Ove godine festival štrudle “Štrudlafest” vraća se s još većim izazovom: 3 kilometra štrudle u jednom dahu!
U srcu pitoresknog Jaškova, mjesta koje je već ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda, priprema se pravi slatki spektakl. Ove godine festival štrudle “Štrudlafest” vraća se s još većim izazovom: 3 kilometra štrudle u jednom dahu!
Vikend pred nama rezervirajte za posjet ovogodišnjem Štrudlafestu u selu Jaškovo, u sklopu kojeg će Karlovačka županija te gradovi Karlovac i Ozalj pokušati napraviti najdužu liniju štrudli na svijetu!

Na Štrudlafestu se već radila najduža štrudla te su 2015. ušli u knjigu rekorda s dužinom od 1.479,38 metara. Sada, deset godina kasnije, ide se s dužinom od čak 3 kilometra.
Postavljanje ove slastice kreće već od 11 sati ujutro, a organizatori se nadaju da bi se štrudla mogla složiti do 15 sati kada će službeni sudac iz Londona proglasiti rekord ukoliko on bude oboren.
Štrudla koja ima misiju oboriti GUINNESS WORLD RECORDS naslov ima još jedan zadatak – štrudla rekorderka bit će donirana u razne institucije i ustanove te za one kojima je najpotrebnije. Dakako ovaj veliki događaj ima golemu podršku svoje lokalne zajednice, a ako bude sreće ponos će ispuniti srca svih sudionika ali i mještana ovog kraja.

Velik broj kreativnih i edukativnih radionica
Štrudlafest nudi još čitav niz sjajnih događanja za cijelu obitelj. Štrudla i ove godine dolazi uz šetnju, na biciklu, na kajaku, a nezaobilazan će biti i piknik Štrudlomanijak. Naravno i ove nas godine čekaju brojne kreativne i edukativne radionice, a sve to začinit će se prikazom starih običaja.

I dok je subota rezervirana za obaranje rekorda, u nedjelju 7. rujna očekuje nas uzbudljiv Izbor za najbolju štrudlu Hrvatske.
Kao i svake godine brojni natjecatelji dat će sve od sebe kako bi u svoje mjesto odnijeli titulu najbolje štrudle, a cijeli vikend u večernjim satima Štrudlafest će začiniti dobar glazbeni program. U subotu će nastupiti Hrvatske ruže, a festival u nedjelju zatvara Damir Kedžo popodnevnim koncertom.
Dataljni program Štrudlafesta pronađite na službenim stranicama festivala.
Recept za ‘glazbenu štrudlu’ s notama kave i čokolade
Jeste li čuli za glazbenu štrudlu? Ne, nije šala. Ovo je štrudla koja “svira” svim osjetilima – i za nepce, i za uši! Inspirirana Bachovom kantatom o kavi, ovaj recept spaja miris pećnice, zvuk glazbe i okus koji usporava svaki trenutak! Recept je osmišljen u suradnji s Glazbenom školom Karlovac u sklopu proslave Noći glazbe na projektu „Music Food“.

Korak po korak priprema kolača
1. Tijesto:
Za pripremu tijesta treba vam 850 g brašna, 20 g soli, 50 ml ulja i 300 ml vode. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
2. Nadjev:
Potrebno vam je 6 jaja, 5 žlica šećera, 15 dkg oraha ili lješnjaka, bijela i crna čokolada, turska kava, šalica cornflakesa ili Petit keksa i suhe smokve. Nakon što ste pripremili sve sastojke, kreće priprema nadjeva i to sa 6 žutanjaka koje treba dobro smiksati te u to dodati 5 žlica šećera i 15 dkg oraha. Zatim skuhajte šalicu crne kave (možete i dvije pa se jednom počastiti usput dok radite ovu preukusnu štrudlu) pa dodajte kavu u smjesu – nekoliko žlica. Ukoliko želite jači okus kave, dodajte više žlica. Zatim, od 5 bjelanjaka napravite snijeg te ga dodajte smjesi žutanjaka oraha, šećera i kave. Naribajte naranču, a naribanu koricu također ubacite u smjesu.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na razvučeno tijesto na polovicu staviti nadjev. Na nadjev staviti zdrobljene cornflakese ili Petit kekse ili po želji sjeckane orahe ili lješnjake.
Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik).
Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.

Dok se štrudla peče rastopite čokoladu za preljev. Prelijete štrudlu čokoladom, po želji naribajte još narančine korice i dodajte nasjeckane suhe smokve.
Rezultat? Štrudla koja miriše na djetinjstvo i traje duže od svakog zalogaja.
Tekst: PR
Foto: Demjan Rožman, Tomislav Klarić, Igor Čepurkovski