Veganske pizza rolice – meke, mirisne, punjene povrćem i savršene za spore vikende

by Slowliving uredništvo

Vikend je stvoren za usporavanje, mirnije ritmove i male rituale koji nam vraćaju osjećaj doma. Dok vani jesen polako boji dane toplim nijansama, ništa ne grije srce i kuću poput mirisa svježe pečenog tijesta. Pizza rolice su upravo takvo jelo, jednostavne za pripremu, mekane i mirisne, savršene za dijeljenje s obitelji ili prijateljima uz lagani razgovor i šalicu toplog čaja.

Ove pizza rolice jednostavne su za pripremu, pune okusa i idealne kao grickalica za odrasle i djecu.

Izvor: Rainbow Nourishments

Sastojci:

Za tijesto

  • 2 šalice (≈ 250 g) univerzalnog (ili “miješano”, bezglutensko) brašna
  • ⅔ šalice (≈ 160 ml) tople vode
  • 2 ½ žličice instant suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica šećera (opcionalno, pomaže dizanju tijesta)
  • ½ žličice soli

Za nadjev

  • ⅓ šalice (≈ 75 g) umaka za pizzu (ili domaći)
  • mješavina sušenih talijanskih biljaka
  • 1 šalica (≈ 115 g) veganskog mozzarellinog sira (po izboru)
  • ½ šalice crvene paprike, sitno nasjeckane
  • ½ šalice gljiva, nasjeckanih
  • ½ šalice špinata (baby listova), nasjeckanih
  • ¼ šalice sušenih rajčica, nasjeckanih

Za biljni preljev (opcionalno)

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice sušenih talijanskih biljaka
Izvor: Rainbow Nourishments

Upute:

Priprema tijesta

U mikser ili veliku zdjelu stavite sve sastojke za tijesto i mijesite 5–10 minuta (ili ručno dok ne postane glatko i elastično). Pokrijte zdjelu i pustite na toplom mjestu 30 minuta do sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči.

Sastavljanje pizza rolica

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik (oko 35 × 25 cm). Premažite umakom za pizzu i pospite začinskim biljem. Ravnomjerno rasporedite povrće, sir i sušene rajčice. Zarolajte tijesto od duže strane i izrežite na 12 jednakih rollica (možete upotrijebiti oštar nož ili zubni konac bez okusa). Potom postavljajte rolice na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje dok se pećnica zagrije. Zagrijte pećnicu na 200 °C

Ako koristite biljni preljev, pomiješajte ulje i sušeno bilje i premažite rolice prije pečenja. Pecite 15–20 minuta dok rolice ne poprime zlatno-smeđu boju. Ako radite manje rolice, smanjite vrijeme na 12–15 minuta.

Nakon pečenja, ostavite 5 minuta da se malo ohlade. Po želji, premažite još biljnim uljem.

Ovi pizza zalogaji u hladnjaku, u hermetičkoj posudi, mogu stajati do 3 dana. Mogu se ponovno zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, fritezi na vrući zrak ili standardnoj pećnici. Dobar tek! Polako pripremite tijesto, neka se diže dok vi listate knjigu, šetate ili uživate u tišini. Kad se kuća ispuni mirisom pečenih rolica, znat ćete da ste stvorili svoj mali vikend ritual – jednostavan, topao i pun okusa.

Izvor: Rainbow Nourishments

Tekst: Rainbow Nourishments

Foto: Rainbow Nourishments

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Imamo recept za savršeni ‘Cloud Bread’, kruh koji je zaludio svijet! Lagan poput oblaka i spreman u čas

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!