Jabučni ocat – potiče probavu i čini čuda za zdravlje?

by Slowliving uredništvo

Jabučni ocat često se pojavljuje na internetu kao “čarobni eliksir” koji navodno pomaže kod probave, mršavljenja, čišće kože i boljeg metabolizma.

Ideja je jednostavna: ujutro, na prazan želudac, popiti malo prirodnog mutnog jabučnog octa razrijeđenog u vodi. Ali koliko je to učinkovit i znanstveno potkrijepljen pristup?

Od čega nastaje jabučni ocat?

Jabučni ocat dobiva se fermentacijom jabučnog vina ili soka. Tijekom procesa nastaju bakterije i kiseline koje pretvaraju šećere u ocat. U njemu se nalazi niz minerala (poput kalija, magnezija, kalcija) te tragovi vitamina, enzima i spojeva iz jabuka. No, važno je reći – količine tih sastojaka u octu su relativno male, pa ocat ne može postati zamjena za raznoliku i bogatu prehranu.

Što kažu istraživanja?

Iako se često tvrdi da jabučni ocat potiče probavu, znanstveni dokazi nisu jednoznačni. Dio studija ukazuje na to da octena kiselina (jedan od sastojaka octa) može pomoći u smanjenju upalnih procesa i povećanju inzulinske osjetljivosti, ali značajnije količine te kiseline u tijelu nastaju kroz prirodne procese metabolizma, ne nužno unošenjem octa.

Također, želudac je već vrlo kiseo organ, te se octena kiselina brzo neutralizira, što znači da “korisne bakterije” iz octa najčešće ne stižu žive do crijeva, gdje bi mogle stvarno utjecati na crijevnu floru.

Kako se ocat najčešće koristi i na što treba pripaziti?

  • Popularan “napitak s octom” pravi se miješanjem 2 do 3 žlice mutnog jabučnog octa s 200–300 ml mlake vode, često uz dodatak meda radi okusa. Pije se 15 minuta prije doručka.
  • Ipak, učinci na kožu i probavu nisu znanstveno potvrđeni – takav način konzumacije nije ni “super zdrav”, ali u preporučenim količinama najčešće nije ni opasan.
  • Ako redovito pijete ocat, važno je isprati usta vodom nakon toga jer dugoročno kiselina može oštetiti zubnu caklinu.

Što tražiti pri odabiru kvalitetnog jabučnog octa?

Birajte prirodno mutan, nepasterizirani organski ocat – bez dodatne obrade. Najbolji su oni što su “od cijelih jabuka”, a ne napravljeni od ostataka jabuka ili industrijskih šećera. Prerađeni i pročišćeni proizvodi često gube prirodne enzime i vrijedne sastojke.

Bolji put do bolje probave

Iako jabučni ocat može biti zanimljiv dodatak, postoje znatno učinkovitiji i sigurniji načini poticanja zdravog probavnog sustava i oni se temelje na provjerenim navikama:

  • Prehrana bogata vlaknima – integralne žitarice, povrće, voće, mahunarke.
  • Konzumacija dovoljne količine tekućine – barem 1,5 do 2 litre vode ili nezaslađenih čajeva dnevno.
  • Tjelesna aktivnost – šetnje, vježbanje, pokretanje tijela.
  • Maslinovo ulje – hladno prešano maslinovo ulje u jelima može potaknuti protok žuči i olakšati probavu.
  • Prirodni laksativi – suhe šljive, kiseli kupus, jabuke, sok od šljiva, umjeren unos kofeina.

Foto: Freepik

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Jedna jabuka na dan je recept za zdravlje potvrđen znanošću

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!