Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan kave (International Coffee Day), dan posvećen raznolikosti, umjetnosti i strasti kave te podršci uzgajivačima i održivim praksama u industriji kave. Danas, na Svjetski dan kave, pozivamo vas da usporite i odmorite misli uz šalicu omiljenog napitka, ali i da razmislite o čarima i dobrobitima koje čaša prave, pažljivo spravljene kave može donijeti.
Kava je daleko više od stimulansa, jedna analiza pokazuje da umjereni unos (oko 1 šalica dnevno) može biti povezan s duljim životom i nižim rizicima od kroničnih bolesti. Nova istraživanja sugeriraju da je vrijeme kada pijete kavu bitno: ispijanje kave ujutro možda ima veći zaštitni učinak za zdravlje srca nego konzumacija tijekom cijelog dana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jutarnja kava najbolja je za zdravlje srca
Rezultati istraživanja objavljenog u European Heart Journal, koje su vodili istraživači sa Sveučilišta Tulane, pokazuju da su osobe koje su pile kavu prije podne imale 16 % manji rizik od smrti od strane bilo kojeg uzroka i 31 % manji rizik od smrti uslijed bolesti srca u usporedbi s onima koji ne piju kavu.
Suprotno tome, osobe koje su konzumirale kavu tijekom cijelog dana nisu pokazale značajna poboljšanja u preživljavanju u usporedbi s osobama koje ne piju kavu. U istraživanju je sudjelovalo preko 40 000 odraslih osoba iz SAD-a, praćenih tijekom 10 godina.
Autori studije pretpostavljaju da konzumacija kave kasnije tijekom dana može narušiti cirkadijalne ritmove (prirodni unutarnji biološki sat), utjecati na hormon melatonin i povećati upalne procese, kao i utjecati na krvni tlak – sve faktore povezane sa zdravljem srca.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Što ovo znači u praksi?
Ova studija ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu između kave i srčanih oboljenja te ne možemo sa sigurnošću reći da jutarnje ispijanje kave izravno uzrokuje bolji rad srca, ali pokazuje zanimljive povezanosti koje zaslužuju daljnja istraživanja.
Ono što znamo o kavi je da je bogata spojevima poput polifenola koji pomažu borbi protiv oksidativnog stresa. Također, studije su pokazale i da je redovito konzumiranje umjerene količine kave povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Kava može, kažu studije, smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te da kofein potiče metabolizam i može pomoći u sagorijevanju masnoća. Neka istraživanja povezuju redovitu konzumaciju kave s nižim rizikom od bolesti jetre i srčanih problema (uz umjerenost).
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
3 recepta za sporo uživanje u kavi
Evo tri ideje koje možete isprobati kad želite da vaš trenutak s kavom bude poseban, svjestan i pun mirisa:
Citrusno-lavanda filter kava
U filter kavu dodajte tanke kriške limuna ili naranče i nekoliko pupoljaka lavande. Kombinacija citrusa i cvijeta lavande stvara mirisno osvježenje i lagani cvjetni štih.
Kava s kardamomom i bademovim mlijekom
U espresso ili jaku kavu umiješajte mrvicu mljevenog kardamoma i dolijte bademovo mlijeko. Za blag okus dodajte kap meda ili javorovog sirupa.
“Bulletproof” (masna) kava s kokosovim uljem i maslacem
U vruću kavu (filtriranu ili instant) dodajte žličicu nezaslađenog kokosovog ulja i malu žličicu kvalitetnog maslaca (za one koji toleriraju mliječne proizvode). Miksajte dok ne postane pjenasto. Ova će vam kava dati energiju i osjećaj sitosti.
Foto: Freepik
MOGLO I VAS ZANIMATI: Jesen je za odmor, ušuškavanje i reset – donosimo šest slowliving načina za to