Ovi veganski ‘guilty pleasure’ kolačići s tri vrste čokolade i bez glutena, zasladit će vam sivi dan

by Slowliving uredništvo

Hladni jesenski dani pozivaju nas na male užitke koji griju iznutra, a ima li bolji izbor od mirisnih i čokoladnih kolačića?

Ovi guilty pleasure kolačići s tri vrste čokolade donose savršenu ravnotežu hrskavih rubova i mekane sredine, upravo onaj comfort food koji nas podsjeti da je sreća često skrivena u jednostavnim stvarima. Uz šalicu toplog čaja, kave ili kakaa, svaki zalogaj postat će trenutak mira i uživanja, idealno da upotpune doživljaj odmaranja ispod dekice. Uz to su veganski i bez glutena!

Recept za guilty pleasure kolačiće s tri vrste čokolade

Sastojci (za otprilike 16 kolačića)
Tekući sastojci:

  • ⅓ šalice (≈ 85 g) neutralnog biljnog ulja (npr. blagog maslinovog)
  • ¼ šalice (≈ 60 ml) biljnog mlijeka (po potrebi)
  • 1 šalica (≈ 160 g) kokosovog ili smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)

Suhi sastojci:

  • 1 šalica (≈ 160 g) bezglutenskog all-purpose brašna (ili normalnog pšeničnog, ako niste osjetljivi)
  • 1¼ šalica (≈ 125 g) bademovog brašna (blanched almond meal)
  • ¼ šalica (≈ 25 g) kakaa u prahu
  • ½ žličice sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 1 šalica tamne / mliječne / bijele (po izboru) veganske čokolade (komadići ili komadi)

Priprema

Pećnicu prvo zagrijte na 180 °C i pripremite dva pleha tako da ih obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke – ulje, biljno mlijeko, šećer i vaniliju ako je koristite. U drugoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, bademovo brašno, kakao, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Potom spojite mokre i suhe sastojke, miješajući dok ne dobijete gustu i glatku smjesu tijesta. U tijesto dodajte polovicu pripremljenih komadića čokolade, a ostatak ostavite sa strane kako biste ih lagano pritisnuli na vrh svakog kolačića prije pečenja. Oblikujte kuglice tijesta, primjerice pomoću žlice za sladoled ili rukama, i rasporedite ih na pleh ostavljajući dovoljno razmaka, oko pet centimetara između svake. Lagano ih pritisnite i na vrh utisnite preostale komadiće čokolade. Pecite 13 do 15 minuta, ovisno želite li mekše središte s hrskavim rubovima ili čvršće kolačiće. Kada su gotovi, ostavite ih nekoliko minuta na plehu da se stabiliziraju, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Savjeti

Ako vam se tijesto učini pretvrdo, dovoljno je dodati žlicu biljnog mlijeka kako biste ga omekšali i lakše oblikovali. Za nešto jednostavniju varijantu, dvostruku umjesto trostruke čokolade, slobodno izostavite bijelu čokoladu – okus će i dalje biti bogat i neodoljiv. Gotove kolačiće možete čuvati u zatvorenoj posudi do pet dana na sobnoj temperaturi, do tjedan dana u hladnjaku ili čak do mjesec dana u zamrzivaču. Ako pak želite uživati u okusu kao da su tek pečeni, dovoljno je stari kolačić kratko zagrijati u pećnici na 160 °C oko deset minuta – ponovno će biti topao, mirisan i mekan.

Ovaj recept je savršen podsjetnik da usporimo i nagradimo sebe sitnicama koje unose radost u svakodnevicu. Isprobajte kolačiće, podijelite s dragim ljudima ili ih sačuvajte samo za sebe, jer ponekad je upravo jedan kolačić dovoljan da ugrije cijeli dan.

Tekst: rainbownourishments.com

Foto: Freepik, ilustracija

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Što pripremiti klincima za užinu i sebi za ručak na poslu? Evo par zdravih prijedloga

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!