeve, prepun je toplih začina, a njegova baza od đumbirovih keksa daje mu savršenu hrskavost. Veganski je, bez jaja i mliječnih proizvoda, ali okusom i teksturom nimalo ne zaostaje za klasičnim cheesecakeom.
Sastojci:
Za podlogu:
- 250 g veganskih đumbirovih keksa (ili običnih, po želji)
- 80 g otopljenog veganskog maslaca

Za kremu:
- 400 g veganskog krem sira (Tofutti, Sheese ili sličan; izbjegavajte Violife i Daiya)
- 200 ml guste kokosove kreme (ne kokosovog mlijeka)
- 1 konzerva (oko 400 g) pirea od bundeve
- 120 g šećera od kokosa ili smeđeg šećera
- 3 žlice kukuruznog škroba (gustina)
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice đumbira u prahu
- Prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Dodatak, po želji
- 100 g pekan oraha
- 3 žlice javorovog sirupa ili karamel umaka

Priprema podloge:
U blenderu ili multipraktiku usitnite kekse u fine mrvice. Ako nemate blender, stavite kekse u vrećicu i usitnite ih valjkom. Pomiješajte mrvice s otopljenim maslacem dok ne dobijete teksturu vlažnog pijeska. Smjesu čvrsto utisnite u kalup za tortu (promjera 20–22 cm). Pecite 10 minuta na 180 °C kako bi podloga ostala hrskava i čvrsta.

Priprema kreme:
Krem sir sobne temperature umutite da nestanu grudice. Dodajte pire od bundeve, kokosovu kremu, šećer, škrob i začine. Sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete glatku i svilenkastu kremu, pazite da ne premiješate. Ulijte kremu na podlogu i lagano protresite kalup da izađu mjehurići zraka.
Kako bi cheesecake bio savršeno kremast i bez pukotina stavite kalup u veću posudu ili lim za pečenje. Ulijte vruću vodu oko kalupa (do pola njegove visine). Pecite 60–70 minuta na 170 °C – gotov je kad su rubovi čvrsti, a sredina se lagano “njiše” poput želea. Ostavite u pećnici s odškrinutim vratima još 30 minuta, zatim ohladite na sobnoj temperaturi i stavite u hladnjak najmanje 4 sata (idealno preko noći).
Prije posluživanja, prelijte tortu toplim karamel umakom s pekan orasima ili jednostavno dodajte tučeno kokosovo vrhnje i pospite mljevenim đumbirom. Ovaj cheesecake dovoljno je bogat da i sam zasja, kremast, mirisan i pun jesenskog šarma.

Umjesto kokosove kreme možete koristiti silken tofu ili biljni jogurt, uz dodatak 2 žlice više škroba. Ako želite verziju bez rafiniranog šećera, koristite kokosov šećer i domaće kekse bez bijelog šećera. Ohladite ga najmanje 4 sata, a idealno preko noći, tada dobiva savršenu gustoću i aromu.
Rezultat? Nevjerojatno kremasti, aromatični cheesecake s notom bundeve i đumbira, savršen desert za tople jesenske večeri uz šalicu čaja.
Tekst: Rainbownourishments
Foto: Rainbownourishments
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Pumpkin spice latte – pripremite kod kuće najpopularniji jesenski napitak

