Blagdani su savršena prilika za male rituale uživanja, a jedan od njih može biti i svjesno ispijanje blagdanskih koktela. Ovi recepti igraju se sezonskim okusima i toplim začinima, stvarajući doživljaj koji usporava, grije i poziva na uživanje u trenutku – gutljaj po gutljaj. Od blagdanske verzije omiljenog Aperol Spritza, preko cozy gin soura s javorovim sirupom i cimetom, do svježeg i laganog Limoncello Spritza, donosimo koktele koji se lako pripremaju i potvrđuju da za dobar koktel nije potreban profesionalni bar, već tek malo inspiracije i dobre atmosfere.
Blagdani su vrijeme okupljanja, sporijih jutara i dugih večeri uz svijeće, glazbu i dobru čašu u ruci. Umjesto klasičnih izbora, ove godine biramo jednostavne, ali promišljene recepte. Oni donose elegantne, aromatične i savršene napitke za druženja, kućne partyje ili tihi trenutak za sebe, kada blagdanski ugođaj želimo doživjeti u vlastitom ritmu.
Što je oz i koje mjere koristiti za koktele?
U receptima se koristi oznaka oz koja je kratica za ounce (unču), mjernu jedinicu koja se najčešće koristi u barskim receptima i miješanju koktela. U profesionalnim barovima mjeri se pomoću barske mjerice – jiggera. Ako koktele pripremate kod kuće i nemate jigger, lako se možete poslužiti i svakodnevnim mjerama: jedna mala rakijska čašica iznosi približno 30 ml, što odgovara 1 oz, dok je jedna jušna žlica oko 15 ml, odnosno 1/2 oz. Na taj način recepte možete bez problema prilagoditi kućnim uvjetima, bez gubitka ravnoteže okusa.
Nemate profesionalni shaker? Nema problema.
Ako kod kuće nemate barski shaker, koktele možete bez poteškoća pripremiti i s onim što već imate pri ruci. Kao zamjena može poslužiti staklenka s poklopcem koji dobro brtvi, termo boca ili čak veća čaša u kombinaciji s drugom čašom koju ćete čvrsto pritisnuti s gornje strane.
Važno je da posuda može dobro zatvoriti te da ima dovoljno prostora za led i tekućinu kako bi se sastojci pravilno rashladili i povezali. Nakon mućkanja, piće jednostavno procijedite kroz sitno cjedilo ili poklopac staklenke. I ovdje vrijedi slow living pravilo – improvizacija je dio čari, a dobar koktel ne ovisi o savršenoj opremi, već o uživanju u procesu.
Holiday Aperol Spritz (blagdanska verzija)

Ovo je blagdanski twist na klasični Aperol Spritz. Idealan je za posluživanje većem broju gostiju. Recept je osmišljen tako da se može pripremiti unaprijed, a mjehurići ostanu savršeno svježi.
Sastojci (za 8 čaša):
- 2 šalice Aperola
- 2 šalice 100% soka od brusnice
- 1 šalica ili jedna limenka (7,5 oz) mineralne vode (club soda)
- 3 šalice ili jedna boca (750 ml) Prosecca
Ako poslužujete odmah: U vrč ili veliku zdjelu za punch dodajte Aperol, sok od brusnice, mineralnu vodu i Prosecco. Lagano promiješajte. Poslužite u vinskim čašama s ledom.
Garnish: svježe brusnice i grančica ružmarina.
Ako pripremate unaprijed: U vrč dodajte samo Aperol i sok od brusnice, promiješajte i spremite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja dodajte mineralnu vodu i Prosecco, ponovno lagano promiješajte i poslužite s ledom.
Izradu koktela pronađite u ovom videu na Instagram profilu drinkswithdanica.
Maple & Cinnamon Gin Sour

Ako tražite koktel koji je istovremeno osvježavajuć i topao, ovaj gin sour s javorovim sirupom i cimetom pravi je izbor. Aromatičan, cozy i savršen za hladnije večeri.
Sastojci:
- 2 oz gina
- 3/4 oz javorovog sirupa
- 1 oz svježe iscijeđenog limunovog soka
- prstohvat cimeta
- zvjezdasti anis (za dekoraciju)
(Opcionalno: bjelanjak za one koji vole bogatiju teksturu)
Priprema: U shaker stavite gin, javorov sirup, limunov sok i cimet. Dodajte led i snažno protresite oko 8 sekundi. Procijedite u čašu s novim ledom.
Garnish: sušeni ili cijeli zvjezdasti anis.
Izradu koktela pronađite u ovom videu na Instagram profilu nikki.sips.
Limoncello Spritz

Lagani, citrusni i iznimno osvježavajući okusi poput Limoncello Spritza nisu rezervirani samo za ljetne dane, jer osvježenje jednako dobro pristaje i u hladnijem dijelu godine. Upravo zato savršeno parira bogatoj blagdanskoj trpezi, punoj intenzivnijih i težih okusa. Ovaj koktel idealan je izbor za one koji vole svjetlije, elegantne note i blagdansku jednostavnost.
Sastojci:
- 2 oz limoncella
- 3/4 oz svježe iscijeđenog limunovog soka
- 4 oz Prosecca
- 2 oz mineralne vode
- svježi timijan i kolutić limuna za dekoraciju
Priprema: U čašu s ledom dodajte limoncello i limunov sok. Ulijte Prosecco, zatim mineralnu vodu i lagano promiješajte.
Garnish: grančica timijana i kolutić limuna.
Izradu koktela pronađite u ovom videu na Instagram profilu cocktailswithval.
Foto: Freepik, Instagram
Moglo bi vas zanimati i: Veganski medenjaci: mirisni božićni kolačići koji će oduševiti tvoje goste.

