Ako ove godine želiš “malo sporije” blagdane , ali i dalje slatke, veganski medenjaci su savršen izbor. Jednostavni su, rade se u jednoj zdjeli, ne traže jaja niti komplicirane sastojke, a uz par trikova možeš birati želiš li da budu mekani ili hrskavi.
Ovi keksi imaju sve što od gingerbread klasika očekuješ: puno toplih začina, laganu notu melase (ili tamnog sirupa) i onu cozy aromu koja miriše na Božić čim otvoriš pećnicu. Idealan su recept za zajedničko pečenje s djecom, večeri uz čaj ili kao jestivi, homemade poklon.

Zašto će ti se svidjeti ovi medenjaci
- Jednostavna priprema – tijesto se radi u jednoj zdjeli, bez hlađenja.
- Samo 8 osnovnih sastojaka – sve lako dostupno u većini trgovina.
- Bez jaja i mlijeka – potpuno veganski, ali nitko to neće primijetiti po okusu.
- Tekstura po izboru – kraće pečenje za mekane, dulje za hrskave.
Sastojci (za otprilike 25–30 keksića)
- 75 g veganskog maslaca (sobne temperature)
- 100 g smeđeg šećera
- 60 g melase ili tamnog sirupa (npr. zlatni sirup; ne koristiti blackstrap jer je pregorak)
- 2 žlice biljnog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica mljevenog đumbira
- 1 žlica mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenih klinčića
- prstohvat soli
Za dekoraciju: šećer u prahu + malo biljnog mlijeka za glazuru.

Kako pripremiti tijesto
- Umuti maslac i šećer
U većoj zdjeli mikserom (ili ručno) kremasto izmiksaj veganski maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. - Dodaj mokre sastojke
Umiješaj melasu (ili tamni sirup), biljno mlijeko i vaniliju. Smjesa treba biti glatka i sjajna. - Dodaj suhe sastojke
U posebnoj zdjelici pomiješaj brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, klinčiće i sol. Suhe sastojke dodaj u mokre i promiješaj dok ne dobiješ mekano, blago ljepljivo tijesto.- Ako je tijesto previše suho – dodaj još kap–dvije biljnog mlijeka.
- Ako je previše ljepljivo – dodaj žlicu brašna i kratko umijesi.

Oblikovanje i pečenje
- Razvaljaj tijesto
Lagano pobrašni podlogu i valjak. Razvaljaj tijesto na debljinu oko 4–5 mm.
Što je tijesto deblje – keksi će biti mekši. Tanje tijesto = više hrskavi keksi. - Izreži oblike
Kalupima za medenjake (ljudeki, zvjezdice, borovi…) izrezuj oblike i slaži ih na lim obložen papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno kratko premijesi i razvaljaj. - Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (gornje/donje grijanje):
- 8–9 min za male, mekane keksiće
- 10–12 min za srednje (klasične)
- 12–14 min za tanje, hrskave
Rubovi trebaju lagano potamniti, ali ne previše – keksi će se dodatno stisnuti kako se hlade.
Potpuno ohladi prije ukrašavanja.

Brza veganska glazura za ukrašavanje
U zdjelici pomiješaj:
- 120 g šećera u prahu
- 1–2 žlice aquafabe (tekućina iz konzerve slanutka) ili biljnog mlijeka
Miješaj dok ne dobiješ gustu, glatku smjesu – otprilike kao gusti ljepilo. - Ako je rijeđa – dodaj još šećera u prahu.
- Ako je pregusta – dodaj par kapi tekućine.
Stavi u slastičarsku vrećicu (ili običnu vrećicu kojoj odrežeš mali vrh) i ukrasi medenjake točkicama, linijama, osmjesima, zvjezdicama…

Kako prilagoditi recept
- Još izraženiji “gingerbread” okus – dodaj prstohvat muškatnog oraščića uz ostale začine.
- Bez melase pri ruci – može i zlatni sirup; ako koristiš javorov sirup, možda će trebati mrvicu više brašna.
- Za djecu – peci kraće da budu mekani, lakši za grickanje i umakanje u topli kakao.
Spakiraj ih u staklenku, limenu kutiju ili malu poklon-vrećicu, dodaj ručno napisanu poruku i dobila si savršen božićni poklon: domaći, mirisan i napravljen s vremenom i pažnjom.
Recept: Rainbownourishments.com
Foto: Rainbownourishments.com, Canva
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Tvoja nova omiljena zimska poslastica: Napravi kod kuće mini pite od jabuka baš kao iz McDonald’sa

