Nova studija objavljena u časopisu Nutrients donosi zanimljive rezultate: čini se da izbor toplog napitka, pogotovo kod žena u starijoj dobi, može imati utjecaj na zdravlje kostiju, odnosno na rizik od osteoporoze.
Osteoporoza je posebno česta nakon 50. godine, a otprilike svaka treća žena tijekom života dobije ovu dijagnozu. Kako razina estrogena nakon menopauze pada, kosti se brže razgrađuju nego što se izgrađuju, postaju krhkije i sklonije prijelomima, a oporavak je sporiji.

Što kaže istraživanje?
Znanstvenici s Flinders University u Australiji analizirali su navike pijenja čaja i kave kod oko 9.700 žena starijih od 65 godina u SAD-u, prateći ih kroz oko deset godina. Istovremeno su im mjerili mineralnu gustoću kostiju (BMD) u području kuka i dijela bedrene kosti koji se spaja s kukom, pomoću dvostrukog rendgenskog snimanja.
Rezultati:
- žene koje redovito piju čaj imale su nešto višu gustoću kostiju kuka u odnosu na one koje čaj ne piju
- razlog bi mogao biti u katehinima – biljnim spojevima iz čaja koji, prema dosadašnjim istraživanjima, mogu povoljno djelovati na stanice odgovorne za izgradnju kostiju
- pozitivan učinak čaja bio je još izraženiji kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom

S kavom je slika malo složenija:
- žene koje su pile više od pet šalica kave dnevno imale su nižu mineralnu gustoću kostiju, što se poklapa s ranijim studijama koje sugeriraju da visoki unos kofeina može smanjiti apsorpciju kalcija
- kod žena koje su tijekom života pile više alkohola, konzumacija kave dodatno se povezala sa smanjenom gustoćom kostiju na području bedrene kosti, što upućuje da se njihov učinak na kosti može “pojačavati” kad su udruženi.

Što to znači u praksi?
Autori naglašavaju da ovo ne znači da moramo prestati piti kavu ili početi “litre čaja” svaki dan. Poruka je puno nijansiranija:
- umjerena konzumacija čaja mogla bi biti jedan od jednostavnih načina kako podržati zdravlje kostiju kod starijih žena
- vrlo visok unos kave (5+ šalica dnevno), osobito u kombinaciji s alkoholom, možda nije najbolji izbor za kosti
- kalcij i vitamin D i dalje su temelj prevencije osteoporoze, ali “ono u tvojoj šalici” može biti mali dodatni faktor u priči o zdravlju kostiju
Važno je i da je većina ispitanica u studiji bila bijele rase, pa se rezultati ne mogu automatski preslikati na sve populacije. Ako voliš i čaj i kavu, dobra vijest je da ne moraš odustati ni od jednog, ali možda vrijedi razmisliti o ravnoteži, pogotovo nakon menopauze ili ako već imaš faktore rizika za osteoporozu.
Foto: Freepik
MOGLO BI VAS ZANIMATI: Tražite idealan blagdanski poklon za one kojima je kava uvijek na prvom mjestu? Imamo prijedlog!

