Jednostavni veganski kolač od limuna i sira, poznat još kao i cheesecake, izvrstan je način da obilježite završetak ljeta uz desert koji je lagan, mirisan i pun svježine. Bilo da ga poslužite na druženju s prijateljima ili za sebe, donijet će osjećaj svježine i podsjetnik na ljetne dane koji polako ostaju iza nas.
Osvježavajući, kremast i potpuno veganski, spaja hrskavu podlogu od keksa, nježni sloj nalik cheesecakeu i bogati limunov preljev. Recept dolazi s bloga Addicted to Dates, poznatog po veganskim poslasticama, a mi ga prenosimo u prilagođenoj verziji – jednostavan je za pripremu, ne zahtijeva pećnicu i uvijek donosi dozu optimizma na tanjur.

Zašto će vam se svidjeti ovaj recept
- Bez pečenja – dovoljno je imati blender i hladnjak.
- Veganski i prilagodljiv – bez mliječnih proizvoda i jaja, a uz gluten-free kekse može biti i bezglutenski.
- Praktičan za pripremu unaprijed – limunov curd (kremu od limuna) možete napraviti dan ili dva ranije, a kolač se stisne preko noći. Na kraju teksta pronađite recept za kremu od limuna.
- Okus ljeta – citrusna svježina koja podsjeća na sunčane dane, idealna za kraj sezone.
Sastojci za veganski cheesecake s limunom
Podloga
- 140 g veganskih keksa (digestivi ili slični)
- 45 g rastopljenog veganskog maslaca
- ½ žličice morske soli
Kremasti sloj
- 150 g namočenih indijskih oraščića
- 300 g veganskog krem sira
- 80 g gustog veganskog jogurta (grčki stil ili kokosov)
- 2 žlice agavinog ili javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ recepta veganskog limunovog curda (oko 450 g), ohlađenog
Preljev
- Preostali limunov curd

Korak po korak priprema kolača
1. Podloga
Usitnite kekse, dodajte sol i rastopljeni veganski maslac. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak.

2. Kremasti sloj
U blenderu izmiksajte indijske oraščiće, veganski krem sir, jogurt, vaniliju, zaslađivač i limunov curd dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Izlijte je na podlogu i poravnajte. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati (idealno preko noći).

3. Preljev
Po ohlađenom kolaču rasporedite preostali limunov curd. Ako je pregust, lagano ga zagrijte. Stavite kolač u hladnjak još sat vremena ili kratko u zamrzivač kako bi se lakše rezao.
Kako napraviti limun curd odnosno kremu od limuna – ključni sastojak kolača
Ono što ovaj kolač čini posebnim jest veganski limunov curd – baršunasta krema koja daje svježinu i intenzivan citrusni okus. Klasični curd radi se s jajima i maslacem, no u ovoj verziji koristi se biljno mlijeko, kukuruzni škrob i veganski maslac, dok naribana korica i svježe iscijeđeni sok limuna daju bogat okus i prirodnu aromu.
Priprema je jednostavna: šećer se pomiješa s limunovom koricom, zatim sa škrobom, limunovim sokom i biljnim mlijekom. Smjesa se kratko kuha dok se ne zgusne, a na kraju se umiješa veganski maslac koji joj daje glatkoću i sjaj. Po želji se može dodati prstohvat kurkume za toplu žutu boju.
Rezultat je krema koja se lako maže, dovoljno je čvrsta da drži oblik kada se ohladi, a ujedno se topi u ustima. Upravo zato je savršen završni sloj ovog kolača – donosi dozu svježine i podsjetnik na ljeto koje polako ostavljamo iza sebe.

Dodatni savjeti
Zamjena za veganski sir – Možete ga zamijeniti i ohlađenim punomasnim kokosovim mlijekom ili kokosovim vrhnjem, ali možda ćete trebati dodati žlicu svježeg soka od limuna kako biste dodali pikantan okus.
Zamjena za indijske oraščiće – Ako nemate indijske oraščiće, koristite sjemenke suncokreta ili makadamije. Možete ih zamijeniti i s 200 g dodatnog veganskog krem sira.
Čuvanje: kolač ostaje svjež do 5 dana u hladnjaku, a može se i zamrznuti.
Moglo bi vas zanimati i: Plant-based Full of Taste: Veganski tart od limuna.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Addicted to Dates