Sezona prehlada i kašlja polako kuca na vrata, a s njom dolazi i potreba za prirodnim rješenjima koja mogu olakšati tegobe. Dok mnogi posežu za sirupima s polica ljekarni, vrijedi se prisjetiti biljke koju su naše bake često koristile – bijelog sljeza.
Ova nježna, ali moćna biljka poznata je po svojim umirujućim svojstvima i stoljećima se koristi kod nadraženog grla, kašlja i upala dišnih puteva. Korijen bijelog sljeza sadrži mukopolisaharide, ljekovite sluzi koje oblažu i smiruju nadražene membrane u grlu, želucu i crijevima, donoseći olakšanje i djeci i odraslima. Upravo zato ga mnogi biraju kao prvi saveznik u sezoni prehlada. Bijeli sljez posebno je učinkovit kod nadraženog grla, suhog kašlja i iritacija sluznice, a med dodatno oblaže i smiruje dišne puteve. No jeste li znali da se bijeli sljez priprema u hladnoj vodi?
“Da bismo iz bijelog sljeza izvukli što više tih umirujućih sluzi, preporučuje se priprema u hladnoj vodi, jer tako radimo ekstrakciju samo ljekovite sluzi, dok škrob ostaje u biljci. Ako se kuha, oslobađa se i škrob, što može biti dobro kada radimo sirupe, jer doprinosi gustoći, no hladna priprema daje “čistiji” ekstrakt”, napominje herbalistica Tea Crnjak.

Recept je jednostavan: namočite jednu žlicu korijena bijelog sljeza u 2 dl hladne vode i ostavite da stoji najmanje 4 sata, a optimalno 6–8 sati. Dobiveni napitak umirit će nadraženo grlo i pomoći kod kašlja. Mogu ga piti i djeca, čak i bebe starije od šest mjeseci.
Za sirup, kaže Tea, bijeli sljez se može prokuhavati s ostalim biljkama upravo zbog škroba koji daje gušću konzistenciju, dok se paralelno može piti i ovako pripremljeni čaj, tako dobivamo dvostruki učinak. Jednostavno, prirodno i blagotvorno, upravo onako kako nas priroda uči.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U nastavku vam donosimo recept za domaći sirup od bijelog sljeza, koji možete sami pripremiti:
Domaći sirup od bijelog sljeza
Sastojci:
- 2 žlice usitnjenog korijena bijelog sljeza
- 500 ml vode
- 2 žlice suhog cvijeta ili lista podbjela (opcionalno, za jači učinak kod kašlja)
- 1 žlica suhog cvijeta kamilice (opcionalno, za umirivanje)
- 200–250 g meda (ili šećera ako želite dulje trajanje)
Priprema:
U lončić stavite korijen bijelog sljeza i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite da odstoji barem 6 sati ili preko noći. Procijedite dobivenu tekućinu u lonac. Ako želite jači učinak sirupa, dodajte podbjel i kamilicu te kratko prokuhajte 5–10 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre, procijedite i ostavite da se malo ohladi.
Potom umiješajte med (ili šećer) i miješajte dok se potpuno ne otopi. Sirup ulijte u steriliziranu staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku.
Doziranje:
- Djeca: 1 čajna žličica, 2–3 puta dnevno.
- Odrasli: 1 jušna žlica, 2–3 puta dnevno.

Za sirup od bijelog sljeza, nakon što ga pripremite i prelijete u staklenu bocu ili teglu, najbolje ga je čuvati u hladnjaku. Na taj način ostaje svjež i djelotvoran oko 7 do 10 dana. Sirup uvijek vadite čistom žličicom, kako biste spriječili unos bakterija i produžili mu trajnost.
Foto: Freepik
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Maja Brekalo savjetuje: Zdrava hrana i nutritivno bogati obroci mogući su i dok smo stalno u pokretu