Idealna tjelesna težina se može postići holističkim pristupom, a evo od kuda krenuti

by Anđela Sabranović

Prije svega, idealna tjelesna težina nije samo stvar kilograma već i općeg zdravstvenog stanja organizma te potencijalnih opasnosti koje se kriju u višku tjelesne masnoće tzv. adipoznom tkivu. Potencijalni upalni procesi koji se mogu kriti u višku te masnoće, pogotovo one koja se godinama nakuplja, mogu za nekoliko ili čak desetak godina dovesti do ozbiljnih teških problema.

Pretjerana tjelesna masa može tako s vremenom utjecati na nastanak bolesti kardiovaskularnog sustava, mišićno-koštanih, križobolju, metabolički sindrom, nezadovoljstvo i depresiju. Metabolički sindrom uključuje inzulinsku rezistenciju (i mogući razvoj dijabetesa), povišenu masnoću (kolesterol) i krvni tlak, trbušni tip pretilosti (visceralna masnoća), a sve to za posljedicu može imati čak i visoki rizik od srčanog infarkta i moždanog udara.

O tome govori i biološka dob koja se može razlikovati od kronološke dobi. Kakvo je stvarno stanje našeg organizma tolika nam je zapravo biološka dob. Znamo da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, stoga brinite o svom zdravlju (kao što brinete i o estetskoj figuri) već u mladosti kako biste mogli zdravo starjeti.

Želite li uz sve to postići i idealnu tjelesnu težinu, svakako treba znati da nikad nije dobro primjenjivati rigorozne mjere kao što su dijete, izgladnjivanje, naporni treninzi ili prakticiranje lošeg životnog stila. Potrebno je mijenjati sve pomalo i postepeno! A od kuda zapravo krenuti i u kojem smjeru ići što se tiče prehrane i tjelesnih aktivnosti, otkrivamo vam u nastavku teksta.

Koji je vaš BMI?

Uvijek možete sami izračunati BMI kao početnu smjernicu za određivanje vaše idealne tjelesne mase. BMI je skraćenica za body mass indeks tj. indeks tjelesne mase (ITM). Računica je jednostavna i stavlja u omjer vašu visinu i tjelesnu težinu, a možete ju i sami izračunati s pomoću kalkulatora za BMI.

BMI je ujedno faktor utvrđivanja zdravstvenog rizika kod odraslih osoba i pokazatelj općeg zdravstvenog stanja.

Iako, obično mjerenje vagom nije pravi pokazatelj tjelesne mase jer nju čine masno tkivo, mišići, koštani sustav, organi i tjelesne tekućine. Vašu idealnu tjelesnu težinu i opće stanje organizma, pa čak i biološku dob možete saznati pomoću analize tjelesne mase.

Što uključuje analiza tjelesne mase

Detaljan izračun određenih faktora u analizi tjelesne mase s pomoću stroja za takvu analizu dat će vam detaljnu analizu stanja vašeg organizma, te ćete vrlo često uz to dobiti u mnogim poliklinikama i  smjernice stručnjaka s nutricionističkim savjetovanjem. Neki od faktora koji se dobivaju analizom tjelesne mase su:

  1. Ukupna i segmentalna analiza masnog tkiva trupa, ruku i nogu
  2. Ukupna i segmentalna analiza mišićne mase ruku i nogu
  3. Procjena koštane mase odnosno mineralna masa kostiju.
  4. Ukupna količina vode u tijelu
  5. Bazalni metabolizam (BMR basal metabolic rate) i aktivni metabolizam (AMR – active metabolic rate).

Postignite i održite idealnu tjelesnu težinu

Zaključak ste vjerojatno već i sami naslutili. Kao što smo rekli na početku teksta, rješenje nije poduzimanje kratkoročnih ili rigoroznih mjera koje mogu za posljedicu imati jo-jo efekt, dodatno nagomilavanje masnog tkiva, slabost i manjak energije što sve skupi vodi u jedan začarani krug frustracija. Jednostavno i osnovno, potrebno je biti u kalorijskom deficitu.

Kalorijski deficit označava veću potrošnju energije nego što ju se unosi. Da biste to postigli potrebno je prilagoditi prehranu u kombinaciji s malo vježbanja. Ako inače niste previše aktivni ili živite pretežito sjedilačkim načinom života, pretjerano i naglo vježbanje može iscrpiti organizam, stvoriti dodatan stres i tijelo se može na temelju „fight or flight moda“ braniti dodatnim povećanjem masnog tkiva. Optimalna stopa gubitka težine obično se smatra 0,5 – 1 kg tjedno što znači da kalorijski deficit treba biti 15 ili 20 posto vašeg trenutnog unosa energije kako bi to dugoročno funkcioniralo. Preveliki kalorijski deficit nije dobar jednako kao i premali.

Uvođenjem šetnje svaki dan ili svaki drugi, barem po pola sata, postavlja vas na dobar put. Osim toga dosljednost i disciplina te dostatna količina spavanja jednako su bitni faktori. Kod nedostatnog spavanja smanjuje se razina hormona leptina koji potiče sitost, a povećava razina hormona grelina koji vam daje osjećaj gladi. Dakle, bit ćete više gladni tijekom dana ako ne spavate dovoljno noću.

Sve su to puzzle koje čine širu sliku dobrog zdravlja i idealne tjelesne težine. Za podršku na tom putu, donosimo vam u idućem članku popis poliklinika u kojima možete napraviti analizu tjelesne mase, a jednog sretnog čitatelja ćemo nagraditi i besplatnom analizom tjelesne mase.

Moglo bi vas zanimati i: Kardiovaskularno zdravlje: Tri moćne wellbeing prakse za zdravlje srca

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!