Overthinking – Kako već jednom prestati?

by Anđela Sabranović

Budite se… Ne primjećujete nebo, sunce, svježinu zraka jer ste već negdje duboko u svojim mislima… Što ćete odjenuti, hoćete li stići popiti kavu doma, kako će proći današnja prezentacija, zašto nova kolegica nije prijateljski nastrojena, što ćete napraviti za ručak, gdje ćete za vikend… Kada osvijestite da vam ova količina različitih misli prođe kroz glavu u vjerojatno samo jednom satu od buđenja, shvatit ćete da je možda vrijeme za neke promjene.

Ako smo stalno (a jesmo) negdje u mislima, možemo li uopće reći da živimo život? Da, živimo, ali život budućnosti ili prošlosti. Trenuci u kojima se nalazimo se više nikad neće ponoviti i previše su dragocjeni da bismo ih tek tako bacali u prošlost ili budućnost. Svi i tako znamo da prošlost ne možemo mijenjati, a na budućnost ne možemo utjecati i sve što imamo je ovdje i sada.

Potaknuti tim razmišljanjima, malo smo istražili načine koji nam doista mogu pomoći da zaustavimo “overthinking” i da umjesto toga jednostavno budemo… Tu i sada!

Osvijestite svoje misli

Svaki put kada osjetite da bi vas misli mogle potpuno okupirati, osvijestite ih. Razmislite što je doista vrijedno razmišljanja, a što ne. Neke svakodnevne sitnice koje nas kopkaju najčešće apsolutno nisu vrijedne našeg fokusa. Umjesto da razmišljamo, možemo jednostavno biti tu u aktivnosti koju trenutno obavljamo.

Prestanite se identificirati s drugima

Osvijestite kako nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad drugima. Isto tako drugi ne bi trebali imati kontrolu nad vama. Vi ste jedinstveni upravo takvi kakvi ste i sami birate hoćete li dozvoliti da drugi utječu na vas.

Fokus na rješenja

Kako biste se doista fokusirali na rješenja važno je da razlikujete ono na što možete utjecati od onog na što ne možete. Također, ne možete kontrolirati ono što će se tek dogoditi. Zato u skladu s onim što vam je trenutno na raspolaganju, osmislite rješenja u mjeri u kojoj je to moguće.

Planiranje vremena za opuštanje

Ljudi često ne uzmu ni trenutak u danu da budu u trenutku jer uvijek imaju nešto što je “važnije”. Zato je važno shvatiti da je opuštanje jedna od osnovnih potreba našeg tijela i duha. Kada svjesno ne odvajamo vrijeme za to, kad tad ćemo se naći u neskladu svega.

Mindfulness

Mindfulness ubrajamo u vrstu meditacije kojom se razvija um, fokus se stavlja na iskustva sadašnjega trenutka s ciljem smirenoga prihvaćanja sebe, svojih misli i osjećaja. Ova je meditacija vrlo učinkovita, a uz to je i jednostavna te se preporučuje svima s naglaskom na osobe koje prate osjećaji tjeskobe.

Za kraj, možemo zaključiti da svi mi već jako dobro znamo da je život prekratak da bi ga proveli bilo kako osim u potpunoj prisutnosti. Do toga je danas gotovo pa nemoguće doći, ali minuta po minuta i iz dana u dan imat ćete sve više tih trenutka u kojima cijelim bićem uživate u svom postojanju.

Moglo bi vas zanimati i: Mindfulness: tehnika kojom ćete postati više uključeni, opušteni, otvoreni i tolerantni

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!