Vikend je stvoren za usporavanje, mirnije ritmove i male rituale koji nam vraćaju osjećaj doma. Dok vani jesen polako boji dane toplim nijansama, ništa ne grije srce i kuću poput mirisa svježe pečenog tijesta. Pizza rolice su upravo takvo jelo, jednostavne za pripremu, mekane i mirisne, savršene za dijeljenje s obitelji ili prijateljima uz lagani razgovor i šalicu toplog čaja.
Ove pizza rolice jednostavne su za pripremu, pune okusa i idealne kao grickalica za odrasle i djecu.

Sastojci:
Za tijesto
- 2 šalice (≈ 250 g) univerzalnog (ili “miješano”, bezglutensko) brašna
- ⅔ šalice (≈ 160 ml) tople vode
- 2 ½ žličice instant suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica šećera (opcionalno, pomaže dizanju tijesta)
- ½ žličice soli
Za nadjev
- ⅓ šalice (≈ 75 g) umaka za pizzu (ili domaći)
- mješavina sušenih talijanskih biljaka
- 1 šalica (≈ 115 g) veganskog mozzarellinog sira (po izboru)
- ½ šalice crvene paprike, sitno nasjeckane
- ½ šalice gljiva, nasjeckanih
- ½ šalice špinata (baby listova), nasjeckanih
- ¼ šalice sušenih rajčica, nasjeckanih
Za biljni preljev (opcionalno)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice sušenih talijanskih biljaka

Upute:
Priprema tijesta
U mikser ili veliku zdjelu stavite sve sastojke za tijesto i mijesite 5–10 minuta (ili ručno dok ne postane glatko i elastično). Pokrijte zdjelu i pustite na toplom mjestu 30 minuta do sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči.
Sastavljanje pizza rolica
Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik (oko 35 × 25 cm). Premažite umakom za pizzu i pospite začinskim biljem. Ravnomjerno rasporedite povrće, sir i sušene rajčice. Zarolajte tijesto od duže strane i izrežite na 12 jednakih rollica (možete upotrijebiti oštar nož ili zubni konac bez okusa). Potom postavljajte rolice na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje dok se pećnica zagrije. Zagrijte pećnicu na 200 °C
Ako koristite biljni preljev, pomiješajte ulje i sušeno bilje i premažite rolice prije pečenja. Pecite 15–20 minuta dok rolice ne poprime zlatno-smeđu boju. Ako radite manje rolice, smanjite vrijeme na 12–15 minuta.
Nakon pečenja, ostavite 5 minuta da se malo ohlade. Po želji, premažite još biljnim uljem.
Ovi pizza zalogaji u hladnjaku, u hermetičkoj posudi, mogu stajati do 3 dana. Mogu se ponovno zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, fritezi na vrući zrak ili standardnoj pećnici. Dobar tek! Polako pripremite tijesto, neka se diže dok vi listate knjigu, šetate ili uživate u tišini. Kad se kuća ispuni mirisom pečenih rolica, znat ćete da ste stvorili svoj mali vikend ritual – jednostavan, topao i pun okusa.

Tekst: Rainbow Nourishments
Foto: Rainbow Nourishments
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Imamo recept za savršeni ‘Cloud Bread’, kruh koji je zaludio svijet! Lagan poput oblaka i spreman u čas