Istraživanje kaže da je važno doba dana u kojem ispijamo kavu – jutarnja šalica donosi najveću korist

by Mateja Gajnik

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan kave (International Coffee Day), dan posvećen raznolikosti, umjetnosti i strasti kave te podršci uzgajivačima i održivim praksama u industriji kave. Danas, na Svjetski dan kave, pozivamo vas da usporite i odmorite misli uz šalicu omiljenog napitka, ali i da razmislite o čarima i dobrobitima koje čaša prave, pažljivo spravljene kave može donijeti.

Kava je daleko više od stimulansa, jedna analiza pokazuje da umjereni unos (oko 1 šalica dnevno) može biti povezan s duljim životom i nižim rizicima od kroničnih bolesti. Nova istraživanja sugeriraju da je vrijeme kada pijete kavu bitno: ispijanje kave ujutro možda ima veći zaštitni učinak za zdravlje srca nego konzumacija tijekom cijelog dana.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Оксана Копылова (@kopylova.oksana)

Jutarnja kava najbolja je za zdravlje srca

Rezultati istraživanja objavljenog u European Heart Journal, koje su vodili istraživači sa Sveučilišta Tulane, pokazuju da su osobe koje su pile kavu prije podne imale 16 % manji rizik od smrti od strane bilo kojeg uzroka i 31 % manji rizik od smrti uslijed bolesti srca u usporedbi s onima koji ne piju kavu.

Suprotno tome, osobe koje su konzumirale kavu tijekom cijelog dana nisu pokazale značajna poboljšanja u preživljavanju u usporedbi s osobama koje ne piju kavu. U istraživanju je sudjelovalo preko 40 000 odraslih osoba iz SAD-a, praćenih tijekom 10 godina.

Autori studije pretpostavljaju da konzumacija kave kasnije tijekom dana može narušiti cirkadijalne ritmove (prirodni unutarnji biološki sat), utjecati na hormon melatonin i povećati upalne procese, kao i utjecati na krvni tlak – sve faktore povezane sa zdravljem srca.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Оксана Копылова (@kopylova.oksana)

Što ovo znači u praksi?

Ova studija ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu između kave i srčanih oboljenja te ne možemo sa sigurnošću reći da jutarnje ispijanje kave izravno uzrokuje bolji rad srca, ali pokazuje zanimljive povezanosti koje zaslužuju daljnja istraživanja.

Ono što znamo o kavi je da je bogata spojevima poput polifenola koji pomažu borbi protiv oksidativnog stresa. Također, studije su pokazale i da je redovito konzumiranje umjerene količine kave povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Kava može, kažu studije, smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te da kofein potiče metabolizam i može pomoći u sagorijevanju masnoća. Neka istraživanja povezuju redovitu konzumaciju kave s nižim rizikom od bolesti jetre i srčanih problema (uz umjerenost).

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Coffee Lovers (@coffee.lovers.fens)

3 recepta za sporo uživanje u kavi

Evo tri ideje koje možete isprobati kad želite da vaš trenutak s kavom bude poseban, svjestan i pun mirisa:

Citrusno-lavanda filter kava

U filter kavu dodajte tanke kriške limuna ili naranče i nekoliko pupoljaka lavande. Kombinacija citrusa i cvijeta lavande stvara mirisno osvježenje i lagani cvjetni štih.

Kava s kardamomom i bademovim mlijekom

U espresso ili jaku kavu umiješajte mrvicu mljevenog kardamoma i dolijte bademovo mlijeko. Za blag okus dodajte kap meda ili javorovog sirupa.

“Bulletproof” (masna) kava s kokosovim uljem i maslacem

U vruću kavu (filtriranu ili instant) dodajte žličicu nezaslađenog kokosovog ulja i malu žličicu kvalitetnog maslaca (za one koji toleriraju mliječne proizvode). Miksajte dok ne postane pjenasto. Ova će vam kava dati energiju i osjećaj sitosti.

Foto: Freepik

MOGLO I VAS ZANIMATI: Jesen je za odmor, ušuškavanje i reset – donosimo šest slowliving načina za to

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!