Znamo recepte za tri blagdanska koktela za slow living uživanje, a lako ih je napraviti kod kuće

by Petra Šafranko

Blagdani su savršena prilika za male rituale uživanja, a jedan od njih može biti i svjesno ispijanje blagdanskih koktela. Ovi recepti igraju se sezonskim okusima i toplim začinima, stvarajući doživljaj koji usporava, grije i poziva na uživanje u trenutku – gutljaj po gutljaj. Od blagdanske verzije omiljenog Aperol Spritza, preko cozy gin soura s javorovim sirupom i cimetom, do svježeg i laganog Limoncello Spritza, donosimo koktele koji se lako pripremaju i potvrđuju da za dobar koktel nije potreban profesionalni bar, već tek malo inspiracije i dobre atmosfere.

Blagdani su vrijeme okupljanja, sporijih jutara i dugih večeri uz svijeće, glazbu i dobru čašu u ruci. Umjesto klasičnih izbora, ove godine biramo jednostavne, ali promišljene recepte. Oni donose elegantne, aromatične i savršene napitke za druženja, kućne partyje ili tihi trenutak za sebe, kada blagdanski ugođaj želimo doživjeti u vlastitom ritmu.

Što je oz i koje mjere koristiti za koktele?

U receptima se koristi oznaka oz koja je kratica za ounce (unču), mjernu jedinicu koja se najčešće koristi u barskim receptima i miješanju koktela. U profesionalnim barovima mjeri se pomoću barske mjerice – jiggera. Ako koktele pripremate kod kuće i nemate jigger, lako se možete poslužiti i svakodnevnim mjerama: jedna mala rakijska čašica iznosi približno 30 ml, što odgovara 1 oz, dok je jedna jušna žlica oko 15 ml, odnosno 1/2 oz. Na taj način recepte možete bez problema prilagoditi kućnim uvjetima, bez gubitka ravnoteže okusa.

Nemate profesionalni shaker? Nema problema.

Ako kod kuće nemate barski shaker, koktele možete bez poteškoća pripremiti i s onim što već imate pri ruci. Kao zamjena može poslužiti staklenka s poklopcem koji dobro brtvi, termo boca ili čak veća čaša u kombinaciji s drugom čašom koju ćete čvrsto pritisnuti s gornje strane.

Važno je da posuda može dobro zatvoriti te da ima dovoljno prostora za led i tekućinu kako bi se sastojci pravilno rashladili i povezali. Nakon mućkanja, piće jednostavno procijedite kroz sitno cjedilo ili poklopac staklenke. I ovdje vrijedi slow living pravilo – improvizacija je dio čari, a dobar koktel ne ovisi o savršenoj opremi, već o uživanju u procesu.

Holiday Aperol Spritz (blagdanska verzija)

Ovo je blagdanski twist na klasični Aperol Spritz. Idealan je za posluživanje većem broju gostiju. Recept je osmišljen tako da se može pripremiti unaprijed, a mjehurići ostanu savršeno svježi.

Sastojci (za 8 čaša):

  • 2 šalice Aperola
  • 2 šalice 100% soka od brusnice
  • 1 šalica ili jedna limenka (7,5 oz) mineralne vode (club soda)
  • 3 šalice ili jedna boca (750 ml) Prosecca

Ako poslužujete odmah: U vrč ili veliku zdjelu za punch dodajte Aperol, sok od brusnice, mineralnu vodu i Prosecco. Lagano promiješajte. Poslužite u vinskim čašama s ledom.

Garnish: svježe brusnice i grančica ružmarina.

Ako pripremate unaprijed: U vrč dodajte samo Aperol i sok od brusnice, promiješajte i spremite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja dodajte mineralnu vodu i Prosecco, ponovno lagano promiješajte i poslužite s ledom.

Izradu koktela pronađite u ovom videu na Instagram profilu drinkswithdanica.

Maple & Cinnamon Gin Sour

Ako tražite koktel koji je istovremeno osvježavajuć i topao, ovaj gin sour s javorovim sirupom i cimetom pravi je izbor. Aromatičan, cozy i savršen za hladnije večeri.

Sastojci:

  • 2 oz gina
  • 3/4 oz javorovog sirupa
  • 1 oz svježe iscijeđenog limunovog soka
  • prstohvat cimeta
  • zvjezdasti anis (za dekoraciju)

(Opcionalno: bjelanjak za one koji vole bogatiju teksturu)

Priprema: U shaker stavite gin, javorov sirup, limunov sok i cimet. Dodajte led i snažno protresite oko 8 sekundi. Procijedite u čašu s novim ledom.

Garnish: sušeni ili cijeli zvjezdasti anis.

Izradu koktela pronađite u ovom videu na Instagram profilu nikki.sips.

Limoncello Spritz

Lagani, citrusni i iznimno osvježavajući okusi poput Limoncello Spritza nisu rezervirani samo za ljetne dane, jer osvježenje jednako dobro pristaje i u hladnijem dijelu godine. Upravo zato savršeno parira bogatoj blagdanskoj trpezi, punoj intenzivnijih i težih okusa. Ovaj koktel idealan je izbor za one koji vole svjetlije, elegantne note i blagdansku jednostavnost.

Sastojci:

  • 2 oz limoncella
  • 3/4 oz svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 4 oz Prosecca
  • 2 oz mineralne vode
  • svježi timijan i kolutić limuna za dekoraciju

Priprema: U čašu s ledom dodajte limoncello i limunov sok. Ulijte Prosecco, zatim mineralnu vodu i lagano promiješajte.

Garnish: grančica timijana i kolutić limuna.

Izradu koktela pronađite u ovom videu na Instagram profilu cocktailswithval.

Foto: Freepik, Instagram

Moglo bi vas zanimati i: Veganski medenjaci: mirisni božićni kolačići koji će oduševiti tvoje goste.

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!