Ljeto nas uvijek podsjeti koliko hrana može biti jednostavna, lagana i čista radost. Kad temperature rastu, a apetit traži nešto svježe i brzo gotovo, kus-kus je odgovor koji nikad ne razočara. Brz za pripremu, zahvalan za kombiniranje i nježan za želudac, ovaj sjevernoafrički klasik postao je i naš ljetni favorit.
Bilo da ga poslužite uz sezonsko povrće, slani sir, slanutak ili čak voće, kus-kus se prilagođava vašem raspoloženju i onome što imate u kuhinji. U nastavku dijelimo tri verzije koje smo pronašli na Cup of Jo stranici te koje volimo pripremati za lagani ručak na terasi, obrok za ponijeti na posao ili ljetni piknik u hladu. Od klasične mediteranske verzije s biljem i limunom, preko toplije salate s tikvicama i kozjim sirom, do voćno-povrtne varijante sa slanutkom. Kombinirajte ih, prilagodite vlastitim omiljenim okusima ili sastojcima koje imate te uživajte polako – zalogaj po zalogaj.

Savjeti za brzu pripremu i sezonske varijacije
Jedna od najljepših stvari kod kus-kusa je njegova prilagodljivost – kako u okusu, tako i u načinu pripreme. Ako volite unaprijed planirati obroke, kus-kus je idealan saveznik: možete ga skuhati ranije u tjednu, spremiti u staklenku ili zdjelu u hladnjaku, a po potrebi mu dodavati sezonsko povrće, začine ili omiljene dodatke.
Kus-kus izvrsno upija arome, stoga ne štedite na svježem bilju i citrusima. Menta, peršin, kopar i origano donose mediteranski duh, dok limun ili limeta podižu svaki zalogaj i unose potrebnu svježinu. Za dodatnu hranjivost, u salatu ubacite izvor proteina – slanutak, bijeli grah, feta sir ili čak nekoliko prepečenih kockica kruha za dodatnu teksturu. Ove verzije lako postaju kompletan obrok, bez potrebe za kuhanjem „na veliko“.
I konačno, najpraktičnija prednost: kus-kus salate možete jesti tople, hladne ili sobne temperature što ih čini idealnima za ponijeti na posao, piknik, plažu ili jednostavno uživanje na balkonu.
Sredozemna salata s koprom i limunom
Kus-kus se prethodno lagano kuha u temeljcu, a zatim se stavi u veliku zdjelu s nasjeckanim rajčicama, krastavcem, paprikom, crvenim lukom i avokadom. Doda se maslinovo ulje, sol i papar te začini poput kopra, origana, prstohvata cimeta i limunov sok. Za nadogradnju su idealni feta, masline, kapari, kukuruz, crvene papričice, pa čak i hummus ili grah za ekstra proteine.
Zašto je odlična: svježa je, aromatična, hranjiva i lako se transformira u obrok za ponijeti.

Topla salata s tikvicama i kozjim sirom
Klasični recept kombinira toplo pripremljeni kus-kus (kuhan u temeljcu te odležan oko 5 minuta) s grilanim tikvicama, tostiranim pinjolima, špinatom i cherry rajčicama. Na kraju se dodaje kozji sir i sve se začini limunom, balzamikom i maslinovim uljem.
Zašto je odlična: topliji obrok i punijeg okusa, idealno kad želite nešto zasitnije ali ne preteško.

Ljetna salata s breskvama i slanutkom
Inspiraciju je moguće pronaći na portalima poput Pinch of Yum i Pickles & Honey gdje se navode sjajne kombinacije breskvi, kukuruza, slanutka, trešnji, mente i limete. Povrće i voće daju svježinu, a slanutak ili kukuruz dodaju hranjivost. Obavezna nota: začini poput kumina i korijandera, dok preljev s limetom i maslinovim uljem daje svježinu.
Zašto je odlična: voćno-povrtna razigranost, idealna za priliku kad želite nešto drugačije od klasične salate.

Tekst: Petra Šafranko
Foto: Pexels