8 promjena koje možete očekivati u menopauzi

by Vjera Pađen

Menopauza je jedan normalan i prirodan proces u životu svake žene, a sa sobom nosi razne promjene koje mogu biti pozitivne, ali i negativne. To je individualno iskustvo za svaku ženu, ali se ipak kod većine žena javljaju jednake promjene i simptomi koji su karakteristični za to novo životno razdoblje. Donosimo vam 8 najučestalijih promjena koje možete očekivati u razdoblju menopauze i savjete kako se lakše nositi s njima.

Što je menopauza?

Menopauza je prirodno razdoblje u životu svake žene, a označava završetak menstruacijskih ciklusa i završetak reproduktivne sposobnosti. Dijagnoza menopauze se može postaviti tek ako je prošlo minimalno 12 mjeseci od posljednje menstruacije.

Perimenopauza obuhvaća razdoblje od 8-10 godina prije menopauze kada funkcija jajnika polako počinje padati. U tom se razdoblju već mogu pojaviti simptomi karakteristični za menopauzu, kao što su promjene raspoloženja, valovi vrućine, usporenje metabolizma i drugo. Razdoblje postmenopauze obuhvaća godine nakon menopauze. Tada se simptomi poboljšavaju, ali mogu se javiti drugi zdravstveni problemi kao što su osteoporoza, srčane bolesti i slično.

Menopauza je posljedica pada funkcije jajnika – proizvodnje spolnih hormona (estrogena i progesterona) i sposobnosti za ovulaciju. Svaki mjesec u jajniku sazrijeva do deset jajnih stanica od kojih jedna biva izbačena u jajovod, a time i sposobna za oplodnju. Jajne stanice tijekom mjesečnog sazrijevanja proizvode spolne hormone koji su zaslužni za kontrolu menstruacijskog ciklusa, a imaju važnu ulogu i u potpori funkcije ženskog organizma kao cjeline.

Tijekom godina reproduktivnog razdoblja, jajne stanice se ”troše”, a kada se njihova rezerva potroši, žena ulazi u menopauzu. Pad razine hormona uzrokuje brojne simptome i promjene s kojima se žena suočava ulaskom u to novo razdoblje svog života, a najvažnije od njih vam donosimo u nastavku teksta.

Umor i iscrpljenost

U preko 90% žena umor i iscrpljenost se javljaju kao jedni od prvih simptoma menopauze. Često se pojavljuju već u perimenopauzi, oko 45. godine života. Iako se osjećaji umora i iscrpljenosti najčešće povezuju s fizičkim ili mentalnim naporom, u ovom razdoblju se oni javljaju iznenada i bez nekog očitog razloga, ponekad čak i ujutro nakon dobro prospavane noći. Ukoliko su simptomi izraženi, mogu smanjiti kvalitetu života i sprječavati ženu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Svakako je važno uspostaviti pravilan ritam spavanja uz 7-9 sati sna svaku noć. Uz to, važno je piti dovoljno tekućine  – dehidracija može pogoršati simptome umora i iscrpljenosti. Pretjerana konzumacija kave i alkohola djeluje dehidrirajuće pa je najbolji izbor za piće voda. Također je važno hraniti se pravilno i raznovrsno kako biste osigurali dovoljnu količinu nutrijenata za normalno funkcioniranje organizma. Redovita tjelesna aktivnost može značajno pomoći u poboljšanju ovih simptoma.

Česte promjene raspoloženja

Neke žene koje ulaze u menopauzu na sebi mogu primijetiti češće promjene raspoloženja, kao i neobične reakcije na obične svakodnevne događaje. Ove promjene nastaju zbog pada razine estrogena u tijelu, koja posljedično dovodi do nekih kemijskih promjena u mozgu. Žene mogu postati razdražljive, anksiozne pa čak imati problema i s depresijom. Te promjene mogu značajno utjecati na kvalitetu života, a osobito na odnose s ljudima s kojima žena provodi najviše vremena, kao što su suprug, djeca, prijatelji, kolege i drugi Istraživanja su pokazala kako kvalitetne životne navike kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, uredno spavanje i izbjegavanje štetnih navika (alkohol, pušenje) mogu znatno pridonijeti poboljšanju različitih emotivnih aspekata u životu žene. Ukoliko česte promjene raspoloženja počnu negativno i značajno utjecati na vaš život, a osobito ako se javi depresija, potrebno je javiti se liječniku. Postoje razni oblici psihoterapije koja vam može pomoći, a mogu se primijeniti i neki lijekovi kao što su antidepresivi ili hormonska nadomjesna terapija. Međutim, prije svega je oko sebe važno imati dobru emotivnu podršku u obitelji, prijateljima i drugim bliskim osobama.

 

Problemi s pamćenjem

Problemi s pamćenjem su česta i normalna pojava za vrijeme menopauze. Kao i druge promjene koje se javljaju u ovom životnom razdoblju, i ova je posljedica hormonskih promjena koje se događaju u tijelu, osobito pada estrogena. Žene često te promjene opisuju kao probleme s koncentracijom, zaboravljivost, otežano prisjećanje nekih riječi, odnosno kao da im je mozak ”u magli”. Mnoge žene ovaj simptom osobito zabrinjava jer misle da imaju neku tešku bolest, kao što je Alzheimerova. Međutim, važno je naglasiti kako je umjerena zaboravljivost sasvim normalna pojava u menopauzi i ne trebate se pretjerano zabrinjavati, osim ako su ti simptomi izraziti i značajno vam ometaju svakodnevni život.

Ono što vam zasigurno može pomoći je dobar san i kvalitetna prehrana koji su ovdje ključni faktori za poboljšanje simptoma. Uz to, izbjegavanje stresnih čimbenika može pridonijeti poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Za vrijeme stresa, u tijelu se luči hormon kortizol čija povišena koncentracija kroz neko vrijeme može pridonijeti razvoju problema s pamćenjem i koncentracijom.

Valunzi (napadaji vrućine)

Napadaji vrućine su jedni od najčešćih simptoma menopauze. Pojavljuju se iznenada, češće noću, a završavaju znojenjem koje ponekad može biti obilno. Nastaju zbog promjena u koncentraciji estrogena koje aktiviraju centar za regulaciju temperature u mozgu. Mozak dobiva signal da je organizam pregrijan i pokreće se mehanizam oslobađanja topline i hlađenja tijela, a to uključuje i širenje krvnih žila na površini kože zbog čega žena pocrveni. Javlja se i znojenje, a uz to često ide i ubrzan rad srca. Te se promjene u nekih žena mogu javljati godinama, dok se u drugih ne pojave gotovo nikad.

Promjene tjelesne težine

S godinama, možete primijetiti kako održavanje vaše normalne tjelesne težine postaje sve teže. Većina žena dobije na težini u razdoblju menopauze, a to je osim s hormonalnim promjenama, povezano i s normalnim ciklusom starenja. Postotak mišićne mase s godinama opada, postotak masnog tkiva raste, a metabolizam usporava. Dodatne hormonske promjene koje nastupe u menopauzi povećavaju sklonost nakupljanju masnog tkiva u području trbuha, a upravo je ta distribucija povezana s povećanim rizikom od nekih zdravstvenih komplikacija Dodatni faktori kao što su nezdrava prehrana, sjedilački način života i manjak sna mogu također znatno pridonijeti povećanju tjelesne težine. Zasigurno će vam pomoći zdrave i pravilne životne navike u održavanju normalne tjelesne težine. To su prije svega pravilna i raznovrsna prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost te pravilan obrazac spavanja. Uz to, trebali biste jesti manje i ne prejedati se (osobito u kasnim večernjim satima). Ograničite unos slatkiša i alkohola te nastojte piti dovoljno tekućine, najbolje vode.

 

Smanjenje libida

Smanjenje seksualne želje je prirodan dio starenja i u žena i u muškaraca, iako se većinom žene susreću s ovim problemom. Kao i ostali simptomi menopauze, i ovaj je posljedica smanjenja razine hormona u tijelu, u ovom slučaju testosterona. S obzirom da je mokraćno-spolni sustav žene uvelike ovisan o estrogenu, njegova smanjena razina može dovesti do raznih problema koji pridonose smanjenju seksualne želje – suhoća rodnice, dispareunija (bolni snošaj), krvarenje nakon snošaja i dr.  Međutim, smanjenju libida pridonose još neki dodatni faktori. Neki od njih su promjene raspoloženja s kojima se žena susreće u ovom razdoblju, izloženost stresu te primjena nekih lijekova kao što su antidepresivi. Primjena lubrikanta ili estrogenske kreme za lokalnu primjenu može pomoći u poboljšanju simptoma vaginalne suhoće. Promjena lijekova, izbjegavanje stresnih faktora te komunikacija s partnerom može značajno pomoći u rješavanju ovog problema.

 

Glavobolje i vrtoglavice

U nekih se žena ulaskom u menopauzu glavobolje mogu poboljšati, dok se kod drugih mogu početi javljati. Osobito su česte u razdoblju perimenopauze kada se razina hormona još nije stabilizirala. Najčešće su glavobolje tipa migrene koje karakterizira umjerena do jaka bol jedne strane glave, uz mučninu, povraćanje i osjetljivost na svjetlo. Vrtoglavice su također česta pojava u ovom životnom razdoblju. Ukoliko se pojavljuju svakodnevno, trebate se javiti liječniku. Hidracija je jako važna za prevenciju glavobolje, ali i vrtoglavice. Pijte dovoljno tekućine, a najbolji izbor je voda. Izbjegavajte alkohol, kavu i zaslađene napitke. Dovoljna količina sna (6-9 sati dnevno) također je važna. U slučaju da vam se glavobolje ne poboljšavaju, posjetite liječnika kako bi vam propisao neki lijek protiv bolova.

 

Problemi s mokraćnim sustavom

Promjene u funkciji mokraćnog sustava česte su u razdoblju menopauze. Razlog tome je niska koncentracija estrogena u organizmu, hormona koji ima važnu ulogu u održavanju ženskog mokraćno-spolnog sustava. Sniženje razine estrogena dovodi do urogenitalne atrofije – stanjenja sluznice mokraćnih i spolnih organa. Posljedica toga je suhoća i sklonost upalama. Osim toga, smanjuje se elastičnost zdjeličnih mišića i destabiliziraju se organi i druga tkiva unutar zdjelice. Kao rezultat svega toga, smanjuje se sposobnost mokraćnog mjehura da zadržava mokraću te se javlja učestala potreba za mokrenjem, nemogućnost zadržavanja mokraće (inkontinencija) te povećana učestalost infekcija mokraćnog sustava. S obzirom da je manjak estrogena uzrok ovim problemima, lokalna primjena estrogena ili hormonska nadomjesna terapija mogu poboljšati simptome. Vježbe za jačanje mišića dna zdjelice (Kegelove vježbe) također mogu biti od pomoći. Jedna od opcija je i kirurško liječenje kojim se rekonstruira i stabilizira položaj organa unutar zdjelice te elektrostimulacija mišića mokraćnog mjehura.

 

 

Popularno: 3 najčešće pogreške u njezi kože zimi i savjeti kako ih izbjeći

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash, Canva

Možda će vam se svidjeti