Ako te miris toplih jabuka i cimeta automatski vrati u djetinjstvo, ove male pite od jabuka mogle bi postati tvoja nova omiljena zimska poslastica.
Izgledom podsjećaju na klasične McDonald’s pite, ali su pečene u pećnici, napravljene kod kuće i potpuno veganske. Hrskave izvana, sočne iznutra, savršene uz šalicu čaja ili kuglicu veganskog sladoleda.
Jesu li McDonald’sove pite veganske?
U mnogim zemljama (SAD, Australija…) službeni sastav McDonald’s pita od jabuke ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla. Ipak, često se prže u istom ulju i na istoj opremi kao proizvodi s mesom ili mliječnim sastojcima, pa je riječ o osobnoj odluci i razini komfora oko mogućeg “cross-contaminationa”.
Ako želiš da tvoja pita od jabuke bude sigurno biljna, ali i da znaš točno što je unutra, domaća varijanta je idealno rješenje.

Što ti treba za domaće veganske apple pies
Za ovu verziju ne treba ti klasično prhko tijesto ni puno kompliciranja. Osnova je lisnato, a ostatak su jednostavni sastojci koje većinu već imaš doma:
- Lisnato tijesto – mnogi kupovni brendovi su “slučajno veganski”, samo provjeri deklaraciju.
- Jabuke – možeš koristiti slatke crvene (Fuji, Gala) ili kiselkastije zelene (Granny Smith).
- Smeđi šećer – u kombinaciji s jabukama pretvara se u karamelastu, sjajnu podlogu nadjeva.
- Biljni maslac ili margarin – daje puniji, “maslačniji” okus.
- Kukuruzni škrob – zgusne sokove iz jabuka kako lisnato ne bi postalo gnjecavo.
- Limunov sok i cimet – za svježinu i onu klasičnu “apple pie” aromu.
- Javorov sirup – koristimo ga kao veganski “egg wash”: lijepi rubove tijesta i daje zlatnu boju.
- Krupni šećer (po želji) – za onaj karakterističan, lagano “pucketav” sloj na vrhu.
Nadjev od jabuka – mirisna jezgra svake pite
U većem loncu pomiješaj narezane jabuke, smeđi šećer, malo veganskog maslaca, limunov sok i cimet. Najprije sve kratko zagrij na jačoj vatri dok se maslac ne otopi, zatim smanji temperaturu i pusti da jabuke lagano omekšaju i puste sok.

U šalici izmiješaj škrob s malo vode da dobiješ glatku “kašicu” bez grudica, pa je ulij u smjesu jabuka uz miješanje. Kuhaj još nekoliko minuta, dok nadjev ne postane gušći i sjajan. Želiš da bude dovoljno gust da ostane unutra kad zagrizeš, ali ne suh.
Makni s vatre i pusti da se ohladi barem do sobne temperature, vrući nadjev bi otopio tijesto i otežao oblikovanje pita.

Sastavljanje mini pita
Lisnato tijesto razvaljaj (po potrebi) i nareži na pravokutnike, veličinu prilagodi sebi, ali neka svi budu približno jednaki. Na polovicu pravokutnika stavi po žlicu do dvije nadjeva u sredinu. Važno: nemoj pretjerati s količinom nadjeva, koliko god te mamilio mirisom jer ako napuniš previše, pite će pucati i curiti po plehu.

Rubove pravokutnika lagano premaži javorovim sirupom, pa preko svakog nadjeva položi drugi komad lisnatog tijesta. Prstima zatvori rubove, a zatim ih dodatno “zapečati” vilicom. Na vrhu svake pite napravi nekoliko malih zareza nožem, to će omogućiti pari da izađe i spriječiti pucanje.
Na kraju, gornju stranu lagano premaži javorovim sirupom i po želji pospi krupnim šećerom ili mješavinom šećera i cimeta.
Pečenje – tajna je u vrućoj pećnici
Pećnicu dobro zagrij na oko 200 °C. Domaće pite od jabuka peci 20–30 minuta, dok ne postanu napuhane, zlatno-smeđe i hrskave.
Ako ti pećnica previše “prži”, smanji temperaturu za koji stupanj, ako pita ostaje blijeda i ravna, znači da joj treba jača toplina kako bi lisnato lijepo naraslo.

Kako ih prilagoditi sebi?
Ovo je recept koji lako možeš “okrenuti” u svom smjeru:
- Umjesto isključivo jabuka, možeš dodati malo krušaka ili šumskog voća (i smanjiti cimet).
- U nadjev ubaciti tostirane orahe ili pekan orahe za dodatnu hrskavost.
- Za više začina, uz cimet dodaj prstohvat muškatnog oraščića ili kardamoma.
Najljepši dio svega? Ovi mali jastučići s jabukom jedu se topli, iz ruke, bez pribora i savršeni su za dane kad želiš nešto toplo, domaće i mirisno, ali nemaš vremena za klasičnu, veliku pitu. Uz šalicu čaja, knjigu i dekicu, lako postanu mali ritual zbog kojeg jesen i zima mirišu baš kako treba.
Tekst: Rainbownourishments.com
Foto: Rainbownourishments.com
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Veganski pumpkin cheesecake, savršen jesenski desert s okusom bundeve, začinima i hrskavom koricom

