Što kažete na nedjeljni ručak u dvorcu, s okusima hrvatske tradicije i usred srca prirode?

Znamo tri dvorca nedaleko Zagreba koji sve to nude

by Petra Šafranko

Zvuči pomalo bajkovito – sjesti za stol u autentičnom dvorcu, kušati jela nadahnuta hrvatskom tradicijom i uživati u pogledu na park ili brežuljke, a sve to bez dugog planiranja i rezervacija tjednima unaprijed. Dovoljno je sjesti u auto i za manje od sat vremena vožnje iz Zagreba naći ćete se pred povijesnim zidinama i prepustiti njegovima čarima dok uživate u kavi ili finom ručku.

Dvorci nisu tu samo da ih gledamo. Oni postoje da nas podsjete na sporije korake, dublje poglede i vrijednosti koje traju. Njihova tiha dostojanstvenost uči nas da ljepota ostaje kada ima značenje, a izlet pretvaraju u mali povratak vremenu u kojem se više cijenilo zajedništvo i trenutak. Istražili smo tri dvorca u koje se možete zaputiti već ove nedjelje – svaki s posebnim šarmom, restoranom otvorenim bez prethodne najave i sadržajem koji će obogatiti izlet.

Dvorac Gjalski – barokna elegancija i obnovljeni šarm Zagorja

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli i_mijatov (@imijatov)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dvorac Gjalski (@dvoracgjalski)

Samo dvadesetak minuta vožnje od Zagreba, na ulazu u Zabok, smjestio se dvorac Gjalski, nekadašnje plemićko zdanje, a danas mjesto gdje povijest i gastronomija idu ruku pod ruku. Ovdje se prošlost doživljava kroz obnovljene barokne salone i kamine, a sadašnjost kroz restoran koji ugošćuje i obitelji i zaljubljene parove.

Restoran je otvoren za sve goste bez najave, možete uživati u specijalitetima poput purice s mlincima, jela ispod peke, zagorskih štrukli i bogatih mesnih plata. Vinska karta posebno je raskošna, s vinima iz četiri hrvatska vinogorja. Ljeti je terasa s pogledom na perivoj i fontanu pravi dragulj, dok će obitelji cijeniti dječje igralište i prostrani park. Dvorac Gjalski nije samo ručak, već i iskustvo vremena koje se čini sporijim i toplijim.

Restoran radi od jutra do večeri (od 7 do 22 sata), vanjska terasa prima do 150 gostiju, a restoran do 200.

Stari grad Dubovac – povijest na tanjuru i vidikovac nad Karlovcem

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Visit Karlovac Croatia (@visitkarlovac)

Ako produžite još dvadesetak minuta južnije od Zagreba, doći ćete do Karlovca i jednog od njegovih najpoznatijih simbola – Starog grada Dubovca. Na brežuljku iznad četiriju karlovačkih rijeka stoji tvrđava, renesansni kaštel s gotičkim elementima, jedan od najljepše sačuvanih primjera feudalne arhitekture u Hrvatskoj. Podignut je na humku nad Kupom, s dodatnim slojevima povijesti koji sežu do plemićkih obitelji Frankopana i Zrinskih.

Nakon šetnje kroz zidine i obilaska muzejske postave, predah vas čeka u bistrou „Kaštel“, smještenom unutar samog kompleksa. Bez prethodnih rezervacija ovdje se može pojesti nešto toplo i popiti kava ili čaša vina, sve uz nevjerojatan pogled s terase. Omogućuje užitak u modernoj gastro interpretaciji lokalnih namirnica – pastrva, rebarca, domaći narezci, burgeri, craft piva te deserti poput moussa od čokolade ili pureea od kestena. Nedjeljni ručak u Dubovcu ima poseban okus – onaj povijesti koja se nadvija iznad vas i mirnog Karlovca koji se prostire u podnožju. A nakon obroka, šetnja po bedemima i vidikovcu bit će kruna izleta.

Radno vrijeme – od 1. lipnja do 30. rujna: utorak – nedjelja, od 10 do 20 sati; od 1. listopada do 31. svibnja: utorak – nedjelja, od 10 do 18 sati; ponedjeljkom, blagdanima i praznicima zatvoreno.

Dvorac Mihanović – zagorska kuhinja u srcu prirode

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restoran Dvorac Mihanović (@dvorac_mihanovic)

U Tuheljskim Toplicama, četrdesetak minuta od Zagreba, skriva se Dvorac Mihanović – restoran i vinoteka smješteni u raskošnom povijesnom ambijentu, dio Termi Tuhelj. Tu se povijesni šarm susreće s gastronomskim užitkom. Sve se to poslužuje u raskošno uređenim salonima ili na terasi s pogledom na zelenilo Tuheljskih brežuljaka. Budući da je dio termalnog kompleksa, nakon ručka možete produžiti na wellness ili šetnju kroz park.dostojnu dvorca.

Na jelovniku vas čeka prava simfonija okusa. Tradicionalna zagorska jela, s pečenim štruklima, žgancima, juhom kakva su kuhala bake, nose oznaku zagorske kućice i upute na autentičnost. Tu su i “dvorska jela” – recepti iz vremena grofa Brigljevića, oplemenjeni malim tajnama kuhinje koja priziva gozbe iz starih vremena. Grofovski ili kraljevski odrezak, viteška sablja ili tuheljski pinklec (palačinka punjena šampinjonima i začinskim biljem), predstavljaju gastronomski igrokaz. A u ponudi imaju i jela s oznakom jabuke koja su lagana, svježa, aromatična: juha od povrća, losos sa žara ili povrće na žaru uz kuhane štrukle.

Restoran radi nedjeljom od 12:00 do 20:00, radi bez najave i savršeni je za opuštanje s okusom tradicije.

Vikend (ili bilo koji drugi dan) u znaku dvoraca

Tri različita dvorca, tri različita doživljaja, a svima je zajedničko jedno: spoj povijesti, gastronomije i prirode. Gjalski nudi baroknu eleganciju i obiteljski ugođaj, Dubovac vas vodi na šetnju kroz stoljeća uz zalogaj u povijesnom ambijentu, dok Mihanović spaja zagorsku toplinu i mirnu prirodu s izvrsnom kuhinjom.

Zato, umjesto klasičnog nedjeljnog ručka kod kuće, ovog vikenda odaberite dvorac – jer ništa ne spaja tradiciju i hedonizam kao okus juhe u baroknom salonu ili kolač uz pogled s bedema.

Moglo bi vas zanimati i: Booking.com predstavlja pet kraljevskih lokacija iz serijala o britanskoj monarhiji.

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Instagram Dvorac Gjalski, Visit Karlovac, Dvorac Mihanović

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!