Japetić: Vikend hajk na omiljeni vrh Samoborskog gorja

by Lucija Biondić

Iza nas je rujan, mjesec u kojemu je ljeto završilo i klimatološki i astronomski, a s dolaskom jeseni, selimo se na kontinet. Prvi jesenski izlet neka bude negdje u bližoj okolici. Ovog vikenda Gušterica vas vodi na jedno od omiljenih izletišta Samoboraca, Zagrepčana i svih koji su mu blizu. Ovaj vikend vodimo vas na Japetić!

Možete li vjerovati da sutra počinje četvrti kvartal ove 2021. godine? Meni se čini kao da sam prije tri dana na papir stavljala ideje za ljeto, a sad smo već dobro zakoračili u jesen. Početkom jeseni dnevne su temperature još uvijek taman. Šume, pak, polako mijenjaju svoje ruho u ono šareno nijanse žute, crvene i smeđe izmijenjuju se po samo njima znanim pravilima u krošnjama stabala i, uz proljeće kad nas priroda časti cijelom paletom raznih nijansi zelene, ovo je vrijeme kad je najljepše poći u brda. Poći na Japetić.

Staza prema Japetiću odlično je markirana i sjajna za početnike u hodanju po brdima
Razgledna piramida na Japetiću

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja i jedno od omiljenih izletišta Samoboraca, Zagrepčana i svih koji su mu blizu. Smješten je 879 metara nad morem i na samoj vršnoj glavici nalazi se željezna piramida visoka 12 m. Iako se do planinarskog doma Žitnica iznad istoimene livade može doći i automobilom s jaskanske strane, iskoristite lijepe i sunčane jesenske dane za planinarenje po ovoj superpristupačnoj stazi.

Prođite kroz najljepši ‘tunel’ crnogorice

Najkraći put započinje kod Šoićeve kuće u selu Mali Lipovec, 12 km od grada Samobora, prema Smerovišću. Šoićeva kuća odmah kraj potoka Lipovečka Gradna nekad je bilo izletište, no već je dugo zatvorena i zub vremena na njoj je dobrano pokazao svoje tragove. Brojni planinari upravo ovdje ostavljaju svoje automobile i započinju uspon na zapadni vršni dio Samoborskog gorja.

Odavno sam shvatila koliko je nezahvalno pisati vrijeme potrebno za uspon, jer svatko od nas bira svoj tempo i svatko od nas drugačije hoda po brdima. Nekome je brdo kondicijski trening, drugome meditacija i dvoje takvih ljudi neće jednakom brzinom prolaziti stazu. Možda je najbolje uzeti da će vam za uspon na Japetić od Šoićeve kuće i za stvarno guštanje na stazi trebati između 1:30 h i 2 sata.

Na samoj piramidi je ispisana visina vrha Japetić
Najljepši tunel crnogorice

Putem prolazite kroz najljepši tunel crnogorice koje ćete pronaći u zagrebačkoj okolici zbog čega mi je ova staza jedna od najdražih u zagrebačkoj okolici. Drag mi je, istina, i dom na Žitnici, no o njemu kad ishodamo sami vrh i posjetimo piramidu s koje se pruža lijep pogled na cijelu okolicu. U izgradnju Japetićke piramide utrošeno je 8324 kg željeza, a konstrukciju drži 6000 zakovica. Zanimljivo je kako je dopremljena iz Beča i postavljena najprije na Medvednici, na Sljemenu, u srpnju 1889. godine. Kako je iste godine podignut i Eiffelov toranj, u to je vrijeme ova piramida nazivana “zagrebačkim Eifellom”.

Japetić – prostrana visoravan s livadama i šumama

Kad je na Sljemenu započela izgradnja prvog željeznog tornja koji će idućih 20 godina do izgradnje danas svima dobro poznatog betonskog rtv tornja služiti i za radijske i televizijske odašiljače, piramida je preseljena na Japetić. Nakon 71 godine koje je provela na Sljemenu, zelena piramida sad je već 61 godinu na Japetiću, uvijek jednako čvrsta i stabilna. I s najboljim pogledom na okolicu. Naime, dok su drugi vrhovi poput Oštrca i Plešivice niži, područje Japetića zapravo je prostrana visoravan na kojoj se izmijenjuju livade i šume, a šuma na  vršnom dijelu Japetića ima i status posebnog rezervata šumske vegetacije.

Livada Žitnica neposredno ispod istoimenog planinarskog doma omiljeno je uzletište paraglajdera
Savijače i gibanica u planinarskom domu Žitnica

Nakon razgledavanja okolice produžite svoju šetnju do 10ak minuta udaljenog planinarskog doma Žitnica. Za lijepa vremena livada pod domom postaje uzletište paraglajderima, pa čak i ako nemate želju vinuti se u zrak, možete uživati u pogledu na njihova jedra. Ubrajate li se među one sklonije avanturi, za tandem let možete kontaktirati Zrakoplovni klub PARAfreek iz Samobora s kojima sam i sama letjela jednom drugom prilikom i uistinu guštala i osjećala se sigurno.

Ukoliko pak niste avanturistički nego hedonistički raspoloženi… U planinarskom domu Žitnica možete ručati. Neovisno o tome koliko bili siti, kušajte neku od njihovih gibanica. Od svih domova u kojima sam bila, ovo je dom s najvećim i najboljim izborom, jer ćete u njemu pronaći orehnjaču, makovnjaču, ali i gibanice s nadjevom od rogača, te od lješnjaka. Ma zapravo, možda je skroz dobra ideja ponijeti koju gibanicu doma. Jer nema ništa ljepše nego je pojesti u toplini vlastita četiri zida nakon još jednog dobrog izleta u brda.

Planinarski dom Žitnica na Japetiću
Samoborsko gorje pred zimu

Moglo bi vas zanimati: Znanost o lutalicama: Je li želja za putovanjima genetski predisponirana?

Tekst & fotografije: Lucija Biondić aka Gušterica

Možda će vam se svidjeti