#nosicrveno jer se moždani udar ne događa nekom drugom

by Nataša Krstičević
moždani-udar-slowliving

Moždani udar u glavama mnogih je nešto čime se trebaju zabrinjavati – oni stariji. To nije nešto što pogađa ljude u naponu snage, zdrave ljude. O tom ću razmišljati za desetljeće, dva. Ili neću.
Ako vam je ovo prošlo kroz glavu kad ste čuli „moždani udar“, znajte da ste u krivu. Itekako.

Za oko 6000 osoba godišnje moždani udar je uzrok smrti, a više od polovice tog broja su žene. Možda je vrijeme da počnete drukčije razmišljati o tom, posebno zato što se – može spriječiti.

Upravo zato se u Hrvatskoj već četvrtu godinu zaredom održava edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina kojoj je cilj podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

Spriječite na vrijeme

Akciju zajednički organiziraju Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a suorganizatori su i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinski fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Akciji se, simbolički, možete pridružiti i vi, i to tako što ćete prvi petak u veljači – nositi crveno.

„Moždani udar može se spriječiti brigom za vlastito zdravlje. Statistike ukazuju na to da se čak 80% moždanih udara može prevenirati ukoliko ako pazimo na sve čimbenike koji do njega dovode. Prevencija je svakako glavni cilj naše akcije, ali jednako tako i podizanje svijesti o simptomima moždanog udara jer je za preživljavanje važna svaka minuta.“ – kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Na društvenim mrežama akciji se možete pridružiti simbolički i vi, i to tako da u petak, 4. veljače, odjenete nešto crveno i označite tu fotografiju hashtagom #nosicrveno. Naravno, i prije tog dana možete pozvati sve da  to učine, pa takve poruke također označite s #nosicrveno.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva neuro-hr.org i na Facebook stranici Facebooku.

 

Pozitivni pomaci

Razlika koju je ova akcija napravila može se možda najbolje prikazati ovako: ako uspoređujemo brojke od prije pet godina, dakle prije akcije Dan crvenih haljina, danas čak tri puta više osoba dolazi u bolnicu na vrijeme! Taj postotak sada iznosi oko 15 posto, pa je očito da je put do željene brojke još dug.

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Ministarstva zdravstva i Gradonačelnika grada Zagreba, a važan doprinos daju i sponzori među kojima su Medtronic, Boehringer, Fresenius, Novartis, Bina-Istra, Ghetaldus, Nicro, Pliva i Podzemno skladište plina.

Moglo bi vas zanimati i: 30 minuta aktivnosti na dan koje nećete niti primijetiti

Tekst: Promo, Nataša Krstičević

Foto: Promo

Možda će vam se svidjeti