Veganski kolač s jabukama i kavom – pravi jesenski comfort food kojeg morate probati

by Mateja Gajnik

Zamislite sočan kolač s mirisom cimeta, mekanim slojem jabuka i hrskavim posipom. Ovaj veganski kolač s jabukama i kavom prava je jesenska poslastica, pola kolač, pola crumble, a u potpunosti neodoljiv!

Savršeno paše uz šalicu kave ili toplog čaja, bilo kao doručak, desert ili popodnevni “zagrljaj na tanjuru”.

Sastojci

Za kolač:

  • 250 ml biljnog mlijeka (sojino ili zobeno za puniji okus)
  • 120 ml nezaslađenog umaka od jabuka (ili biljni jogurt)
  • 100 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 200 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 oguljene i narezane jabuke (po želji: Fuji, Gala ili Honeycrisp za slađu varijantu, Granny Smith za osvježavajuću kiselkastu notu)
  • 60 ml biljnog ulja

Za cimetni sloj:

  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta

Za posip (crumble):

  • 100 g brašna
  • 80 g smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 60 g veganskog maslaca (otopljenog)
    (možete dodati i 50 g nasjeckanih oraha ili pekan oraščića za dodatnu hrskavost)

Priprema

U jednoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za posip i spremite ga u hladnjak dok pripremate ostatak smjese, tako će ostati lijepo hrskav i nakon pečenja. Jabuke ogulite, odstranite sredinu i narežite ih na tanke ploške ili sitne kockice.

Potom u mutite sastojke za tijesto. U velikoj zdjeli najprije pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
Zatim dodajte mokre: biljno mlijeko, umak od jabuka, ulje i jabučni ocat i lagano promiješajte dok ne dobijete gustu, ali podatnu smjesu (sličnu onoj za muffine). Ako vam se čini pregusta, dodajte žlicu-dvije mlijeka.

Kalup za pečenje (promjera 20–22 cm) premažite masnoćom ili obložite papirom za pečenje. Ulijte polovicu tijesta i poravnajte površinu. Zatim pospite slojem cimetnog šećera, dodajte preostalo tijesto i ponovno poravnajte.

Na vrh rasporedite komadiće jabuka (bez pritiskanja u tijesto) i obilno pospite ohlađenim posipom.

Pečenje

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C, oko 65 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista, odnosno suha, mala količina vlage od jabuka je sasvim normalna.

Ostavite kolač da se ohladi prije rezanja, a zatim uživajte u svakom toplom, cimetom obavijenom zalogaju koji miriše na jesen.

Savjeti i varijacije

  • Bez cimetnog sloja? Može! Samo skratite pečenje za 5–10 minuta.
  • S drugim voćem? Isprobajte kruške, borovnice ili breskve (pečenje prilagodite ovisno o voću).
  • Za dodatnu aromu: u posip dodajte prstohvat muškatnog oraščića ili vaniliju.
  • Poslužite uz: kuglicu veganskog sladoleda od vanilije ili gusti grčki jogurt za kontrast tekstura.

Ovaj kolač savršeno spaja miris cimeta, sočne jabuke i hrskavi posip u desert koji grije dušu. Bilo da ga poslužite toplog uz kavu ili hladnog uz čaj, jedno je sigurno, ovo je kolač koji miriše na dom, mir i jesen.

Tekst: Rrainbownourishments.com

Foto: Rrainbownourishments.com

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Veganske pizza rolice – meke, mirisne, punjene povrćem i savršene za spore vikende

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!