Ječmena trava je odlična za detoks, a uz to tijelu daje mnoštvo energije

by Anđela Sabranović

Zamislite da u danu uz samo jednu čajnu žlicu određenog sastojka možete tijelu osigurati 50 vrsta minerala, ali i mnoštvo vitamina među kojima se ističe u vitamin B te vitamin C… To je moguće uz svakodnevno korištenje ječmene trave.

Možda do sada niste ni čuli za ječmenu travu te ćemo je za početak ukratko predstaviti. Ječmena trava predstavlja mladi izdanak biljke ječma, a danas znamo da se koristila i prije 7000 godina. Koliko snažno djelovanje ima na naš organizam pokazuje i činjenica da su je navodno rimski gladijatori koristili za snagu prije svojih borbi.

Ječmena trava je bogata i aminokiselinama i često se koristi prilikom detoksikacije. Bogata je i željezom i kalcijem koji nam često nedostaju te bi je bilo idealno uvrstiti u svoju svakodnevicu.

Tijekom zime mnogi od nas osjećaju nedostatak energije, a ječmena trava se pokazala djelotvornom upravo kod potreba organizma za dodatnom energijom te je sada idealno vrijeme za početak uzimanja ako do sada niste probali.
Sok ječmene trave ima i antivirusna svojstva te može pomoći u obrani organizma od infekcija.
Ono što je zanimljivo je podatak da ova jedinstvena trava sadrži 30 puta više vitamina B1 od mlijeka, 11 puta više kalcija od kravljeg mlijeka, gotovo 5 puta više željeza od špinata, gotovo 7 puta više vitamina C od naranče, a uz sve to bogata je i klorofilom.

Stanja kod kojih može pomoći ječmena trava:

– anemija
– kožne bolesti
– dijabetes
– artritis
– visok krvni tlak
– narušen imunitet
– detoksikacija organizma
– podizanje razine energije
– bolje pamćenje i koncentracija

Kako koristiti prah ječmene trave?

Mogućnosti korištenja ovog praha su brojne, ali jedan od najjednostavnijih je uz smoothie. U nastavku smo izdvojili jedan recept za smoothie koji je pravi izvor snage i energije.

Recept za smoothie s prahom ječmene trave

  • 1 banana
  • 1 žlica praha ječmene trave
  • 1 šalica špinata
  • 1 žlica svježe mente
  • Sok od polovice limuna
  • 150 ml vode
  • Po želji zaslađivač ili datulje

Sve sastojke jednostavno pomiješajte u blenderu i uživajte!

Moglo bi vas zanimati i: Spirulina – Dnevna doza ove alge ima više željeza od dvije šalice špinata

Tekst: Anđela Sabranović

Recept: https://gourmandelle.com/

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti