Mogu li financijska stabilnost i slowliving ići ruku pod ruku?

by Nataša Krstičević
financijska-stabilnost-slowliving

Maja Puškarić dobila je važnu lekciju koju joj je očitao – Covid. Natjerao ju je da shvati koliko joj je kao poduzetnici bitna financijska stabilnost. 

Prije dva tjedna COVID me dostigao i moj test je nakon 2 godina uspješnog izbjegavanja virusa, pokazao dvije crtice. Bila sam svjesna da ću kad-tad dobiti taj opaki virus, ali nisam bila svjesna nečeg drugog.

Kao poduzetnica, često radim puno – i više od 12 sati dnevno. To mi nije problem jer zaista uživam u svome poslu. Međutim, ja do sada nisam bila bolesna, barem ne tjedan dana u komadu i ne u toj mjeri da sam prisiljena otkazati baš SVE sastanke i događanja. E ovaj put se i to dogodilo.

Prvi put bolovanje

Doslovno sam preležala tjedan dana, bez ijednog sastanka, emaila i odgovaranja putem društvenih mreža. Ležala sam i mislila kako ne zarađujem novac i kako apsolutno svaki aspekt mog poslovanja ovisi – o meni. Sreća je bila što sam prije nekoliko mjeseci započela suradnju s divnom virtualnom asistenticom koja je uskočila i odradila neke stvari umjesto mene. U tih tjedan dana shvatila sam nešto vrlo bitno, o čemu do sada nisam razmišljala. Pasivni prihod.

Osim meditacije, jutarnjih i večernjih rutina, čitanja knjiga, šetnje i rada na sebi, za baš onaj pravi slowliving nužna je – financijska stabilnost. Iako sam već puno čitala o tome, naslušala se seminara i sjajnih savjeta milijunaša, ugostila sjajne stručnjake iz regije u svom jutarnjem showu i od njih naučila puno – nisam poduzela apsolutno ništa da poboljšam svoju financijsku stabilnost.

Moji klasični izgovori poput “Ma budem sljedeći tjedan…”, “Joj samo da mi ovo ludilo prođe…”, “Kad završim ovaj projekt, onda ću se primiti toga…” doveli su do toga da kada se razbolim, ja ne zarađujem. Sva sreća pa moj COVID nije trajao duže od tjedan dana, ali dao mi je misliti o tome što bi se dogodilo da se ozbiljnije razbolim i da sam prisiljena ne raditi nekoliko tjedana… možda i mjeseci.

Svako zlo za neko dobro

Kako bi moja terapeutica rekla, odnosno kako me uvijek i za svaku negativnu situaciju pita: “Majo, a što je tu za tebe dobro?”, rekla bih da je ova spoznaja moje DOBRO. Kako bih zaista živjela slowliving, potrebna mi je financijska stabilnost, pasivni izvori prihoda i svakako više izvora prihoda.

Pogađate što sada radim i koji je moj sljedeći cilj, zar ne?

Svakako ću o tome pisati u svojim sljedećim člancima.

Moglo bi vas zanimati i: Nije teško biti ljubazan, a male stvari čine razliku

Tekst: Maja Puškarić, serijska poduzetnica i majka

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti