Zašto naše lice, ustvari, stari -i što možemo učiniti?

by Nataša Krstičević
starenje

Lice koje otmjeno stari je divno, nešto što bismo trebali prihvatiti i u tom uživati. No, starenje našeg lica ipak sa sobom donosi promjene koje nam teško padaju i koje bismo željeli usporiti. Dok druge dijelove tijela nekako ipak lakše prihvaćamo, lice i promjene na njemu su najvidljivije.

Kako se godine nižu, događaju se brojne promjene, a neke su vrlo očite i poznate.

  • Čelo se širi jer se pomiče linija kose
  • Uši se malo produlje jer hrskavica u njima raste
  • Vrh nosa može se malo spustiti jer tkivo koje pruža potporu nosnoj hrskavici slabi

Događaju se i strukturalne promjene „iza scene“. Dok smo mladi, masnoće u licu su raspoređene jednakomjerno, s tek mjestimice nekim podebljanim dijelovima – obrazi, područje oko usta, očiju… S godinama te masnoće gube volumen, nakupljaju se i premještaju prema dolje. Tako neki oblici koji su bili okrugli, prestaju biti takvi, a koža koja je bila zategnuta, prestaje biti zategnuta i opušta se. S druge strane, neki drugi dijelovi lica dobivaju masnoće, posebno donja polovica, pa zato imamo na primjer „vrećice“ oko brade.

A tu je naravno i najpoznatija stvar koju nam nosi starenje – bore. One najdublje su rezultat tog što mišići stalno navlače kožu, a na kraju je zgužvaju. Mogu nastati i zbog tog što se mast smanjuje na nekom dijelu i pomiče. One finije bore su, pak, posljedica oštećenja od sunca, pušenja, te prirodne degeneracije elemenata u koži koji čine kožu čvrstom i gipkom.

Što možete napraviti da usporite starenje?

Čak i ako imate sjajne gene i izgledate puno mlađe nego što jeste, promjene koje uzrokuje starenje ne možete izbjeći. Možemo ih gledati kao linije našeg života i slaviti sve što smo prošli, a što nas je dovelo do tog trenutka.

No, nisu svi spremni to baš tako prihvatiti i neki jednostavno žele odgoditi starenje koliko god mogu. I to je u redu. Neki su postupci koji usporavaju starenje invazivni i – skupi, pa si ih ne mogu mnogi priuštiti. Ipak, neke vrlo jednostavne postupke možete uvesti u svakodnevicu, pa će barem malo odgoditi starenje, odnosno pretvaranje mladog lica u staro.

Zaštita od sunca

Zaštita lica od sunca je najbolji način da ga zadržite mladim. Najveći dio štete na koži dolazi od UVA zračenja, pa obavezno morate imati zaštitu koja štiti i od UVA i UVB zraka, koje uzrokuju opekline. Mudro je, također, uvijek nositi šešir širokog oboda

Kreme i losioni

Sredstva za hranjenje kože mogu nahraniti kožu koja nije na vrijeme nahranjena i tako čine bore manje vidljivima. Sadrže vodu zbog koje bi moglo biti manje masno, te nekad i sredstva  – na primjer glicerin – koja vežu vodi i zadržavaju je na koži.

Injekcije botulina

Ove injekcije koriste se za „liječenje“ bora na čelu i između obrva. Botulin privremeno imobilizira mišiće koji formiraju duboke ekpresijske bore, one oko očiju, pa se tako koža izravna. No, neće ipak nestati sve bore. Najpoznatije injekcije botulina su Botox, ali ima i drugih.

Dermalni fileri

Koriste se za tretiranje bora koje su nastale zbog gubitka kolagena i masnoća. Nakon botulina, ovo je najpoznatiji i najčešći kozmetički zahvat. Najčešće se za ovo odabire područje bora smijalica – onih bora koje idu od nosa do usta, s obje strane usta, te onih bora koje idu od usta pored brade.

Trenutno najpopularniji dermalni filer je hijaluronska kiselina, dok je na popularnosti dosta izgubio kolagen. Hijaluronska kiselina je skuplja, ali traje duže – i do šest mjeseci. Hijaluronska kiselina može se nanijeti i na kožu  u obliku seruma, na primjer.

Tretmani laserom

Laseri se mogu koristiti da bi se smanjila vidljivost nekih pigmenata: smeđih – ako je cilj riješiti se pjegica ili hiperpigmentacije, crvenih – ako je cilj riješiti se puknutih kapilara.  Mogu se koristiti i za potpunu promjenu kože lica. Gornji sloj kože se skida, a s njim i bore koje nastaju od sunca ili akni.

Laser, naime, prolazi kroz vanjski sloj kože, ali radi na dubljoj razini, u dermisu, te tamo uzrokuje upalu, a to dovodi do stvaranja kolagena.

Starenje može biti lijepo prihvaćeno ako se na vrijeme tako postavimo. Teško je prihvatiti sve te promjene, ali imajte na umu da se neke promjene događaju vrlo, vrlo sporo i imate „fore“ naviknuti se na to.

Moglo bi vas zanimati i: Krema s SPF-om svaki dan – zaštitni faktor nije samo za plažu

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti