Veganski medenjaci: mirisni božićni kolačići koji će oduševiti tvoje goste

by Slowliving uredništvo

Ako ove godine želiš “malo sporije” blagdane , ali i dalje slatke, veganski medenjaci su savršen izbor. Jednostavni su, rade se u jednoj zdjeli, ne traže jaja niti komplicirane sastojke, a uz par trikova možeš birati želiš li da budu mekani ili hrskavi.

Ovi keksi imaju sve što od gingerbread klasika očekuješ: puno toplih začina, laganu notu melase (ili tamnog sirupa) i onu cozy aromu koja miriše na Božić čim otvoriš pećnicu. Idealan su recept za zajedničko pečenje s djecom, večeri uz čaj ili kao jestivi, homemade poklon.

https://www.rainbownourishments.com/

Zašto će ti se svidjeti ovi medenjaci

  • Jednostavna priprema – tijesto se radi u jednoj zdjeli, bez hlađenja.
  • Samo 8 osnovnih sastojaka – sve lako dostupno u većini trgovina.
  • Bez jaja i mlijeka – potpuno veganski, ali nitko to neće primijetiti po okusu.
  • Tekstura po izboru – kraće pečenje za mekane, dulje za hrskave.

Sastojci (za otprilike 25–30 keksića)

  • 75 g veganskog maslaca (sobne temperature)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 60 g melase ili tamnog sirupa (npr. zlatni sirup; ne koristiti blackstrap jer je pregorak)
  • 2 žlice biljnog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • prstohvat soli

Za dekoraciju: šećer u prahu + malo biljnog mlijeka za glazuru.

https://www.rainbownourishments.com/

Kako pripremiti tijesto

  1. Umuti maslac i šećer
    U većoj zdjeli mikserom (ili ručno) kremasto izmiksaj veganski maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta.
  2. Dodaj mokre sastojke
    Umiješaj melasu (ili tamni sirup), biljno mlijeko i vaniliju. Smjesa treba biti glatka i sjajna.
  3. Dodaj suhe sastojke
    U posebnoj zdjelici pomiješaj brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, klinčiće i sol. Suhe sastojke dodaj u mokre i promiješaj dok ne dobiješ mekano, blago ljepljivo tijesto.
    • Ako je tijesto previše suho – dodaj još kap–dvije biljnog mlijeka.
    • Ako je previše ljepljivo – dodaj žlicu brašna i kratko umijesi.
https://www.rainbownourishments.com/

Oblikovanje i pečenje

  1. Razvaljaj tijesto
    Lagano pobrašni podlogu i valjak. Razvaljaj tijesto na debljinu oko 4–5 mm.
    Što je tijesto deblje – keksi će biti mekši. Tanje tijesto = više hrskavi keksi.
  2. Izreži oblike
    Kalupima za medenjake (ljudeki, zvjezdice, borovi…) izrezuj oblike i slaži ih na lim obložen papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno kratko premijesi i razvaljaj.
  3. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (gornje/donje grijanje):
    • 8–9 min za male, mekane keksiće
    • 10–12 min za srednje (klasične)
    • 12–14 min za tanje, hrskave
      Rubovi trebaju lagano potamniti, ali ne previše – keksi će se dodatno stisnuti kako se hlade.

Potpuno ohladi prije ukrašavanja.

https://www.rainbownourishments.com/

Brza veganska glazura za ukrašavanje

U zdjelici pomiješaj:

  • 120 g šećera u prahu
  • 1–2 žlice aquafabe (tekućina iz konzerve slanutka) ili biljnog mlijeka
    Miješaj dok ne dobiješ gustu, glatku smjesu – otprilike kao gusti ljepilo.
  • Ako je rijeđa – dodaj još šećera u prahu.
  • Ako je pregusta – dodaj par kapi tekućine.

Stavi u slastičarsku vrećicu (ili običnu vrećicu kojoj odrežeš mali vrh) i ukrasi medenjake točkicama, linijama, osmjesima, zvjezdicama…

https://www.rainbownourishments.com/

Kako prilagoditi recept

  • Još izraženiji “gingerbread” okus – dodaj prstohvat muškatnog oraščića uz ostale začine.
  • Bez melase pri ruci – može i zlatni sirup; ako koristiš javorov sirup, možda će trebati mrvicu više brašna.
  • Za djecu – peci kraće da budu mekani, lakši za grickanje i umakanje u topli kakao.

Spakiraj ih u staklenku, limenu kutiju ili malu poklon-vrećicu, dodaj ručno napisanu poruku i dobila si savršen božićni poklon: domaći, mirisan i napravljen s vremenom i pažnjom.

Recept: Rainbownourishments.com

Foto: Rainbownourishments.com, Canva

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Tvoja nova omiljena zimska poslastica: Napravi kod kuće mini pite od jabuka baš kao iz McDonald’sa

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!