Pretvorimo “Plavi ponedjeljak” u “Pravi ponedjeljak”

by Nataša Krstičević
plavi-ponedjeljak-slowliving

Tek što smo se pomirili s činjenicom da je siječanj stvarno depresivan mjesec, moramo se suočiti s Plavim ponedjeljkom. Za taj se dan, na engleskom nazvan Blue Monday (blue – plav, ali i tužan), tvrdi da je najdepresivniji dan u godini.

Nakon dvije godine provedene u atmosferi koja je mnoge odvela korak bliže ka depresiji takvi nam dani još malo teže „sjedaju“. Dok smo prije tog dvogodišnjeg razdoblja na „najdepresivniji dan u godini“ gledali kao na modernu izmišljotinu, sada ga sve ozbiljnije shvaćamo.

Pravi ponedjeljak

Upravo je ­­zato važno pozabaviti se ovim problemom. I da, možemo ga itekako nazvati problemom današnjice. To je jedan od razloga zašto udruga Životna linija organizira akciju širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije COVID-19. Na najdepresivniji dan u godini, 17. siječnja (od 12 do 14 sati), na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održat će se akcija pod motom – pretvorimo „Plavi ponedjeljak“ u „Pravi ponedjeljak“.

Tijekom ove akcije građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije. Jer depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 dodatno ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom.

Oprezno s depresijom

Depresiju se može prepoznati kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Najgora posljedica depresije svakako je suicid. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida.

Svatko tko sumnja na depresiju, trebao bi potražiti pomoć, a sve suicidalne osobe mogu i trebale bi potražiti pomoć na broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Građanima će volonteri udruge dijeliti poklone koje je za ovu prigodu donirala Cedevita. Svi posjetitelji mogu s prisutnima podijeliti svoja iskustva s depresijom, pa čak i dati svoje savjete o tome kako je prevladati.

Tekst: Promo, Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti