Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

by Vjera Pađen

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena.

Nasilje nad ženama je duboko ukorijenjeno u svim društvenim strukturama te predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem javnosti. Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama želi se senzibilizirati javnost na problematiku nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja; te potaknuti sve građane, posebice žrtva nasilja, na prijavljivanje svih oblika nasilja, nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

 

 

Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt ‘Lily’, predstavilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.

Nazov projekta i spotaa – ‘Lily’ – simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

 

 

NE znači NE! Uvijek i u svim okolnostima!

Nasilje u obitelji i nasilje prema ženama, za razliku od ostalih oblika nasilja, obilježava niz specifičnosti i karakteristika koje ga čine posebno štetnim i opasnim za pojedinca/ku, ali i društvo u cjelini. Jednu od njegovih specifičnosti predstavlja i činjenica kako je ono rodno uvjetovano, u pojedinim slučajevima teško prepoznatljivo jer se javlja u različitim pojavnim oblicima (psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko nasilje), u pravilu bez prisutnosti svjedoka, traje dulje vrijeme, a žrtve uslijed straha ponekad nisu sklone njegovom prijavljivanju, što dovodi do stvaranja tamne brojke toga oblika nasilja.

 

 

Kao društvo ne smijemo ostati gluhi i slijepi na nasilje koje se događa svuda oko nas. Moramo reagirati, prijavljivati, procesuirati počinitelje i štititi žrtve. Naše društvo je važno senzibilizirati na način da se pri tom ne gubi iz vida osjećaj solidarnosti i građanske hrabrosti suočavanja s nasiljem prema ženama koje žive u strahu, koje je često stid potražiti pomoć, kojima se ponekad poručuje da nasilje moraju trpjeti i koje same ne vide izlaz ili si ne mogu i ne znaju pomoći.

“Projekt ‘Lily’ ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama”, navodi MUP.

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash, Mup

Možda će vam se svidjeti