Koje su to dobre, a koje loše strane mlijeka i mliječnih proizvoda

by Anđela Sabranović

Posljednjih godina u dućanima možemo primijetiti kako se širi ponuda na polici s biljnim mlijekom. Isto tako sve više ljudi preferira vegansku prehranu, a i brojni dokumentarci nas upozoravaju na loše strane mlijeka i mliječnih proizvoda. S druge strane, osobe koje ostaju pri tradicionalnoj prehrani ističu prednosti koje za zdravlje imaju mliječni proizvodi.

Kao što inače u životu gotovo ništa nije crno ili bijelo tako i u ovom slučaju mlijeko ima i dobre i loše strane, a više saznajte u nastavku.

Prednosti konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda

Dakle, krenimo najprije od onoga što je pozitivno u mlijeku. Naime, ono je namirnica bogata proteinima, kalcijem vitaminom D, B12, kalijem.
U nastavku smo izdvojili što to sve sadrži jedna šalica mlijeka (prema Healthline-u):

Kalorije: 146
Proteini: 8 g
Masnoće: 8 g
Kalcij: 28% od preporučene dnevne količine
Vitamin D: 24% od preporučene dnevne količine
Vitamin B12: 18% od preporučene dnevne količine
Kalij: 10% od preporučene dnevne količine
Selen: 13% od preporučene dnevne količine

Osim navedenog mlijeko je odličan izvor vitamina A, magnezija i cinka.
Znamo i kako je kravlje mlijeko izuzetno važno za zdravlje kostiju prvenstveno zbog kalcija, fosfora, kalija i proteina.
Dokazano je kako smanjuje rizik od osteoporoze.
Ipak, treba imati u vidu kako se svi ovi pozitivni utjecaju značajno mijenjaju ovisno o kvaliteti mlijeka i bez sumnje je najbolje domaće do kojeg je nažalost sve teže doći.

Loše strane konzumiranja mlijeka

Iako postoji jako puno pozitivnih utjecaja mlijeka na naš organizam, zna se i kako postoje potencijalno negativni. Za početak, kod nekih ljudi mlijeko uzrokuje akne. Kod drugih pak mlijeko uzrokuje nadimanje i nelagodne probleme s probavnim sustavom što može ukazivati i na intoleranciju na laktozu.
Na štetnost mliječnih proizvoda može utjecati i porijeklo mlijeka pa se u masovnoj proizvodnji, za razliku od malih lokalnih proizvođača, često nađu pesticidi, hormoni rasta i drugi potencijalno kancerogeni sastojci koje se dovodi u vezu s povećanim rizikom od raka dojke.

Pored svega, ne možemo pobjeći od činjenice da se izbacivanjem barem većeg dijela mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane lakše mršavi. Pa ako vas sve ostalo ne brine previše, ovo bi mogla biti kapljica koja bi prevagnula u jednu stranu. 

Zaključak je kako i dalje više istraživanja ide u prilog konzumaciji mlijeka, ali stručnjaci ističu kako je najvažnije ograničiti dnevni unos na maksimalno dvije šalice. Ostaje nam pratiti istraživanja jer je mlijeko definitivno jedna od najkontroverznijih namirnica i mišljenja su previše suprotna da bismo mogli u potpunosti biti sigurni što misliti. 

Moglo bi vas zanimati i: Evo što trebate znati prije nego postanete vegani

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!