Koji piling odabrati s obzirom na tip kože?

by Anđela Sabranović

Kada bismo vas pitali kakav izgled kože volite vidjeti kako na sebi, tako i na drugima, uvjereni smo kako biste svi na različite načine pokušavali opisati zdravu kožu koja ima istaknutu blistavost.

Upravo tu blistavost je često nemoguće postići bez adekvatne eksfolijacije, odnosno uklanjanja odumrlih stanica kože.
Iako se o važnosti korištenja pilinga sve više govori, ovo je i dalje korak koji mnogi zaboravljaju ili su pak zbunjeni jer nisu sigurni trebaju li koristiti mehanički, enzimski ili kemijski piling.
Zato ćemo u nastavku najprije objasniti svaki od njih.

Enzimski piling

Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, za vas je idealan izbor enzimski piling koji zapravo sadrži enzime iz voćnih kiselina koji potiču prirodnu eksfolijaciju.
Naime enzimi apsorbiraju odumrle stanice te tako ostavljaju lice čistim i hidratiziranim.
Mnogi vole enzimski piling jer se rezultat vidi već poslije prve upotrebe jer on zaglađuje bore, smanjuje vidljivost suhoće kože, a pomaže i kod upalnih stanja.

daily superfoliant

Kemijski piling

Ovaj oblik pilinga ima mnoštvo prednosti od čega su neke to što smanjuje vidljivost pigmentacijskih mrlja,sužava proširene pore, zaglađuje kožu… Kemijski piling uklanja odumrle stanice i sadrži AHA i BHA kiseline koji potiču procese dubinske obnove kože. Ovaj oblik pilinga je idealan za masnu kožu te za kožu koja je sklona aknama. Ne preporučuje se za suhu i osjetljivu.

AHA + BHA 30% Peeling Solution

Mehanički piling za lice

Ovo je zasigurno najpopularnija vrsta pilinga za lice i kao što naziv kaže, radi se o fizičkom uklanjanju mrtvih stanica kože uz pomoć abrazivnih čestica.
Te čestice mogu biti sintetičke ili prirodne od koštica marelice, kave, šećera… Mehanički piling može biti i u obliku različitih četki koje se koriste s gelom za čišćenje kože.

Avène gel za eksfolijaciju

Ako vas do sada nismo uvjerili da piling treba biti jedan od koraka u vašoj skincare rutini u nastavku smo kao podsjetnik naveli i sve prednosti koje on ima za našu kožu.

Zašto je važno koristiti piling?

Piling uklanja odumrle stanice kože, uklanja višak sebuma i tako pomaže sprječavanju nastanka upalnih procesa kože.
Također, omogućuje bolje upijanje sastojaka iz proizvoda koji koristite u svojoj skincare rutini, ali i unapređuje prokrvljenost kože i potiče stvaranje kolagena.

Moglo bi vas zanimati i: Ne preskačite piling lica – pomoći ćemo vam koji odabrati

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Avène, notino.hr, dermalogica.hr

Možda će vam se svidjeti