Maja Janković: Ne postoji izbor knjiga ili život – bez te se simbioze ne može

by Nataša Krstičević
maja-janković-slowliving

Pratimo neprestano što čitate i što vas zanima na našim stranicama. Među temama koje vas sve više zanimaju su definitivno i – knjige. Ne čudi to, jer uz svijet oko nas koji nam sve manje odgovara, najbolje je pobjeći upravo u knjige. U goste nam stoga stiže nova kolumnistica – Maja Janković.

Maja je, inače, profesorica hrvatskog i češkog jezika i književnosti, te pasionirana čitateljica. Na Facebooku ima i svoj kutak, Majin izbor, a svoj će književni izbor predstavljati i tjedna u tjedan i za naše čitateljice i čitatelje. Za prvi put napisala nam je kratko o sebi i svojoj ljubavi prema knjigama.

Majin izbor

Vjerujem da je svakome tko čita iz užitka uvijek pravo vrijeme za knjigu. Bez obzira na okolnosti ili baš usprkos njima, čitanje je aktivnost za koju takvi čitatelji ne rade detaljne pripreme ni liste, knjige su ionako već u njihovim torbama, na noćnim ormarićima, u kućnim bibliotekama. Za njima se poseže iz slatke nužnosti, one istodobno nude poželjan hygge u ne uvijek lijepoj svakodnevici, ali i dublji uvid u nju.

I s takvim pristupom čitanje je vokacija, ne postoji izbor knjiga ili život, moguća je jedino njihova premreženost. Jednom kada se postigne, bez te se simbioze ne može. Može se samo neprestano oprimjerivati njezina uspješnost i učinkovitost ne bi li se pridobio još netko tko ne čita rado i često da to počne.

Budući da su mi zanimanje i interesi takvi da imam često priliku govoriti o knjigama, znam koliko to izazovno može biti, ali i kolika je to zapravo povlastica. Tu, naravno, ne prolaze grafikoni i znanstvena istraživanja, samo autentičnost čitatelja koji promovira knjigu. A ja zaista volim promovirati knjige jer pisanjem o njima, da citiram američku spisateljicu Joan Didion, otkrivam “o čemu mislim, što promatram, što vidim i što to predstavlja.”

Tajna veza

Važnost, puninu i samodostatnost čitanja osjetim svaki put kada stojim pred vlastitom kućnom bibliotekom ili kada biram nove naslove u knjižnicama i knjižarama. Pritom se ne mogu oteti dojmu da sam uhvaćena u neku veliku intertekstualnu mrežu u kojoj me svaka nova knjiga podsjeća na već pročitanu, u kojoj su citati niz asocijacija koji me vode od naslova do naslova.

Istinski vjerujem u postojanu vrijednost knjiga, vjerujem da one pokreću naše duhovne i intelektualne kapacitete, zbog njih smo humaniji, mudriji i, koliko god to utopistički zvučalo, bolji ljudi. One pomažu da razumijemo i prihvatimo složenost i svijeta i ljudskog ponašanja.

Zaljubite se

Knjige su mi, kako to kaže pisac Alberto Manguel, “podarile sjećanje na prijateljstva koja nisu tražila upoznavanje, konvenciju, pristojnost, pretvaranje ili potisnute emocije… Otkriće umjetnosti čitanja intimno je, nejasno, tajanstveno, gotovo neobjašnjivo, blisko zaljubljivanju”.

Stoga je moja kulturna misija da se što više ljudi zaljubi u knjigu, da sklopi s njom savezništvo, da ritualu čitanja dopusti da život učini ljepšim i ugodnijim. Kada se to dogodi i pritom se od toga počnu gomilati beneficije, potvrdit će se rečenica Virginije Woolf: “Ne postoje li neke djelatnosti kojima se bavimo zato što su dobre same po sebi, i neka zadovoljstva koja su konačna? I nije li čitanje među njima?”

Tekst: Maja Janković,
Majin izbor

Možda će vam se svidjeti