Rutine su izuzetno važne za razvoj djece, a ovo su alati koji vam mogu pomoći implementirati ih

by Dalia Žmegač-Kunić

Puno prije nego sam postala majka, znala sam koliko su rutine važne u dječjem svijetu. Rutine i nama odraslima daju određenu dozu sigurnosti, komfor zone i unutarnjeg mira zbog svega onoga što nam je dobro poznato i uhodano. S djecom je to još više potencirano jer njihov svijet nije sačinjen od toliko markacija i razumljivih putokaza kao naš. Oni znaju samo za vlastite emocije prema kojima se vode i uz njih pokušavaju aktivirati svoja htijenja. Dobro poznate rutine za njih su okruženje u kojem nema straha i razloga za plač te im donose osjećaj poput onog kada gledamo treperenje lišća na povjetarcu u topli ljetni dan dok zrake sunca nježno obavijaju grane donoseći im topli zagrljaj pred odlazak na spavanje.

Stoga, stvaranje i implementiranje podržavajućih rutina kod djece, osim sigurnosti i predvidljivosti donose priliku za razvoj kontroliranja vlastitog ponašanja te samim time i emocionalnog razvoja, zatim im pomažu u razvijanju vještina za obavljanje određenih zadataka sukladno dobi djeteta te u usvajanju životnih vještina poput higijene, odijevanja i slično. Sukladno svemu tome, mogli bismo ih podijeliti na one ranojutarnje, vezane uz buđenje i pripremu za dnevne obaveze, na one vezane uz prehrambene navike, na one koje se tiču spavanja i opuštajućih aktivnosti prije odlaska na počinak te na one koje uključuju razvoj radnih navika, opet naravno ovisno o tome koje je dijete dobi.

Načini kako ih implementirati u svakodnevici su jednostavni i uključuju razne alate uz koje svakodnevica postaje lakša, a okruženje u kojem djeca borave i žive uz njih može biti organiziranije i podržavajuće. Pročitajte tekst niže i otkrijte neke od takvih alata.

Raspored obaveza

Raspored obaveza, aktivnosti kroz tjedan, ali i vremena za igru koji je istaknut na vidljivom mjestu u domu pomaže djeci vizualizirati rutine koje čine njihov dan, daje im osjećaj kontrole nad vremenom koje imaju i naposljetku, pomaže u stvaranju i izgradnji osjećaja odgovornosti. Ne zaboravite na jasnu i dosljednu verbalnu komunikaciju oko postavljenih granica i očekivanja usmjerenih na njihove odgovornosti.

Podrška uz digitalne tehnologije

Živimo u digitalnom dobu i iako korištenje ekrana i tehnologija kod djece mora biti svedeno na minimum i korišteno na načine i u vremenskim okvirima kako stručnjaci predlažu, za očekivati je da ih se ne može, ali i ne bi trebalo u potpunosti ignorirati. Tehnologije i alati poput mobilnih aplikacija djeci mogu biti sjajan pomagač i podsjetnik za određivanje zadataka u vremenskim okvirima koje imaju za svoje dnevne aktivnosti.

Interaktivni načini organizacije

Kod djece ne mora i ne bi trebalo biti praksa nagrađivanje za ama baš svaku obavezu koju obave kako treba. Međutim, sustav nagrada u dječjem svijetu može biti od velike pomoći kada je riječ o povremenom pronalasku motivacije za izvršavanje obaveza. Ključ je uvijek u jednostavnosti, stoga će vam biti dovoljna obična kutija u koju možete staviti papiriće na koje ćete prethodno napisati zadatke djece. Na određene papiriće umetnite i pokoju nagradu, pa ih sve dobro izmiješajte. Ako dijete izvuče papirić s nagradom, sretan je dobitnik koji istovremeno uči važnost nagrađivanja truda i potiče odgovornost i suradnju u zajedničkom obiteljskom životu.

Emotivne kartice

Budući da djeca prije svega najbolje prepoznaju emocije za kojima se vode u svom svijetu, stvaranje obiteljskih emotivnih kartica sjajan je način koji će im pomoći povezati emocije s određenim rutinama. Također, ovakve kartice potaknut će otvorenost u komunikaciji o osjećajima, razvoj empatije i donijeti mogućnost za jedan holistički pristup emocionalnom razvoju djece. Postavite ih na vidljivo i dostupno mjesto svojoj djeci i podsjetite ih da ih mogu koristiti u bilo kojem trenutku kada za to osjete potrebu. Ukoliko vide vas kako ih i vi koristite, lakše će prihvatiti ovu zanimljivu praksu.

Koje god alate za uvođenje rutina odabrali, neka oni budu prilagođeni dobi i potrebama vaše djece te neka ponajprije budu usmjereni na stvaranje podržavajućeg i sigurnog okruženja u kojem je ugodno pristupiti bilo kojem zadatku. U svakom slučaju, stvaranje podržavajućih rutina neminovno će vašu obitelj odvesti na putovanje na kojem ćete otkriti organiziraniji i ispunjeniji način života.

Moglo bi vas zanimati i: Kako bi trebao izgledati odgoj jedinaca?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!