Osim što nam ljeto daje mogućnost da uživamo u suncu i moru, daruje nas i najsočnijim plodovima pa tako ovih dana možemo uživati u bogatom izboru voća. Između ostalog jedva smo dočekali sezonu bobičastog voća koje osim što je ukusno ima i mnoštvo benefita za naše zdravlje. Budući da želimo maksimalno iskoristiti njihovu sezonu istražili smo i najukusnije deserte. Pažnju nam je privukla sirova torta od pistacija, malina, čokolade i vanilije koju smo pronašli na food blogu Foodoris.
Sirova torta od pistacija, malina, čokolade i vanilije – recept
RECEPT
*kalup promjera 19 cm*
**1 šalica = 250 ml**
SASTOJCI ZA PODLOGU:
1/2 šalice neslanih pistacija
1/2 šalice ribanog kokosa
6 datulja (svježih)
1 žlica kokosovog ulja
prstohvat soli
SASTOJCI ZA BAZNU KREMU:
2 + 1/2 šalice natopljenih indijskih oraščića (preko noći ili 4 sata)
250 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
1/3 šalice sirupa od agave (ili nekog drugog svijetlog zaslađivača)
Sve sastojke za podlogu staviti u multipraktik i izmiksati u mrvičastu smjesu koja se na pritisak povezuje. Kalup obložiti papirom za pečenje ili dobro nauljiti. Prebaciti smjesu za podlogu u kalup te ravnomjerno utisnuti uz pomoć žlice ili rukama. Staviti u hladnjak dok pripremate kreme.
Sve sastojke za baznu kremu staviti u blender te miksati dok ne dobijete glatku kremu bez grudica. Ako je previše gusta, dodati još malo biljnog mlijeka. Kušati te dodati zaslađivača ako je to potrebno. Kremu odvojiti na tri dijela.
U blenderu pustiti 1/3 kreme te dodati maline i sok. Miksati dok ne dobijete gustu kremu. Možete dodati još malina ako je previše blijeda boja. Odvojiti 1/4 šalice za ukrašavanje (ako ćete ukrašavati kremom) te preliti ostatak kreme na podlogu u kalupu, poravnati te staviti u hladnjak.
Očistiti blender i pripremiti čokoladnu kremu. Staviti drugu trećinu kreme u blender i dodati sve sastojke za čokoladni dio. Miksati i kada je glatka preliti sloj malina. Po želji možete utisnuti nekoliko malina u čokoladni sloj. Staviti u hladnjak.
Očistiti blender te staviti posljednji sloj bazne kreme i dodati vaniliju. Kratko promiksati te preliti u kalup, poravnati pažljivo i staviti u zamrzivač.
Torta mora biti u zamrzivaču minimalno 3 sata da se stisne. Odvojiti nakon navedenog vremena od kalupa te ukrasiti po želji.
Najbolje je tortu držati u zamrzivaču te izvaditi 40 minuta prije serviranja, no može biti i u hladnjaku ako ćete je potrošiti u roku jednog do maksimalno dva dana, nakon prvog zamrzavanja.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
Funkcionalni
Uvijek aktivni
Tehničko skladištenje ili pristup je striktno neophodan za legitimnu svrhu omogućavanja korištenja određene usluge koju izričito traži pretplatnik ili korisnik, ili u jedinu svrhu izvršenja prijenosa komunikacije preko elektronske komunikacijske mreže.
Postavke
Tehničko skladištenje ili pristup su neophodni za legitimnu svrhu čuvanja podešavanja koje ne traži pretplatnik ili korisnik.
Statistika
Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u statističke svrhe.Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u anonimne statističke svrhe. Bez sudskog naloga, dobrovoljne suglasnosti od strane vašeg dobavljača internet usluge ili dodatnih zapisa treće strane, informacije sačuvane ili preuzete samo za ovu svrhu obično se ne mogu koristiti za vašu identifikaciju.
Marketing
Tehničko skladište ili pristup su potrebni za kreiranje korisničkih profila za slanje reklama ili za praćenje korisnika na web stranici ili na nekoliko web stranica u slične marketinške svrhe.