Štrukli – zagorski klasik i comfort food koji nikad ne izlazi iz mode

by Petra Šafranko

Ako postoji jedno jelo koje na najbolji način utjelovljuje kontinentalnu Hrvatsku, njezinu toplinu i gostoljubivost, onda su to zasigurno štrukli. Štrukli nisu samo ukusan kontinentalni specijalitet – oni su i kulturni simbol Hrvatskog zagorja i Zagreba, uvršteni 2007. godine na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. I danas pronalaze svoje mjesto u domaćoj i u modernoj kuhinji – ultimativni comfort food koji nikad ne izlazi iz mode. Kuhani ili zapečeni, u svakom slučaju topli – djeluju doista primamljivo u dolazećih hladnijim danima.

Sjećam se kako sam jela mamine štrukle u juhi – fine mekane i sočne plivale su u juhi od vrhnja. Nisu se često radile, ali kada jesu, znala sam da će biti prava gozba. Naime, mama je radila veliki lonac kuhanih štrukli, baš kao što se i sarma radila u velikom loncu. Postoje razne verzije štrukli, uz neizostavne tradicionalne recepte. A na jednu reinterpretaciju našili smo i kod food blogera Darka Debića, autora bloga i Instagram profila Samo jedan griz, koji ih voli raditi u verziji prvo kuhanih-pa pečenih.

Za one kojima se ne da „zabavljati“ s izradom štrukli, napravili smo popis tri restorana (Zagreb, Samobor, Zagorje) gdje se mogu pojesti ukusni štrukli.

Podrijetlo i kulturni značaj štrukli

Štrukli (ili štruklji) autohtono su hrvatsko jelo s područja Hrvatskog zagorja i Zagreba. Njihova povijest seže stoljećima unatrag, a 2007. godine priprema ovog jela uvrštena je u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Time su štrukli dobili službenu potvrdu kao nezaobilazan dio kulturnog i gastronomskog identiteta Hrvatske.

Krapinsko-zagorska županija dodatno njeguje njihovu prepoznatljivost, pa se tako svake godine u lipnju održava i manifestacija Štruklijada, gdje se posjetitelji mogu upoznati s brojnim varijantama ovog jela. Od 2012. godine štrukli su i službeno zaštićeni kao autohtoni prehrambeni proizvod.

Regija i tradicija

Štrukli su najviše povezani s područjem Hrvatskog zagorja (Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija) te šire okolice Zagreba. U prošlosti su ih domaćice pripremale od osnovnih, dostupnih namirnica, a to su brašna, jaja, sira i vrhnja – što ih je činilo jednostavnim, a opet izuzetno hranjivim jelom. Unatoč jednostavnosti, štrukle su se pokazale dostojnim jelom za sve prigode, svakodnevne obroke, svečanosti i blagdane.

Varijante i priprema – od kuhanih do pečenih štrukli

Postoje dvije osnovne varijante štrukli:

  • Kuhani štrukli – kuhaju se u vodi, a zatim poslužuju preliveni maslacem i posuti krušnim mrvicama ili uronjeni u laganu juhu.
  • Pečeni štrukli – slože se u posudu, preliju vrhnjem i peku dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.

Osnovni nadjev čini svježi kravlji sir pomiješan s vrhnjem i jajima, dok se tijesto razvlači poput onoga za savijače, samo malo deblje. Uz osnovnu, postoje i brojne varijacije: štrukli s bučom, makom, repom ili orasima. Mogu biti slatki ili slani; poslužuju se kao juha, predjelo, glavno jelo ili čak desert. Upravo je ta svestranost razlog zašto su štrukli toliko omiljeni i u tradicionalnim domaćinstvima i u suvremenim restoranima.

Sezonalnost i prigoda

Iako štrukli nemaju strogo sezonski karakter, često se povezuju s posebnim prigodama i obiteljskim okupljanjima. U prošlosti su se najviše pripremali zimi, kada su domaćinstva imala svježeg sira i vrhnja u izobilju, no danas su prisutni tijekom cijele godine. Njihova univerzalnost čini ih jelom koje se rado jede u svakoj prilici.

Darkova perspektiva – štrukli kao comfort food

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Darko Debić (@samo_jedan_griz)

Darko Debić, autor bloga i Instagram profila Samo jedan griz, profesionalni je kuhar koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u prestižnim zagrebačkim restoranima i hotelima. Njegova filozofija kuhanja temelji se na korištenju lokalnih i sezonskih namirnica, a na svom blogu često reinterpretira tradicionalna jela.

Za štrukle kaže: “Zagorski ili su ovi moji štrukli zagrebački? Uvijek ih prvo kuham i tek potom zapečem u vrhnju. Tijesto je isto kao i za savijače, jedino što ga razvlačim malo deblje. Nadjev od sira, vrhnja i jaja. I sve zapečeno u još vrhnja – pravi comfort food!”

Darkov recept možete potražiti na njegovom blogu: Recept za štrukle.

Gdje pojesti štrukle: tri istaknuta restorana

Za kraj, ostavljamo vam prijedloge tri posebno istaknuta mjesta u kojima možete kušati vrhunske štrukle.

U ZagrebuLe Bistro Esplanade, kultna adresa od 1951., prvi put je uveo štrukle u jelovnik. Vrhunska priprema i klasika zagrebačke gastro scene.

U SamoboruSamoborska pivnica, koju čini tradicionalni rustikalni ambijent, nudi zapečene štrukle kao dio domaće ponude i specijalitet grada.

U Zagorju (Kumrovec) – „Kod Starog“ je gostionica s više od stoljeća tradicije, poznata po “Titovim zapečenim štruklima” koje su hit kod gostiju.

Štrukli su više od jela – oni su priča o gostoljubivosti, toplini doma i bogatoj kulturnoj baštini Hrvatskog zagorja i Zagreba. Od skromnih početaka na seljačkim stolovima do statusa zaštićenog kulturnog dobra i gurmanskog specijaliteta u restoranima, oni ostaju jelo koje spaja generacije.

Moglo bi vas zanimati i: Recept za cheesecake s limunovom kremom – jednostavni veganski kolač od limuna i sira.

Foto: Instagram @samo_jedan_griz, samojedangriz.com

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!