Nutricionistica Nevena nas vodi kroz svoje obroke u jednom danu

by Anđela Sabranović

Dragi naši čitatelji, vjerujemo kako ste i vi poput nas zbunjeni mnoštvom informacija o prehrani koje svakodnevno dolaze do nas. Potaknuti time odlučili smo se javiti nutricionistici Neveni Pandži koja je s nama podijelila što to ona jede u jednom prosječnom danu. 

Mnogo je zabluda i mitova o hrani koje se u svakodnevnom radu trudim razbiti široj javnosti i svojim klijentima. Zanimljivo je da se i sama kao nutricionistica nerijetko susrećem s predrasudama, komentarima ili očekivanjima drugih ljudi. Gledaju mi u tanjur u restoranu, bacaju pogled na sadržaj moje košare u supermarketu, skrivaju sladoled iza leđa u liftu, prave se da me ne vide u lokalnoj pekari. Nutricionizmu pristupam zdravorazumski i preporučujem uravnoteženu prehranu u kojoj ima prostora za sve što nam treba, što volimo i u čemu uživamo. S hranom sam povezana od djetinjstva, hranom se bavim i o hrani učim svaki dan. Pazim na izvore namirnica, kao i informacija o hrani – što savjetujem i svojim klijentima. Degustacija različitih jela mi je najdraži hobi i važan dio mog posla. 

Gradeći svoj zdrav odnos s hranom, isti pristup njegujem u radu s drugima, promovirajući mediteranski način prehrane i življenja. Hrana ne smije predstavljati stres i frustraciju, niti s druge strane treba biti rješenje za naše druge probleme. Hrana je više od kalorija i postotka određenog makronutrijenta u obroku, a naša prehrana treba biti personalizirana – kreirana prema osobnim preferencijama, potrebama, zdravstvenom stanju te sociološkim i kulturološkim čimbenicima. 

Idemo se zajedno nutricionizirati kroz jedan moj dan :)

06:00 Ujutro nakon buđenja prvo ide “tuširanje” iznutra čašom obične vode sobne temperature. Uz to pripremam biljni čaj, najčešće mentu/matičnjak iz vrta ili kombinaciju s kamilicom. Izbjegavam piti kavu na prazan želudac te pripremam zajutrak u obliku žitne kaše, smoothieja ili integralnih krekera s različitim namazima. Kad mi dan krene turbulentno ili nemam apetita, tada uz čaj bude šaka badema. Ovo jutro pripremila sam zobenu kašu na kombinaciji mlijeka bez laktoze i bademovog mlijeka, s gorkim kakaom, sjemenkama, višnjama i listićima kokosa. 

7:30 Dolazak na posao, zajutrak i šalica crne kave bez šećera kao priprema za dan u društvu kolegica. 

11:00 Pauza za obrok na poslu dođe za punjenje baterija. Kombiniram nošenje obroka na posao i naručivanje hrane. U oba slučaja, moji najčešći izbori su obrok salate, omlet ili kuhana jaja s povrćem, sendvič s mozzarellom ili purećom šunkom, integralni krekeri s humusom ili sirnim namazom i salata, tortilja na različite načine, izljevak od tikvica i jogurt… Nerijetko to budu ostaci ručka poput mahuna, rižota s povrćem ili slagana pita s blitvom i sirom. Volim jednostavne, šarene opcije koje obiluju vlaknima i proteinima za dužu sitost poput ove obrok salate s tunjevinom koju začinim maslinovim uljem i acetom balzamikom na poslu. 

14:00 Početkom tjedna na posao odnesem nekoliko svježih voćki, suho voće i orašaste plodove, tamnu čokoladu ili energetsku pločicu, proteinski puding za užine kada mi se jede nešto slatko ili mi treba užina za dozu energije, produktivnost i fokusiranost. 

17:00 Obrok pripremljen doma najčešće čine različita variva od grahorica i povrća (odlična opcija za ručak za 2 dana) ili iskuhane juhe od mesa ili tikve u kombinaciji s rižotom, pastom, mesnim ili ribljim jelima s prilozima te tradicionalnim jelima poput japraka, sarme, musake. I palenta s mladim sirom kao i omlet s povrćem uz salatu može biti nutritivno kvalitetna večera, gotova za 6 min. Za brzu i ukusnu večeru predlažem pileća prsa u začinima s blitvom i rižom uz svježu salatu. 

20:00 Nakon večernje šetnje ili treninga osluškujem svoj organizam, nekad mi je potrebna dodatna lagana večera, a nekad šalica jogurta ili sočna naranča. Neizostavno zaokružim večer s biljnim čajem od kamilice i matičnjaka za umirenje organizma. 

Tijekom dana pijem vodu, biljne čajeve, cijeđene povrtno-voćne sokove, a najčešće unesem 2 kave u danu. Oslikavanje mojih obroka ne treba biti strogo mjerilo po kojem ćete se i vi ravnati, ali može poslužiti kao inspiracija za slijed obroka koji će služiti vama i vašem tijelu. Dobar tek!

Kratka bio:

Nevena Pandža, magistrica nutricionizma, aktivno se bavi nutricionizmom 8 godina. Nakon završetka studija nutricionizma u Zagrebu, vraća se u Mostar i pokreće platformu Nuticioniziraj se. Suosnivačica “Multidisciplinarnog Centra zdravih navika” koji se bavi promocijom zdrave prehrane i mentalnog zdravlja. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zaposlena kao klinički nutricionista, suradnica poliklinika, udruga i sportskih centara u Bosni i Hercegovini. Stručno usavršavanje prolazi  u Hrvatskoj i SAD-u. Kreatorica well-being programa za različite kompanije. Edukatorica u projektima s ciljem poboljšanja prehrambenih navika u BiH. Kao zaljubljenicu u svoju profesiju, motivira je rad s ljudima i pozitivne promjene, a najviše je fokusirana na edukaciju o prehrani djece i mladih. 

FB i IG: @nutricionizirajse

Moglo bi vas zanimati i: Pročitajte iskreno iskustvo naše Ivone s gubitkom kilograma i pridružite se izazovu #skladnotijelo

Tekst: Nevena Pandža

Foto: Nevena Pandža

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!