Svjetski dan oceana: 4 načina kako možemo zaštititi i očuvati vodene resurse

by Dalia Žmegač-Kunić

Bez vode nema života, to je neosporna činjenica koja govori o tome da je upravo voda ljudsko najdragocjenije bogatstvo, pa čak i uvjet za neometanu, zdravu i sretnu budućnost. No usprkos tome, nevjerojatno je koliko kao društvo malo znamo o konkretnim načinima sprječavanja onečišćenja i koliko malo činimo u smjeru poboljšanja ove problematike.

Budući da danas, 8. lipnja obilježavamo Svjetski dan oceana, razmislili smo o vodenim resursima s kojima svakodnevno raspolažemo, o njihovoj važnosti i o ljudskoj odgovornosti kada su vode u pitanju. Zastanite na trenutak i zavirite na naš popis ideja kako možemo doprinijeti zaštiti i očuvanju voda.

Svakodnevno korištenje vode

Kada spomenemo vodu, prvo nam na pamet padne voda koju pijemo, no zamislite samo koliku nam frustraciju stvaraju situacije kada u gradu pukne neka vodovodna cijev i nemamo vode na samo nekoliko sati dok traje popravak. Osjećaj je grozan jer smo potpuno zakinuti za cijeli niz svakodnevnih potreba poput izvršavanja nužde, osobne higijene, te niza kućanskih poslova poput pranja posuđa, rublja, kuhanja, glačanja i slično. Kako bismo očuvali vodene resurse, pokušajmo krenuti od pojedinačne svijesti i smanjiti upotrebu vode u kućanstvu. Ne govorimo o tome da manje vodite računa o higijeni, ali prilikom pranja zuba možete zatvoriti slavinu i koristiti tuš umjesto kade. Umjesto ručnog pranja posuđa, koristite perilicu.

Eko sredstva za čišćenje

Mislite li da su eko sredstva za čišćenje marketinški trik za izbijanje veće količine novca iz vašeg džepa, u krivu ste. Ekološki prihvatljivija sredstva za čišćenje su prirodnije i biorazgradive opcije uz koje nećete zagaditi vodu kao kod korištenja običnih sredstava koje sadrže brojne opasne kemikalije. Kemikalije zahtijevaju odgovorno i oprezno korištenje i pravilno odlaganje kako ne bismo zagadili vodu. Osim toga, možete i napraviti DIY sredstva za čišćenje.

Održivo poljoprivredno gospodarstvo

Ova stavka je nešto čemu se u zadnje vrijeme pridaje jako puno pozornosti, a mnogi ne znaju da to nije samo radi toga što naše tijelo traži zdravije solucije prehrane nego i radi zaštite našeg planeta. Promoviranjem i prakticiranjem održivosti u poljoprivredi podržavamo održive prakse u cilju održavanja plodnosti tla i sprječavanja ispuštanja kemikalija u vode. Konkretni načini na koje možete prakticirati održivost u poljoprivredi je smanjenje umjetnih gnojiva u vrtu i korištenje prirodnijih rješenja poput komposta i stajskog gnoja, smanjenje upotrebe pesticida i naposljetku uzgoj i/ili kupnja organski uzgojenih namirnica.

Informiranje

Ne zaboravite da živimo u svijetu gdje je velik broj raznih informacija lako dostupan i od njih se ne možemo sakriti, a istovremeno mnogi od nas ignoriraju one najvažnije. Angažirajte se i informirajte na vrijeme. Brinite o našem planetu, jedinom mjestu koje imamo za život. Postanite članovi udruga koje brinu od zaštiti vodenih resursa i priključite se inicijativama i organizacijama koje uz volontere čine čuda za zdraviji i čišći okoliš. Naposljetku, podijelite svoje znanje s drugima.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto je povremeni post dobar za naše zdravlje objasnila nam je nutricionistica Alma Bunić

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!