Hladni jesenski dani pozivaju nas na male užitke koji griju iznutra, a ima li bolji izbor od mirisnih i čokoladnih kolačića?
Ovi guilty pleasure kolačići s tri vrste čokolade donose savršenu ravnotežu hrskavih rubova i mekane sredine, upravo onaj comfort food koji nas podsjeti da je sreća često skrivena u jednostavnim stvarima. Uz šalicu toplog čaja, kave ili kakaa, svaki zalogaj postat će trenutak mira i uživanja, idealno da upotpune doživljaj odmaranja ispod dekice. Uz to su veganski i bez glutena!
Recept za guilty pleasure kolačiće s tri vrste čokolade
Sastojci (za otprilike 16 kolačića)
Tekući sastojci:
- ⅓ šalice (≈ 85 g) neutralnog biljnog ulja (npr. blagog maslinovog)
- ¼ šalice (≈ 60 ml) biljnog mlijeka (po potrebi)
- 1 šalica (≈ 160 g) kokosovog ili smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
Suhi sastojci:
- 1 šalica (≈ 160 g) bezglutenskog all-purpose brašna (ili normalnog pšeničnog, ako niste osjetljivi)
- 1¼ šalica (≈ 125 g) bademovog brašna (blanched almond meal)
- ¼ šalica (≈ 25 g) kakaa u prahu
- ½ žličice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 1 šalica tamne / mliječne / bijele (po izboru) veganske čokolade (komadići ili komadi)

Priprema
Pećnicu prvo zagrijte na 180 °C i pripremite dva pleha tako da ih obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke – ulje, biljno mlijeko, šećer i vaniliju ako je koristite. U drugoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, bademovo brašno, kakao, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Potom spojite mokre i suhe sastojke, miješajući dok ne dobijete gustu i glatku smjesu tijesta. U tijesto dodajte polovicu pripremljenih komadića čokolade, a ostatak ostavite sa strane kako biste ih lagano pritisnuli na vrh svakog kolačića prije pečenja. Oblikujte kuglice tijesta, primjerice pomoću žlice za sladoled ili rukama, i rasporedite ih na pleh ostavljajući dovoljno razmaka, oko pet centimetara između svake. Lagano ih pritisnite i na vrh utisnite preostale komadiće čokolade. Pecite 13 do 15 minuta, ovisno želite li mekše središte s hrskavim rubovima ili čvršće kolačiće. Kada su gotovi, ostavite ih nekoliko minuta na plehu da se stabiliziraju, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Savjeti
Ako vam se tijesto učini pretvrdo, dovoljno je dodati žlicu biljnog mlijeka kako biste ga omekšali i lakše oblikovali. Za nešto jednostavniju varijantu, dvostruku umjesto trostruke čokolade, slobodno izostavite bijelu čokoladu – okus će i dalje biti bogat i neodoljiv. Gotove kolačiće možete čuvati u zatvorenoj posudi do pet dana na sobnoj temperaturi, do tjedan dana u hladnjaku ili čak do mjesec dana u zamrzivaču. Ako pak želite uživati u okusu kao da su tek pečeni, dovoljno je stari kolačić kratko zagrijati u pećnici na 160 °C oko deset minuta – ponovno će biti topao, mirisan i mekan.
Ovaj recept je savršen podsjetnik da usporimo i nagradimo sebe sitnicama koje unose radost u svakodnevicu. Isprobajte kolačiće, podijelite s dragim ljudima ili ih sačuvajte samo za sebe, jer ponekad je upravo jedan kolačić dovoljan da ugrije cijeli dan.
Tekst: rainbownourishments.com
Foto: Freepik, ilustracija
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Što pripremiti klincima za užinu i sebi za ručak na poslu? Evo par zdravih prijedloga