ortodontska-terapija2-slowage365

Ortodontska terapija donosi zdrav i lijep osmijeh

by Dalida Tomek

Ortodontska terapija je sjajno rješenje ako imate problema s nepravilnostima vezanim uz zube i čeljust, a sve važnije informacije o nošenju aparatića otkrila nam je dr. med. dent., spec. ortodoncije Katarina Krajačić iz Klinike Dentum.

Aparatić za zube – odgovori na najčešća pitanja

Koje sve probleme rješava ortodontska terapija?

Nošenjem aparatića u ortodontskoj terapiji rješavate se problema poput:

Zatvaranje rupa između zubi
– Ispravljanje položaja zubi
– Otežanog žvakanja hrane
– Nerazgovijetnog govora
– Krivog zagriza
Situacije u kojima pacijent nasljedno ima prekobrojan broj zuba ili mu nedostaju zubi
Liječenje situacija neizraslih zuba, zaostalih u kosti


Koje sve vrste aparatića za zube postoje?

Aparatić za zube možemo podijeliti u dvije glavne kategorije:

Mobilni aparatić (u koji spada i Invisalign terapija) – može se skidati samostalno.

Fiksni aparatić – ne može se skidati osim kod ortodonta.

Vi ste baš ortodont, osoba specijalizirana za liječenje ortodontskih anomalija, moramo li se obratiti isključivo ortodontima kad želimo ispraviti iskrivljene zube?

Nije svaki zubar ili stomatolog ortodont i zato kada želite ispraviti svoje nepravilne zube svakako se obratite specijaliziranom stručnjaku – ortodontu. Za kompliciranije situacije morate obratiti pažnju čak i na izbor ortodonta. Ovo je struka u kojoj je izvrsnost, broj tretiranih pacijenta, a time i kliničko iskustvo kao i konstantna disciplina u kontinuiranoj izobrazbi jako važna.

U kojoj je dobi najbolje nositi aparatić?

Prema American Board of Orthodontics prvi ortodontski pregled preporučuje se obaviti kad dijete šest godina. O dobi pacijenata ovisi hoće li se rješavati nepodesne navike (cuclanje prsta, oblizivanje i sl.) ili će se krenuti odmah i u terapiju aparatićem (fiksnim ili mobilnim). Najbolje vrijeme i vrstu terapije odredit će ortodont nakon pregleda.
Vrlo je važno istaknuti da što je pacijent mlađi, terapija je kratkotrajnija i manje se oštećuju tkiva, a rezultati su dugoročniji. Preporuka je stručnjaka da se ortodontski pregled ne odgađa.

 

ortodontska-terapija3-slowage365

 

Recite nam nešto više o nepodesnim navikama. Je li baš uvijek potreban aparatić?

Kod djece se u ortodonciji prije svega stavlja naglasak na ispravljanje nepodesnih navika. Ortodontske anomalije u dječjoj dobi najčešće su povezane s nepodesnim navikama koje se obično rješavaju u dobi od 6 do 10 godina. To su navike koje su u određenoj dobi ponekad prisutne i najčešće ne traju dovoljno dugo da bi dovele do dugotrajnih promjena, no problem nastaje kada se te navike nastave i u odrasloj dobi. U tom slučaju puno je teže riješiti se tih navika i već se ulazi u domenu ortodoncije nošenja fiksnog aparatića i nekih drugih terapeutskih pristupa.

Neke od nepodesnih navika jesu:

oblizivanje
– guranja jezika na zube
– infantilno gutanje
– sisanje palca
– grickanje usnice ili nekog drugog predmeta

Kod djece ortodoncija može biti slična igri (rješavaju se nepodesne navike) uz logopedske vježbe te nošenje laganih, elastičnih aparatića i edukaciju o pravilnom disanju i pravilnoj posturi. Takvom nježnom i ranom intervencijom može se izbjeći potreba za nošenjem aparatića u odrasloj dobi ili se može ublažiti klinička slika, a time i trajanje i kompleksnost terapije

 

Tko je kandidat za fiksni aparatić?

Kandidat za fiksni aparatić je svaka osoba koja želi ispraviti svoje zube, koje je prethodno izliječila sve zube. Svaki pacijent ima pravo izbora želi li nositi fiksni ili mobilni aparatić, a tu odluku donosi nakon pregleda i konzultacija s ortodontom.

Fiksni aparatić je za neke pacijente zahtjevan iz dva aspekta:
– za održavanje higijene potrebno je odvojiti više vremena
– treba biti na oprezu prilikom jela da ne bi uništili bravice

 

Za koga je pogodniji mobilni aparatić?

Sve osobe starije od 12 godina nisu dobri kandidati za klasične mobilne aparatiće koji su ionako sve manje u upotrebi. Mobilna terapija koja je svakim danom sve više zastupljena u mom radu je Invisalign first, terapija udlagama za djecu već od sedam godina Invisalign terapiju.

Zapravo mislim da ortodont s puno iskustva u Invisalign terapiji koji se susreo s puno izazovnih situacija i naučio kako ih može riješiti, može tretirati gotove sve pacijente bez obzira na dob ili vrstu anomalije. Invisalign mobilna terapija omogućuje pacijentu skidanje i stavljanje aparatića koji je zapravo prozirna udlaga.

 

Invisalign1-slowage365

 

Koje su razlike između metalnog i prozirnog fiksnog aparatića?

Najveća razlika je u izgledu, jedno su metalne bravice, drugo gotovo prozirne, no i jedne i druge se vide, a promjena u pristupu oralnoj higijeni i potrebne promjene u prehrani su zapravo iste. Prije svake odluke vrlo je važno dobro se posavjetovati s ortodontom kako bi uskladili svoje želje i mogućnosti.

 

Kako funkcionira fiksni aparatić za zube?

Informacija o tome gdje zub treba ići djelomično je zapisana u bravicu, a djelomično u žicu. Na zube se nalijepe bravice koje se povežu sa žicom i tako „tjeraju“ zube u željenom smjeru.

 

Koje su cijene aparatića za zube?

Cijena aparatića ovisi o vrsti terapije tj. hoće li se pacijent odlučiti za fiksni ili mobilni (Invisalign) aparatić te o zahtjevnosti anomalije. Kod fiksnog aparatića cijena varira ovisno o boji i vrsti materijala bravica, a kod mobilnog (Invisalign) aparatića cijena ovisi o broju udlaga koje su potrebne kako bi se ispravile nepravilnosti.

 

Što bismo trebali znati o Invisalign aparatiću za zube?

Invisalign aparatić za zube mobilna je ortodontska terapija koja omogućuje pacijentu da samostalno skida aparatić bez pomoći ortodonta. Invisalign terapija sastoji se od prozirnih udlaga koje pacijent sam mijenja prema unaprijed napravljenoj terapiji. Danas je tom terapijom moguće riješiti gotovo sve nepravilnosti, osobito kada se uz to koriste i metode kojima se pojačava učinak terapije.
Glavna prednost Invisalign aparatića za pacijente je to što je prilikom nošenja neprimjetan, a skida se za vrijeme jela pa nema problema čišćenja kao kod fiksnog aparatića za zube.

Ključ uspješne ortodontske terapije je detaljno razrađen virtualni plan koji planira i izrađuje ortodont na temelju svog iskustva i znanja.

 

Ortodontska-terapija1-slowage365

dr. med. dent., spec. ortodoncije Katarina Krajačić

 

Odakle krenuti?

Što sve trebamo napraviti prije nego se odlučimo za nošenje aparatića za zube?

Nakon što ste donijeli odluku da želite ortodontsku terapiju, potrebno je naručiti se na pregled kod ortodonta. Prvi pregled uključuje:

– informativni razgovor o mogućnostima terapije
– uzimanje otisaka ili skeniranje modela te vizualnu simulaciju konačnog rezultata
– detaljna analiza položaja zubi
– utvrđivanje anomalija
– određivanje ciljeva terapije.

 

Koliko često je potrebno ići na kontrole i što se radi na tim kontrolama?

Kontrole fiksnih aparatića obično su svakih 6-8 tjedana, a kontrole Invisalign (mobilne) terapije dobro je obaviti svaka 2-3 mjeseca iako postoje i slučajevi iz moje prakse u kojima pacijenti zbog neplaniranih okolnosti nisu dolazili na preglede tijekom terapije i ona je završila uspješno. Kod Invisalign terapije moguće je bez dolazaka na pregled doći do krajnjeg cilja, jer se u toj terapiji najpreciznije može odrediti krajnji rezultat, no to nije preporučljivo i radi se samo u iznimnim okolnostima.

 

Je li nošenje aparatića za zube bolno?

Nošenje fiksnog aparatića za neke pacijente zna biti neugodno, osobito u početku. Zato je bitna preventiva neugode koliko je to moguće edukacijom pacijenta kako bi znali što mogu očekivati i kako si mogu pomoći.

 

aparatić-za-zube-slowage365

Održavanje oralne higijene

Kako održavati oralnu higijenu kada se nosi fiksni aparatić?

Vrlo je važno paziti na koji način konzumirate hranu. Potrebno je češće i temeljitije prati zube i bravice aparatića. Nakon postavljanja fiksnog aparatića, dobit ćete od ortodonta detaljne usmene i pismene upute kako prati zube. Ortodont je također dužan opskrbiti vas posebnom četkicom i pomagalima kojom ćete lakše očistiti bravice aparatića te si olakšati neugodu.

 

Kako i na što paziti prilikom jela s fiksnim aparatićem?

Pacijenti koji nose fiksni aparatić trebaju voditi brigu o hrani i načinu na koji jedu kako ne bi slomili dijelove aparatića (bravice, prstenove, žicu). Istraživanja su pokazala da svaki put kada se slomi dio aparatića, vrijeme trajanja ortodontske terapije produžuje se za mjesec dana. Iz tog razloga treba paziti i ne otkidati hranu zubima, već zalogaje usitnjavati prstima ili vilicom i nožem.

 

Namirnice koje treba izbjegavati za vrijeme nošenje fiksnog aparatića:

– Žvakaće gume i bombone svih vrsta
– Suho i tvrdo voće (npr. ne grizite jabuku već ju usitnite na manje komadiće)
– Sve vrste orašastih plodova (bademi, lješnjaci)
– Tvrda peciva i kore kruha
– Komadiće leda
– Meso (usitnite ga na manje komadiće)

Kako zadržati dobre rezultate?

Boli li skidanje aparatića?

Skidanje fiksnog aparatića u pravilu ne boli, ali pacijenti znaju osjetiti malu nelagodu prilikom skidanja bravica sa zuba. Proces skidanja aparatića ne traje dugo i pacijenti nemaju s tim problema.

 

Skidanje aparatića za zube – što se događa kada skinemo aparatić?

Retencija je izuzetno važan dio ortodontske terapije zbog recidiva – djelomičnog vraćanja zuba prema početnom položaju. Vraćanje zuba ili mijenjanje položaja nakon završene terapije je očekivano u nekom opsegu i zato je važno pridržavati se uputa koje dobijete na završetku ortodontske terapije. Nakon što se prestane s terapijom aparatićem, na unutarnju stranu zuba stavlja se tanka žica te se preko zuba nosi prozirni retainer. Tako se sprječava pojavljivanje recidiva.
Nošenje retainera s vremenom se postupno smanjuje, ali ga se nikada ne prestaje nositi.

 

Foto: privatni album, Pixabay, Unsplash, Dentum (web)

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!