Analiza sastava tijela: Gdje je napraviti, zašto i po kojoj cijeni?

by Anđela Sabranović

Nedavno smo pisali zašto nam je potrebna analiza sastava tijela i kako je to zapravo dobar start želite li zdravo mršavjeti. Ako rezultati vježbanja izostaju dok pokušavate izgubiti suvišne kilograme, loše ste kondicije, niste sigurni bavite li sportom na ispravan način, želite povećati mišićnu masu kao rekreativni ili profesionalni sportaš, ubrzati oporavak nakon treninga, dobiti jasniju sliku o stanju svog tijela u smislu omjera masnoća, mišića i procjene koštane mase, onda su sve to zapravo opravdani razlozi da napravite analizu tjelesne mase. Ovom analizom dobit ćete precizne podatke mjerene određenim strojevima za tu namjenu.

Obično uz analizu tjelesne mase u raznim poliklinikama, nutricionističkim savjetovalištima ili centrima za mršavljenje dobivate i stručne savjete nutricionista koji vam daju okvirni ili detaljan plan prehrane.

Analizom tjelesne mase dobit ćete sljedeće informacije o vašem tijelu:

  1. Ukupna i segmentalna analiza masnog tkiva trupa, ruku i nogu (PBF – percent body fat odnosno postotak tjelesne masnoće i MBF – body mass fat odnosno količina masnog tkiva u kg). Odnosi se na ukupan izračun perifernog i visceralnog masnog tkiva. Visceralno adipozno tkivo okružuje unutarnje organe i vrlo često se s godinama povećava u odnosu na periferno masno tkivo, naročito nakon menopauze. Često to bude onaj šlauf oko struka koji svakako želite skinuti.
  2. Ukupna i segmentalna analiza mišićne mase ruku i nogu (LBM – lean body mass odnosno masa nemasnog tkiva i SLM – soft lean mass odnosno masa mekog nemasnog tkiva). Ako imate više mišićne mase u odnosu na masno tkivo vaš organizam troši više energije, metabolizam je ubrzan i troši se više kalorija. Ali, vrijedi i obrnuto. Upravo povećanjem mišićne mase možete na zdrav način smanjiti masnoću u tijelu i zdravo mršavjeti.
  3. Procjena koštane mase odnosno mineralna masa kostiju. Ova procjena je dobra i s obzirom na to da koštano tkivo kroz prirodne procese degenerira i stari. Kontinuiranim vježbanjem ne samo da povećavate mišićnu masu i topite masnoću, već podržavate zdravlje kostiju.
  4. Ukupna količina vode u tijelu (TBW – total body water) uključuje izvan staničnu (ECW) i unutar staničnu količinu vode (ICW). Voda je u organizmu bitna za održavanje tjelesnih funkcija, između ostaloga i za uklanjanje toksina i otpadnih tvari iz organizma, a osim toga nalazi se i u nešto manjem postotku (10 %) u masnom tkivu. Radi toga, manji je udio vode u tijelu ako je prisutan višak masnog tkiva.
  5. Bazalni metabolizam (BMR basal metabolic rate) i aktivni metabolizam (AMR – active metabolic rate). Bazalni metabolizam predstavlja količinu energije koje naše tijelo treba u stanju mirovanja i za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija, a aktivni metabolizam određuje broj kalorija koje su potrebne našem tijelu da bi imalo dovoljno energije za provođenje tjelesnih aktivnosti. Bazalni i aktivni metabolizam ovisit ćete i o tome živite li sjedilačkim načinom života ili više aktivnijim.

Gdje napraviti analizu tjelesne mase?

Mjesta na kojima možete napraviti analizu tjelesne mase u Hrvatskoj uključujući veće gradove Zagreb, Split, Šibenik, Rijeku i Osijek su:

Moglo bi vas zanimati i: Idealna tjelesna težina se može postići holističkim pristupom, a evo od kuda krenuti

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!