Kada padne temperatura, dani postanu kraći, a boje u prirodi ožive, tada mnogi posegnu za toplim napitcima, mirisima i notama koje podsjećaju na pečene jabuke, začine i udobnost doma. Jedan od najomiljenijih jesenskih klasika koji povezuje okus, miris i atmosferu je Pumpkin Spice Latte – topla, kremasta, začinjena “šalica jeseni”.
Premda mnogi misle da je ovo piće isključivo rezervirano za kafiće, uopće ga nije teško pripremiti kod kuće, a mi vam donosimo detaljne korake za to.
U nastavku slijedi recept koji je jednostavan, prilagodljiv i vrlo ukusan. Ako volite eksperimentirati, možete ga dodatno prilagoditi, manje šećera, biljno mlijeko ili dodati jače začine po ukusu.
Recept za Pumpkin Spice Latte (za 1–2 šalice)
Sastojci:
- ½ šalice (oko 120 ml) espresso kave ili jake turske kave
- 1 šalica (oko 240 ml) mlijeka po izboru (kravlje, bademovo, zobeno itd.)
- 2 žlice pirea od bundeve
- 1 žlica javorovog sirupa (ili meda)
- ½ žličice pumpkin pie začina (ili prstohvat cimeta, prstohvat đumbira, prstohvat muškatnog oraščića, prostohvat klinčića)
- ¼ žličice vanilije
- Šlag ili posip od cimeta (za dekoraciju, po želji)
Postupak:
U manjem lončiću, na srednjoj vatri, zagrijte mlijeko, pire od bundeve i javorov sirup. Nemojte pustiti da zakuha, zagrijavajte polako, miješajući, da se pire lijepo sjedini s mlijekom i javorovim sirupom. Maknite s vatre pa umiješajte začine (pumpkin pie začin), odnosno ili prstohvat cimeta, prstohvat đumbira, prstohvat muškatnog oraščića, prostohvat klinčića i vaniliju. U vrući espresso ili vruću tursku kavu ulijte toplu mješavinu mlijeka, bundeve i začina. Po želji dekorirajte šlagom i pospite dodatno s malo cimeta ili još pumpkin pie začina.
Savjet: ako želite jači okus bundeve, pire možete malo kraće kuhati prije miješanja s mlijekom. Tako će okus biti koncentriraniji, prema receptu s InspiredTaste.

Zašto volimo Pumpkin Spice Latte?
Miris cimeta, muškatnog oraščića i klinčića budi asocijacije na pečene kolače, toplo pečeno voće, domaće kolače i blagostanje. Recept se lako prilagođava. možete smanjiti količinu šećera, koristiti biljno mlijeko, izbaciti šlag… Isto tako, možete napraviti ledenu verziju tako što ćete, kada završit s pripremom Pumpkin Spice Lattea po receptu, ostaviti da se ohladi pa servirati uz kockice leda.
Foto: Freepik
MOGLO BI VAS ZANIMATI: 3 kreativne ideje za prekrasan jesenski dan u prirodi s djecom koje će vas zbližiti i napuniti energijom