Od hrane bogova do eliksira dugovječnosti: ovo je priča o kakau

by Slowliving uredništvo

Kakao je vjerojatno najromantičniji “suplement” koji imamo. Istovremeno je hrana, lijek, ritual i mali ljubavni čin prema srcu i mozgu. Nije slučajno da se njegovo latinsko ime Theobroma cacao prevodi kao hrana bogova.

Još su ga drevne civilizacije Srednje Amerike koristile kao sredstvo plaćanja, napitak za snagu i obrednu medicinu. Tek puno kasnije, nakon putovanja preko oceana i kemijskih eksperimenata, kakao je pretvoren u čokoladu kakvu danas poznajemo. Nažalost, usput smo izgubili puno od njegove izvorne snage, dodali smo šećer, mlijeko i aditive, a maknuli ono zbog čega je kakao zanimljiv za dugovječnost.

Kakao za dug život

Pravi, kvalitetan kakao sadrži na stotine bioaktivnih sastojaka:

  • obilje antioksidansa (polifenoli, flavanoli) koji štite stanice od oksidativnog stresa i upala
  • visoke razine magnezija – minerala ključnog za rad srca, mišića, živčanog sustava i regulaciju šećera u krvi
  • teobromin, “blaži rođak” kofeina, koji potiče cirkulaciju i dotok krvi u mozak bez nervoze koju često daje kava
  • tvari poput triptofana i feniletilamina, povezane s boljim raspoloženjem, koncentracijom i osjećajem zaljubljenosti u život

Zato se kakao često spominje u kontekstu srčano-žilnog zdravlja i dugog života. Studije tamne čokolade s visokim udjelom kakaa povezuju je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, boljom elastičnošću krvnih žila i nižim krvnim tlakom. Kad znamo koliko je zdravlje srca povezano s dugovječnošću, postaje jasnije zašto je kakao stoljećima nosio reputaciju napitka snage, radosti i “mladosti”.

Nije svejedno koji kakao konzumiramo, bitna je kvaliteta

No, kao i uvijek, bitna je kvaliteta. Najviše koristi donosi:

  • sirov ili minimalno prerađen kakao (ne instant kakao napitci puni šećera)
  • zrna iz organskog uzgoja i regija poznatih po kvaliteti (npr. Peru, Ekvador, Karibi)
  • što manje šećera i dodataka, što više same biljke

Kako ga uključiti u slow svakodnevicu? Kao topli, gusti napitak umjesto druge (ili treće) kave, navečer, umjesto čaše vina – kao dio malog, smirujućeg rituala prije spavanja ili pak u kombinaciji s drugim “saveznicima” za živčani sustav, poput cimeta, vanilije ili blagih adaptogena.

Mali, konzistentni rituali užitka

U knjigama o dugovječnosti često se spominje i jedna simpatična “studija slučaja”: tri najstarije žene, Meksikanka (127 godina), Francuskinja (122) i Talijanka (121), kad su ih pitali u čemu je tajna njihove dugovječnosti, sve su odgovorile isto: u kakau.

Meksikanku su unuci smatrali “pravim borcem”; bila je aktivna gotovo do samog kraja života. Francuskinja je, unatoč cigaretama, svake godine “smazala” nekoliko kilograma čokolade, vozila bicikl, njegovala kožu maslinovim uljem i dan započinjala molitvom. I Talijanka je bila poznata po pozitivnom stavu kao i svakodnevnoj porciji čokolade. Naravno, njihov vijek nije zasluga samo kakaa, ali je lijepa slika kako mali, konzistentni rituali užitka mogu biti utkani u dug, aktivan život.

Kakao nije čarobni eliksir koji briše sve loše navike. Ali može biti jedan od onih malih, svakodnevnih izbora koji dugoročno rade za nas: štiti srce, njeguje mozak, hrani živčani sustav i vraća nas u tijelo.

Jedna šalica toplog, gorkastog kakaa na dan možda nije recept za vječnu mladost, ali je vrlo lijep način da dug život bude i topao, miran i svjestan. Evo još jedne ideje za božićni poklon ljubiteljima sporijeg življenja.

Foto: Freepik

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Ljubav prema sebi je i kada si pripremimo toplu šalice kakaa – evo kako napraviti vlastitu kakao ceremoniju

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!