Smilje – čarobna biljka koja briše bore

by Vjera Pađen

Kada vam neko kaže vječni cvijet koji  nastanjuje Mediteran, voli sunce i plijeni svojim žutim cvjetovima, sigurno je da ćete pomisliti na super ljekovitu biljku smilje (lat. Helichrysum).

Upotreba smilja u proizvodnji kozmetike i lijekova je ogromna. Međutim, rijetko tko je upoznat s mnogobrojnim pozitivnim efektima i mogućnostima svakodnevne primjene. Pitate se zašto? Pročitajte u nastavku!

Protuupalno djelovanje

Esencijalno (eterično) ulje smilja dobiva se destilacijom vodene parom biljke u cvijetu. Destilacija se mora obaviti 24h od trenutka branja, što je jedan od razloga zašto je ovo ulje skupo. Drugi razlog je njegova mala količina u biljci tako da se od hektara zasađenog smilja godišnje može dobiti oko 9 litara ulja. Ovo ulje je složena smjesa estara, terpena i monoterpenskih alkohola. Najviše se cijene varijeteti ulja koji su bogati italodionima.

 

Uz esencijalno ulje smilje sadrži i flavonoide, kumarin i vitamin K. Ulje smilja se koristi u kozmetičkoj industriji i medicini, a najpoznatije je po djelotvornosti protiv kožnih bolesti. Istraživanja su potvrdila da ulje smilja djeluje protuupalno te je djelotvorno u borbi protiv bakterije Staphylococcus aureus koja uzrokuje osipe i svrbeže.

Smilje smanjuje bore i akne

U kozmetičkoj industriji, ulje smilja se koristi za umirivanje i hidrataciju svih tipova kože. Pomaže pri zarastanju rana i smanjenju vidljivosti ožiljaka. Odlično je za njegu masne kože jer ne začepljuje pore. Za razliku od agresivnih kemijskih preparata koji su dostupni na tržištu, a namijenjeni su koži sklonoj aknama, ulje smilja istovremeno ubija bakterije uzročnike akni i hidrira kožu.

 

Za hidrataciju kože, pomiješajte ulje smilja s baznim uljem (maslinovo, kokosovo, ružino ili ulje jojobe) te namažite na mjesto osipa, crvenila ili ožiljka.

 

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Pokazala su to i istraživanja jedne francuske kozmetičke kuće koja je patentirala svoje proizvode sa smiljem. Njihova istraživanja su pokazala da ova biljka smanjuje dubinske bore za 19 %, ukupan broj bora za 14 % te naboranost kože za 38 %.

Također je ustanovljeno i da ulje smilja ima nevjerojatno jako antioksidativno djelovanje, te druga zaštitna svojstva koja najvećim dijelom duguje svom sastojku nerol acetatu.

Zaštitna uloga smilja za kožu:

  • snažno djeluje protiv slobodnih radikala
  • značajno poboljšava proizvodnju kolagena
  • potiče promjene u tkivu
  • poboljšava mikrocirkulaciju, a tim i detoksikaciju kože
  • antiseptički djeluje na kožu

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje te druge nepravilnosti na koži, čak i kod žena u zrelijoj dobi, potvrdila su mnoga stručna istraživanja. Poseban je naglasak stavljen na blistavost koju smilje donosi koži.

 

Djeluje kao diuretik

Smilje potiče lučenje želučane kiseline koja je neophodna za probavu i pravilan metabolizam. U starim mediteranskim kulturama ulje smilja se koristilo za smanjenje osjećaja nadutosti, boli u stomaku te obnovu crijevne mikroflore.

Najlakši način konzumiranja smilja je čaj koji se dobiva od sušenog cvijeta ove biljke, ali se 100% ulje smilja može uzimati i oralno. Pošto veliki dio našeg imunološkog sistemaovisi o funkcioniranju našeg probavnog sustava, protuupalne karakteristike smilja, kao i stimuliranje pravilnog metabolizma, utječu na jačanje imuniteta.

Klinička istraživanja pokazuju da ulje smilja zaustavlja razmnožavanje štetnih bakterija, gljivica i virusa kao što je herpes.

Umirujuća svojstva

Lavanda, glog i matičnjak su dobro poznata prirodna sredstva sa umirujućim djelovanjem, međutim malo je poznato da je smilje jedan od nnajboljih prirodnih lijekova za bolest modernog doba – stresa.

 

 

Ulje smilja ima sladak i voćkast miris i zato ga doživljavamo kao topao i umirujući. Za smirenje možete koristiti ulje smilja tako što ćete staviti nekoliko kapi na zglobove ili u kupku, dok se čaj od smilja može piti kao sredstvo za smirenje, pošpricati po domu ili po jastuku prije spavanja. Na tržištu postoje čak i svijeće i mirisni štapići od smilja.

 

Ne uzrokuje alergije

Ono što čini smilje još dragocjenijim je i činjenica da je veoma dobro podnošljivo. Ovo nježno ulje koje rijetko uzrokuje alergije ili bilo kakve iritacije. Prije korištenja ulja smilja, preporučujemo da malu količinu nanesete na ruku te pričekate 24 sata prije korištenja kako biste bili sigurni da neće izazvati neželjene reakcije.

Također, izrazito je važno da upotrebljavate kvalitetno ulje, čaj ili bilo koji drugi preparat od smilja koji sadrži čisti, organski aktivni sastojak.

 

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti