Neka ovaj vikend bude rezerviran za pojest dvorcu

by Dalida Tomek

Vikend je rezerviran za punjenje baterija, a ovoga puta predlažemo vam da odlutate u neka druga vremena i posjetite neke od prekrasnih hrvatskih dvoraca. Svaki od njih poseban je na svoj način i piše posebnu i uzbudljivu priču, a njihovo okruženje i divna priroda zasigurno će opustiti vaš um.

Dvorac Odescalchi

Dvorac Odescalchi je tijekom povijesti imao različite namjene, a danas se u njemu nalazi Muzej grada Iloka i gradska galerija dok je ispred same zgrade značajno arheološko nalazište. U obnovljenom dvorcu Odescalchi, u povijesnoj jezgri grada, nalazi se više od 95 000 različitih artefakata. Fundus se obogaćivao prikupljanjem iz različitih izvora, a primarno s područja grada Iloka. Najveći dio građe muzeja prikupljen je ostavštinom ili poklonima, a u prikupljanju su značajnu ulogu imali i iločki muzejski radnici. Tendencija ovoga muzeja smještenog u dvorcu jest da, kao javna ustanova u kulturi, čuva, prikuplja i predstavlja nematerijalnu i materijalnu baštinu, prije svega iločkog područja na kojemu i djeluje. Osim toga, djelatnici provode i niz zanimljivih projekata i organiziraju rad s najmlađim posjetiteljima kroz pedagoške radionice, povremene izložbe, stručna predavanja i prezentacije.

Dvorac Klenovnik

Varaždinska županija može se pohvaliti najvećim dvorcem u Hrvatskoj koji je u prošlosti bio poznat i kao hrvatski Versailles. Prema najstarijem natpisu u dvorcu na kojemu stoji neka ovaj dom stoji ponosan dok mrav ne popije more i kornjača ne obiđe svijet, podignut je 1616. Izgradio ga je ban Ivan II Drašković u obliku četverokrilne, ranobarokne dvokatnice s unutarnjim dvorištem, 90 soba i 365 prozora. Zgrada je građena u obliku kvadrata, s arkadama okrenutim prema dvorištu. Klenovnik je bio i stalno prebivalište obitelji Drašković, a poprilično poznatiji, Trakošćan im je služio za privremeni boravak. Nakon prodaje dvorca u njemu je 1927. otvorena bolnica, a i dan danas funkcionira kao bolnica. Stoga, imajte na umu da ovaj dvorac možete razgledati isključivo izvana te posjetiti perivoj dvorca i spilju Vindiju koja se nalazi u blizini. Naime, riječ je o jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta cijele Europe, a arheološki sadržaj i izrezi na kostima ulovljenih životinja svjedoče o tome da su ljudi posjećivali Vindiju i boravili u njoj od srednjeg paleolitika do srednjeg vijeka.

View this post on Instagram

A post shared by Helena Matić (@helenam1103)

Dvorac Veliki Tabor

Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika profanog graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Poseban je zbog svoje autentične arhitekture, a s obzirom na to da se nalazi na vrhu Košničkog Huma, na 333 m nadmorske visine, s njega se pruža impresivan pogled na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije. Ovaj spomenik kulture, nulte kategorije, jedan je od najprepoznatljivijih identiteta, ne samo u Hrvatskog zagorja, već i cijele Hrvatske. Danas njime upravljaju Muzeji Hrvatskog zagorja, a na njegovom području su pokrenuta i brojna arheološka i konzervatorska istraživanja i radovi na obnovi. Osim što se možete odlučiti za stručno vodstvo, možete odabrati i kostimirano stručno vodstvo zbog čega bi ova lokacija mogla ostati u posebnom pamćenju i najmlađim posjetiteljima.

Dvorac Trakošćan

Dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj. Kulturno je dobro i zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Tijekom povijesti više je puta dograđivan, a posljednja obnova dovršena je u duhu romantizma i u neogotičkome stilu uz istodobnu obnovu čitavog okoliša koji okružuje ovaj impresivni dvorac. U parku je kapela sv. Ivana (Januš) iz 1752. s kasnobaroknim namještajem, a u dvorcu ćete moći vidjeti vrijedne primjerke baroknog namještaja i sitnih predmeta. Neposredna okolica dvorca oblikovana je kao pejsažni park u kojemu ćete se zasigurno opustiti i odlutati iz stvarnosti. Međutim, ako se ne možete odlučiti na posjet, uvijek možete izabrati i virtualnu šetnju dvorcem i perivojem.

Dvorac Lužnica

Na otprilike 20 kilometara od Zagreba nalazi se dvorac Lužnica, barokno izdanje s početka 18. stoljeća. Ovaj dvorac, kao i mnogi drugi, često je mijenjao vlasnike, a današnje vlasnice otkupile su ga 1925. Riječ je o sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskog koje su otkupile dvorac kako bi napravile mjesta umirovljenim časnim sestrama koje nisu imale gdje otići. Osim toga, puno su ulagale i ulažu u dvorac te su ga tijekom povijesti nekoliko puta obranile i od vojske i pljačkaša. U dvorcu se danas nalazi Duhovni obrazovni centar Marijin Dvor, a posebnost ove lokacije jest i živopisni krajolik – veliki engleski perivoj s jezerom, šumarcima i dugim šetnicama. Mjesto je ovo na kojemu ćete naći potpuni mir i spokoj, a ova lokacija idealna je i za obiteljske posjete i duge šetnje.

View this post on Instagram

A post shared by Bruno Basta (@aeonic_clouds)

Moglo bi vas zanimati: Znanost o lutalicama: Je li želja za putovanjima genetski predisponirana?

Tekst: Ana Carević

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti