Tjelovježba je potrebna svakom muškarcu! Snažno utječe na zdravlje, a evo i kako

by Dalia Žmegač-Kunić

Tijekom Movembera ili po naški – Brkatog studenog, teme koje su u fokusu medija su uglavnom vezane uz muško zdravlje.

Pod time se posebno ističe prevencija potencijalnih bolesti poput raka testisa i raka prostate, ali činjenica je da je cjelokupno muško zdravlje ono na što itekako treba obratiti pozornost, osobito zato što je dokazano kako muškarci rjeđe traže stručnu pomoć, rjeđe se odlučuju na liječničke preglede i uopće sami sebi priznaju da s njima nešto potencijalno nije u redu. Na osvještavanju zato treba posebno raditi, a ono što svakako može pomoći u prevenciji bilo kakvih bolesti bez obzira na spol je redovita umjerena tjelovježba i zdrav način života.

Mnogo je načina na koje se tjelesna neaktivnost odražava na muško zdravlje, a neke od njih možete pročitati niže u tekstu.

Loš libido

Prekomjerni kilogrami i nedostatna tjelesna aktivnost ne utječu isključivo i samo na izgled i pojavu koronarnih ili koštanih bolesti, već i na kompletno zdravstveno stanje muškarca, uključujući i libido. Ukoliko niste dovoljno aktivni i imate vrlo smanjenu ili nikakvu tjelesnu aktivnost, primijetit ćete kako se libido smanjuje ili potpuno nestaje, a utjecaj se također može vidjeti i u pogledu erektilne disfunkcije. Budući da znamo koliko taj segment utječe na muškarca, važno je reagirati na vrijeme i voditi se poznatom: „Bolje spriječiti nego liječiti“.

Nezadovoljstvo

Manjak energije i općenito nezadovoljstvo sigurno će biti prisutni kod izostanka adekvatne tjelesne aktivnosti kod muškaraca, a to će se onda odraziti i dalje, na odnose koje imaju s drugima, bilo da se radi o profesionalnom ili privatnom životu.

Manjak samopouzdanja

Izgled je bitan svima, kako ženama, tako i muškarcima i neminovno utječe na količinu samopouzdanja s kojim raspolažemo u vlastitom životu. Ukoliko osoba ima prekomjeran broj kilograma, ne susreće se samo s narušenim zdravljem, nego se to itekako odražava i na pogled pojedinca na samoga sebe. Loše mentalno stanje nije nešto s čime bi se trebali susretati ako ne moramo, osobito ne ako vlastitim djelovanjem možemo spriječiti bilo kakvo nezadovoljstvo. Samopouzdanje je nešto što bi trebala u sebi nositi svaka osoba jer nam pomaže djelovati u svakodnevnim zadacima, kako prema samima sebi, tako i u odnosu s drugim ljudima oko nas.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje muškarcima da tjedno prakticiraju oko 150 minuta umjerenog tipa treninga bilo koje vrste, a najučinkovitiji su oni treninzi koji kombiniraju i vježbe snage i kardio vježbe. Zato, dragi muškarci, mislite najprije na svoje zdravlje, a onda i na sve ostale povezane čimbenike koji utječu na kvalitetu vašeg života.

Moglo bi vas zanimati i: Zaboravite na nelagodu i sram – Iskoristite Movember i odlučite se na pregled!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!