Pitali smo fitoterapeuta što nam može olakšati simptome proljetne alergije

by Anđela Sabranović

Dok ovih dana neki uživaju u buđenju prirode i proljeću, drugi su na mukama jer se bude i proljetne alergije. Samo oni koji ih imaju znaju koliko je izazovno funkcionirati u svakodnevici kada vam svaka šetnja može biti okidač i pokvariti dan.

Pogledamo li kroz povijest, posljednjih 50 godina broj alergija i alergijskih bolesti u velikom je porastu, a statistike razvijenijih zemalja pokazuju da od alergije pati jedan od četiri stanovnika. Razlog je to zbog kojega se alergije i alergijske bolesti danas nazivaju i bolestima modernog doba.

Razlikujemo cjelogodišnje i sezonske alergene. Kada je riječ o sezonskim alergenima prva asocijacija svakako je proljeće kada se najviše javljaju alergije zbog udisanja peludi. Razdoblje je to cvjetanja biljaka što za posljedicu ima visoku koncentraciju peludnih zrnaca u zraku. Alergija koja se najčešće javlja jest peludna hunjavica, alergijska bolest gornjih i donjih dišnih puteva. Peludna zrnca najsnažniji su prirodni alergen i najčešći uzrok bolesti dišnog sustava. Alergene biljke su one koje proizvode velike količine peludi, oprašuju se vjetrom i imaju alergogene osobine peludi koje su uzrok alergijskih reakcija u dodiru sa sluznicom.

Koji su simptomi alergija?

Simptomi peludne hunjavice obično su kihanje, kašljanje, šmrcanje, sluz iz nosa, gubitak njuha, ali ona djeluje i na oči te izaziva alergijski konjunktivitis. Njegovi simptomi su crvenilo očiju, svrbež i peckanje.

Iako su simptomi peludne hunjavice i prehlade slični moguće ih je razlikovati na temelju povišene tjelesne temperature koja je karakteristična za prehladu čiji simptomi nestaju nakon desetak dana što nije slučaj s peludnom hunjavicom koja je prisutna duže od dva tjedna. Ukoliko roditelji boluju od ove alergijske bolesti utoliko je moguće da istu dijagnozu imaju i djeca. Kihanje kod prehlađenih osoba obično izaziva olakšanje dok ono nije prisutno kod alergije. Osim simptoma karakterističnih za prehladu javljaju se i simptomi poput svrbeža kože, nosa ili ušiju.

Savjet fitoaromaterapeuta

Znamo kako često pomoć možemo pronaći u prirodi te smo se obratili fitoaromaterapeutu Frani Herendi. U nastavku donosimo njegov odgovor:

U fitoterapiji, kao ni u konvencionalnoj medicini nažalost ne postoji lijek za alergije, ali možemo olakšati simptome.
Pripravci sikavice mogu biti zgodan “detox” jetre, kao dio prevencije, u razdobljima kad očekujemo cvatnju bilja, a prije nego što su sami simptomi počeli.
U fitoterapiji ima smisla koristiti kurkumin i kvercetin za koji se smatra da smanjuju razine histamina, astragalus koji smanjuje simptome i potiče imunitet, a usklađivanje imunološkog sustava pomažu ponajprije vitamin D te različite vrste probiotika. Ulje crnog kima vrlo je popularno, ali ne podnose svi njegov vrlo specifičan okus.

Frane Herenda, mag.pharm. fitoaromaterapeut

Moglo bi vas zanimati i: Da, sezona alergija je sve duža, a za to možemo kriviti klimatske promjene!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!