6 odličnih zdravstvenih prednosti marelice

by Vjera Pađen

Volite marelice? Zdravstvene prednosti marelice uključuju njenu sposobnost poboljšanja probave, zatvora, vrućice, kožnih bolesti i anemije. Marelice također pomažu u poboljšanju mišića i rana, te zdravlja srca. Izrazito su zdravo voće, imaju prednost za vaš organizam, jačaju mišiće, srce i bore se protiv anemije. Pomoći će vam u procesu gubitka kilograma, a za što su sve dobre, saznajte u nastavku.

Što su marelice?

Marelice, znanstveno poznate kao Prunus armeniaca, malo su koštunjavo voće koje nalikuju i usko su povezane s breskvama ili šljivama. Imaju mekano, sočno meso ispod tanke kože. Tipično su žute ili narančaste, s blagom crvenom bojom na jednoj strani. Teško je odrediti točno porijeklo marelice jer je bila samonikla biljka. Njen službeni naziv izveden je iz Armenije, čiji znanstvenici vjeruju da su marelice tamo i nastale. Međutim, bile su prisutni i u drevnoj Grčkoj i Rimu, a mnogi drugi stručnjaci tvrde da se izvorni uzgoj dogodio u Indiji prije više od 3000 godina. Sporno porijeklo nije bitno, ali utjecaj marelica na ljudsko zdravlje sigurno jest!

Kako jesti marelice?

Marelice se mogu jesti sirove, ili sušene. Također se koriste u pripremi raznih sokova, džemova i želea. U njima se može uživati ​​na razne načine, a svaka se kultura prema marelicama ponaša drugačije! Jedan od razloga zašto su bile toliko popularni kroz povijest je taj što se mogu direktno povezati s nekoliko zdravstvenih prednosti, zbog njihovih jedinstvenih organskih spojeva, hranjivih sastojaka, vitamina i minerala, koji su navedeni u nastavku.

Hranjiva vrijednost marelice

Marelice sadrže vitamin A, C, i E u značajnim količinama. Sadrže i mnoge druge esencijalne vitamine u tragovima (manje od 5% dnevne potrebe). One također imaju dobar sadržaj minerala, koji uključuje kalij, bakar, mangan, magnezij i fosfor. ti suplementi su vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, kao i većina voća.

Zdravstvene prednosti marelice

Marelice imaju obilje zdravstvenih prednosti. Pročitajte ih u nastavku.

View this post on Instagram

A post shared by Manon (@sweetnesslab)

Jačaju kosti

Marelice imaju skoro sve minerale potrebne za rast kostiju poput kalcija, fosfora, željeza i bakra. Stoga konzumiranje marelica može osigurati zdrav rast i razvoj vaših kostiju, kao i prevenciju različitih dobnih stanja kostiju, uključujući osteoporozu.

Jačaju vaše srce

Marelice su prekrasan način da zaštitite svoje srce od najrazličitijih bolesti, uključujući aterosklerozu, srčani udar i moždane udare. Antioksidanti poput vitamina C štite srce od slobodnih radikala. Uz to, kalij iz marelice snižava krvni tlak opuštajući napetost krvnih žila i arterija, dok prehrambena vlakna stružu višak kolesterola iz sluznice žila i arterija, čisteći ih i smanjujući opterećenje srca. Sveukupno, ova svojstva marelica čine ih idealnim za jačanje zdravlja srca.

Ubrzavaju metabolizam

Razine tekućine u tijelu ovise uglavnom o dva minerala, kaliju i natriju. Visoke količine kalija u marelicama povezane su s održavanjem ravnoteže tekućina u tijelu i osiguravanjem pravilne raspodjele energije u organima i mišićima. Održavanjem zdrave ravnoteže elektrolita možete dobiti više energije, smanjiti grčeve i zadržati pumpanje krvi i korisne energije kroz vaše tijelo po potrebi.

Umanjuje temperaturu

Sok od marelice često se daje pacijentima koji pate od vrućice jer tijelu osigurava potrebne vitamine, minerale, kalorije i vodu, a istovremeno vrši i detoksikaciju različitih organa. Neki ljudi također koriste marelicu na pari za ublažavanje groznice.

Imaju protuupalna svojstva

Ima protuupalna svojstva koja također mogu uticati na ukupnu tjelesnu temperaturu u bolesti. Nadalje, može smanjiti upalu u drugim dijelovima tijela, posebno za ljude koji pate od artritisa ili gihta.

Pomažu u liječenju anemije

Suhe marelice dobar su izvor željeza i bakra. Ako patite od anemije, možete ih uključiti u prehranu kako biste povećali razinu željeza. Anemija može dovesti do slabosti, umora, vrtoglavice, probavnih problema i opće metaboličke disfunkcije. Bez crvenih krvnih zrnaca, tijelo se ne može pravilno oksidirati, a organski sistemi počinju kvariti. Željezo je ključni dio stvaranja crvenih krvnih zrnaca, kao i bakar. Neki ljudi mogu biti alergični na suhe marelice. Sulfiti, prisutni u većini sušene hrane, mogu izazvati astmatični napad.

Moglo bi vas zanimati:Muči vas nadutost u trbuhu? Evo kako je se riješiti!

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Instagram, Pinterest

Možda će vam se svidjeti